Opvliegers symptomen ontrafeld: ontdek de 4 symptomen van op opvliegers

Opvliegers symptomen ontrafeld: ontdek de 4 symptomen van op opvliegers

Opvliegers symptomen: hoe herken je ze? Hoe weet je zeker dat het een opvlieger is? Opvliegers staan op nummer één als vervelend symptoom van de overgang. Veel vrouwen krijgen er in deze fase mee te maken, niet alle vrouwen. Je krijgt het ineens erg warm en gaat transpireren. In totaal heeft ongeveer 80% van de Nederlandse vrouwen die in de overgang zijn er last van. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft tijdens het hoogtepunt van de overgang last van de opvliegers en ze hebben dan meer dan zes opvliegers per dag. 20% van de vrouwen wordt er een keer per nacht door gewekt. Maar niet voor alle vrouwen geldt dat zij er last van. Vrouwen kunnen het ook als iets natuurlijks ervaren en zeggen dat het nou eenmaal bij de overgang hoort. Dit is ook zo, maar dan kan het nog vervelend zijn.

Een schommelend peil van het hormoon oestrogeen kan de oorzaak zijn. Download daarom gratis het rapport Overgangshormonen in Balans als je meer wilt weten over de werking van hormonen tijdens de overgang.

Inhoudsopgave:

Opvliegers symptomen

Oorzaak van opvliegers symptomen

Menopauze is de boosdoener

5 gewoonten die opvliegers symptomen versterken

Leven zonder opvliegers, nachtzweten, hot flash of vapeur

Opvliegers symptomen

De meeste vrouwen herkennen de volgende signalen:

  1. Een hevig gevoel van warmte op de borst.
  2. De warmte breidt zich uit naar de hals en naar het hoofd en soms wordt het hele lichaam snel warm.
  3. Je huid kan ook rood worden (doordat je kleine bloedvaatjes wijd open staan).
  4. Je gaat hevig transpireren.

Het echte warme gevoel gaat vaak na één tot drie minuten weer over. Het kan zijn dat je het dan ineens erg koud hebt. Vooral ‘s nachts komen de opvliegers voor. Opvliegers kunnen al vroeg in de overgangsfase optreden.

Oorzaak van opvliegers symptomen

Wanneer je in de overgang bent, zijn er grote verschuivingen in je hormoonhuishouding in je lichaam. Het heeft ook invloed op de thermostaat in je hersenen. De lichaamstemperatuur wordt normaal goed in balans gehouden, maar tijdens de overgang is dat allemaal uit balans. De productie van het geslachtshormoon oestrogeen daalt in de overgangsperiode.

De hypofyse (gebied in de hersenen dat de temperatuur regelt) is dan van slag, dat heeft te maken met de schommelingen in de hormoonspiegel. Het lichaam denkt dat je oververhit bent. Gevolg daarvan: afkoelen. Maar wanneer het lichaam merkt dat afkoelen niet nodig is, is het einde van de opvlieger in zicht. Dit alles kan erg vervelend zijn, de hittegolven komen namelijk vaak voor op ongewenste momenten, vooral ‘s nachts.

Menopauze is de boosdoener

Als je last hebt van opvliegers dan kun je daardoor slecht slapen, je hebt last van nachtelijk zweten. Je kunt er zelfs wakker door worden en dan is het lastig om weer in slaap te vallen. Maar je kunt daardoor ook last krijgen van stress, hartkloppingen en angst. Het komt allemaal voor tijdens de overgang, ook dat je slechter gaat presteren op je werk kan hiermee te maken hebben. Je lichaam is even van slag en dat heeft invloed op je dagelijkse leven.

Het is niet gek dat deze klachten optreden, maar het kan wel als vervelend ervaren worden. De opvliegers die je tijdens de overgang krijgt zijn volkomen onschuldig. Het is dan ook niet schadelijk voor je lichaam. Wanneer de opvliegers beginnen en wanneer ze ophouden, is per vrouw wisselend. Sommige vrouwen hebben er maanden last van, anderen jaren. Er is onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat tien jaar na de laatste menstruatie ongeveer 5% van de vrouwen nog steeds last heeft van opvliegers.

Als je last hebt van opvliegers, is het belangrijk dat je weet hoe je er vanaf kunt komen. Maar er zijn ook gewoonten die ervoor zorgen dat de opvliegers nog erger worden. Lees deze daarom goed door, zodat je weet dat je hier op moet letten en daardoor de opvliegers kunt verminderen!  Een schommelend peil van het hormoon oestrogeen en progesteron kan de oorzaak zijn van je opvliegers.

5 gewoonten die opvliegers symptomen versterken:

Gewoonte #1: Ademhaling

De eerste verrassende gewoonte is dat veel vrouwen onregelmatig adem gaan halen wanneer ze last hebben van opvliegers. Daardoor kun je last krijgen van stress, je krijgt het nog warmer en daardoor weet je lichaam helemaal niet meer waar het aan toe is. Je lichaamstemperatuur zal blijven schommelen omdat je hormonen uit balans zijn. Let goed op je ademhaling.

Gewoonte #2: Stil zitten

Je moet niet meer stil gaan zitten omdat je bang bent dat je een opvlieger krijgt door te bewegen. Vrouwen die minstens een half uur per dag bewegen of aan sport doen krijgen minder snel opvliegers. Dus als jij de hele dag stil zou gaan zitten en niets zou doen, dan is de kans dat je opvliegers krijgt alleen maar groter.

Gewoonte #3 Kleding

Sommige vrouwen krijgen het na de opvlieger koud en trekken dan warme kleding aan. Niet doen! Het is beter om kleding aan te trekken die ademt en dus geen strakke kleding. Trek dus niet één dikke trui aan maar kleed je in laagjes, zodat je eventueel wat uit kunt doen wanneer je het te warm hebt. Trek geen nylon kleding aan, satijnen of polyester dekbedhoezen en lakens moet je ook vermijden! Beddengoed moet ook goed ademen net als kleding.

Je lichaamstemperatuur die verhoogd is moet ook weer afgevoerd kunnen worden dus let daar goed op! De temperatuur van de kamer is ook van belang. Als het buiten warm is, zal het op je slaapkamer ook warm zijn, dus pas je aan en zet het raam open, houd de ramen dus niet dicht!

Gewoonte #4: Luisteren naar je lichaam

Sommige vrouwen denken dat ze niet naar hun lichaam moeten luisteren, omdat het door de schommelingen niet goed weet wat het doet of moet doen. Maar je moet juist wel naar je lichaam luisteren en als je het warm hebt moet je dus ook jezelf koelen. Je kunt gewoon even een koude douche nemen. Maak het voor jezelf niet moeilijker dan het is, maar help de natuur een handje.

Gewoonte #5: Roken? Niet doen!

Vrouwen die roken hebben een grotere kans op opvliegers en daarbij zijn de opvliegers ook heviger. Dus hoe meer je rookt, hoe erger de opvliegers. Stoppen met roken is dus een goede optie, doorgaan met roken niet!

Wil je ervoor zorgen dat je opvliegers niet erger worden? Stop dan moet roken, blijf bewegen, luister naar je lichaam, trek ademende kleding aan, zodat je lichaam de warmte ook kwijt kan en zorg dat je je ademhaling onder controle hebt. Daardoor zorg jij er namelijk voor dat je naar je lichaam luistert en weer goed in balans kunt komen! Je lichaam is tijdens de overgang even de weg kwijt, maar met een paar handige tips kun je zelf deels de opvliegers onder controle houden of verminderen.

Je hoeft niet alle tips direct toe te passen. We moeten zoveel al tegenwoordig. Kies er één uit en begin daarmee.

Zou je het je als vrouw in de overgang voor kunnen stellen, geen opvliegers meer? Sommige vrouwen delen hun ervaringen met elkaar in de periode dat ze in de overgang zitten en daar kun je veel van leren. Je herkent het één en ander en/of het is prettig om over een bepaald onderwerp meer te weten te komen.

Opvliegers kunnen namelijk erg vervelend zijn, in de nacht wakker worden van het zweet, ineens heel warm hebben en dan weer koud zijn, een natte rug hebben van het zweet, het bed iedere keer moeten verschonen omdat het nat is. Het roept veel stress op en je wordt er ook onrustig van en dat is niet gek. Op dergelijke momenten vraag je je vast wel eens af hoe een leven zou zijn zonder opvliegers!

Maar wees gerust, want deze periode gaat voorbij! Het is een moment, een fase in je leven waar je even doorheen moet. De ene vrouw heeft er veel last van en de ander wat minder, maar de overgang gaat ook weer voorbij dus de opvliegers ook!

Je kunt het zien als een reis. Opvliegers helpen je om beter naar jezelf te luisteren. Om jezelf op nummer één te zetten.

Soms is het wel zo dat het overeenkomt met je eigen moeder, als zij bijvoorbeeld veel last daarvan heeft gehad, dan kan dat bij jou ook zo zijn, maar ook dat kan reuze meevallen!

Leven zonder opvliegers, nachtzweten, hot flash of vapeur

Kun je het je voorstellen, een leven waarbij je geen opvliegers meer hebt? Lekker de nachten doorslapen. Niet om hoeven kleden, niet in de ochtend je bed hoeven verschonen, wat zou je dat veel tijd en ellende besparen! Je zult er vast en zeker ook naar uitkijken naar dat moment, het einde van de opvliegers, wat zul jij deze missenJ. Als je nu last hebt van opvliegers, dan hoort dat bij de overgang, even doorzetten, je komt er vanaf. Troost je, andere vrouwen hebben er ook last van, praat met hen, het kan je opluchting geven.

Geen opvliegers symptomen meer!

De dag dat je maandenlang geen last hebt gehad van opvliegers mag je best groots vieren! Je voelt je fijn, opgelucht, je bent weer een ‘normaal’ mens. Geen last meer van het nachtelijk zweten en de stress en andere aspecten die bij de overgang horen. Het wordt tijd om te genieten van de tijd waarbij je weer alles kunt doen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ineens heel warm wordt en gaat transpireren.

Hoe zou het zijn als je na jarenlang ineens geen opvliegers meer hebt? Het is een moment waar je eens goed over na moet denken en waarover je kunt fantaseren. Een heerlijk moment om bij weg te dromen en een moment wat er ook aan gaat komen, maar wanneer dat precies is, is per vrouw wisselend. Geniet in ieder geval van het moment waarop je even ‘opvlieger vrij’ bent. Probeer anders een het natuurlijk supplement Menoxium tegen je opvliegers.

Wat is jouw ervaring met opvliegers? Laat een reactie achter op mijn blog en ik zal er persoonlijk op reageren. Kijk voor meer informatie eens naar mijn programma Overwin je Overgang.

Over de schrijver
rita
Door

rita

op 16 Aug 2015

Hallo, ik wil u graag bedanken voor alle informatie want pffffffffff het valt niet mee, ik zit al 11 jaar in de overgang het valt 's nachts nu wel mee maar overdag heb ik een aanval dat de druppels langs me lijf lopen niet normaal. Ik hoop dat zijntertijd wat minder wordt ben nu 61 jaar dus wie weet. Groetjes Rita

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 16 Aug 2015

Hoi Rita, dank je wel voor je reactie. Ik begrijp het helemaal. Opvliegers zijn erg lastig. Gelukkig heb je geen last van nachtzweten want dan kun je vaak ook slecht slapen. Het wordt minder, maar niemand kan precies zeggen hoe lang het gaat duren. Ik zal je binnenkort nog wat tips sturen. Ik hoop dat de opvliegers dan minder worden. Hartelijke groet, Ria Kamelle

irm
Door

irm

op 16 Aug 2015

Waarom lees ik nooit over het middel femoston. Ik heb daar heel veel baat bij.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 16 Aug 2015

Beste Irm,Dank je wel voor je reactie. Femoston is een hormoontherapie dat echter verschillende bijwerkingen kan hebben. Het kan helpen, maar het is niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg voor gebruik hierbij je huisarts. Daarnaast brengt hormoontherapie bepaalde gezondheidsrisico's met zich mee. https://www.overgang.info/blog/hormonen/hormoontherapie-bijwerkingen-wat-zijn-de-risicos" target="_blank" rel="nofollow">Zie ook mijn blog over de risico's van hormoontherapie.

Renee
Door

Renee

op 17 Aug 2015

Hallo, ik zit ook in de overgang met alle vervelende dingen daarbij, o.a. heb ik te weinig hormonen in mijn schede (gynaecoloog) en daarvoor Oekolp crème gekregen. Ik heb de bijsluiter gelezen en het nog niet durven te gebruiken. Ben momenteel aan het zoeken of ik dit probleem (pijn bij vrijen etc.) anders kan wegkrijgen. Ik probeer op dit moment Premeno .. een soort zetpil voor de vagina, die de droogheid en kleine schade zou op moeten kunnen lossen. Voelt wel beter aan. Wat denken jullie of Ria van een Oestrogeen zalf?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 17 Aug 2015

Hoi Renee, dank je wel voor je bericht! Oekolp is een bekender product in Duitsland. Wat is je ervaring met Premeno? Ik hoor er veel goede ervaringen over. Zelf ben ik wat sceptischer als het over hormoontherapie gaat. Toch zijn er ook vrouwen in onze community die hier positief tegenover staan. Laat je dus goed informeren hierover. Het heeft ook met je leeftijd te maken. Als je vroeg in de overgang komt (voor je 40ste) kunnen de risico's betreft ernstige overgangsklachten groter zijn. Denk aan hart- en vaatziekten, dementie en osteoporose. Ik ben een grote voorstander voor natuurlijke oplossingen. Om te beginnen met voeding die fyto oestrogenen bevatten. Zie bijvoorbeeld mijn artikel over https://www.overgang.info/blog/hormonen/fyto-oestrogenen-verzachten-overgangsklachten" rel="nofollow">fyto oestrogenen.

Corina Elias-Drost
Door

Corina Elias-Drost

op 19 Aug 2015

Hallo ik heb al 3 jaar last van de overgang ik heb last van opvliegers krijg dan vuurrood hoof en weet niet waar ik het zoeken moet. Ik heb wel van de huisarts pilletjes gekregen die halen de scherpe randjes ervan af want ik was ook beetje depressief. Door die pilletjes blijf ik wel wat rustiger. s'Nachts heb ik het ook vaak dan gooi ik gelijk de dekens van me af pffff... Mijn moeder was 32 jaar toen ze in de overgang zat dus vandaar dat ik ook erg jong ben volgens de arts.Groet, Corina Elias-Drost

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 19 Aug 2015

Hoi Corina, heel erg herkenbaar wat je beschrijft! Ik heb dit enkele jaren geleden ook meegemaakt. Hoe oud ben je nu als ik je vragen mag? Het kan ook zijn dat je vroegtijdig in de overgang bent, dus voor je 40ste. Verstoren de opvliegers ook je nachtrust? Door slecht slapen krijg je ook meer stress omdat je hormoonhuishouding niet tot balans komt. Gevolg daarvan is weer meer opvliegers of indien het in de avond gebeurt: nachtzweten. https://www.overgang.info/blog/lichamelijke-overgangsklachten/opvliegers/5-verrassende-gewoontes-die-opvliegers-nog-erger-maken-deel-2" rel="nofollow">Lees ook deel 2 van dit blog waar ik nog enkele praktische tips geef.

Yvonne vd Geest
Door

Yvonne vd Geest

op 08 May 2016

Pfff ik ben 51 en sinds vorig jaar mei gestopt met de pil en 1 keer daarna nog menstruatie gehad. Dus bijna een jaar voorbij. Ik word echter gek van de zweetaanvallen een keer of tien per dag. het zweet drupt in mijn nek en van mijn voorhoofd en gezicht. Ik vind het vreselijk en wordt er heel ongemakkelijk van. Vooral als ik in gesprek ben met bijvoorbeeld ouders (ik werk in het onderwijs). Mijn leerlingen weten het al en die roepen dan ook vrolijk: "juf gaat u weer vliegen"? Dat vind ik dan ook niet erg. Zet een raam open en trek mijn jasje uit. maar die momenten als ik in een winkel kom bijvoorbeeld. Want ga ik van buiten naar binnen of andersom hup een zweetaanval. Maar ook als ik me rustig hou, of als ik juist ga bewegen. Geen touw aan vast te knopen. Ze blijven te pas en te onpas komen. Ook mijn gewrichten doen pijn. Op het moment vooral mijn polsen. Is niet fijn maar daar kan ik beter mee leven als met de zweetaanvallen.

Yvonne vd Geest
Door

Yvonne vd Geest

op 08 May 2016

Oooh ik vergeet nog te zeggen dat ik ook een bloeddrukverlagend middel slik in verband met temperen van migraineaanvallen. Mijn bloeddruk is overigens goed. Misschien heeft dat er ook nog mee te maken. Ik heb dit middel vanaf ongeveer oktober en de zweetaanvallen zijn wel rond die tijd ook vermeerderd.Van nature zweet ik ook snel in mijn gezicht, dus enige aanleg zal ook meespelen.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 08 May 2016

Hoi Yvonne, wat vervelend om te horen dat je zoveel last hebt van opvliegers. Heb je al eens een kruidensupplement genomen tegen opvliegers?

Annita
Door

Annita

op 21 Jun 2016

Hoi Ria..ik heb zitten lezen en dan staat er dat er vrouwen zijn die wel 6 opvliegers per dag hebben. Maar werkelijk ik heb elke dag 24 opvliegers al 5 jaar nu in juni. Ben er overal voor geweest zelfs half jaar femoston gebruikt maar ging ik opnieuw veel vloeien. Dus gestopt. Ben ik nu een uitzondering of komt dit echt vaak voor zoveel en zolang want ik weet niet meer hoe ik het volhoud???

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 21 Jun 2016

Hoi Annita, dat is wel heel heftig hoor, 24 opvliegers op een dag. Ik kan je aanraden om dan eens te kijken of een kruidensupplement zoals Menoxium helpt. Voor meer informatie zie: http://www.menoxium.nl" target="_blank" rel="nofollow">www.menoxium.nl

alída Nienhuis
Door

alída Nienhuis

op 29 Aug 2016

Helaas had ik zoveel last van opvliegers en nachtelijk zweten dat ik amper nog sliep. Ben oa daardoor in een depressie terecht gekomen. Ik slik nu livial en ik ben niet opvlieger vrij, maar het is een stuk beter geworden voor mij. Groet Alida.

Anoniem
Door

Anoniem

op 05 May 2019

Ik heb al 10 jaar opvliegers van tien uur tot tien uur heb ik er over de twintig dat maal twee . Alles algeprobeerd ook acupunctuur elk suplement wat ik maar kon vinden . Nu afspraak gemaakt gyneveloog kan echt niet meer daarnaast ook ernstige ra en atrose.

Klazina Meijer
Door

Klazina Meijer

op 16 Jun 2020

Hoi Dankjewel voor deze informatie....ik.ben 49 jaar ...en volop in de overgang met veel opvliegers zeker ' s nachts....maar ik heb er ook spierpijn /onrustig en pijnlijke benen...zeker als ik een opvliegers voel aankomen. Kan ik hier iets aan doen.

Ageeth Holster
Door

Ageeth Holster

op 06 Feb 2022

Zie nu je reactie pas. Ik ben nu 60 en zit er nog in. Je kan er helaas niets aan doen. Ik voel ze ook aankomen en laat het over me heen komen.

katrien mertens
Door

katrien mertens

op 10 Jul 2020

hallo, ik ben katrien en zit 3 jaar in de menopauze . ik heb heel de dag door zweetaanvallen warr ik echt ongemakkelijk van word ik neem nu ymea ,is dit aan te raden of neem ik best iets anders .

Elie
Door

Elie

op 30 Mar 2021

Al twaalf jaar opvliegers en heftig dag en nacht soms 40 per dag de laatste maanden nog erger aan het worden daarbij veel op bed de hele tijd ijskoud tot de opvlieger en dan weer koud grieperig ga zo maar door . Nu ga ik beginnen met hormonen omdatik het lichamelijk en geestelijk nniet meer trekt,daarnaast ra athrose en sjogren.

Jeaninne
Door

Jeaninne

op 20 Sep 2021

Wat ik merk en gelukkig deelde een vriendin die informatie al jaren geleden is dat mijn opvliegers wegblijven met een mediterraans eetpatroon. Geen dieet maar gewoon vette vis, veel groente, noten zaden en de ochtend starten met flinke kom zuivel zoals kwark, noten en vers fruit en wat honing. Dus geen chips, snoep, weinog zouten weinig Yang eten. (Zoek maar op Yin Yang voeding) bewegen en .. maar dat zal niet iedereen fijn vinden te doen. Yin Yoga, wandelen en fietsen. En als je chips lekker vind, ove geroosterd.. mer handje noten erbij. Tuurlijk kan je nog wel eens friet of speklappen eten maar let eens op wat je daarna voelt..

Ageeth Holster
Door

Ageeth Holster

op 06 Feb 2022

Ik ben expert al zeg ik het zelf. Heb 15 jaar last van de overgang. Sinds 3 jaar van de hormoonpleisters af en toen kwamen de opvliegers knetter hard terug. Ik probeer op m’n eten te letten en ik drink geen alcohol meer. Decaf koffie, soja melk sinds kort en ja het wordt iets minder. Ik word dit jaar 60 maar voel me echt geen 60. Ja alleen als de opvliegers me uitputten. Oh ja, ik heb een ontzettend lieve man, mag ook weleens gezegd.

Reactie plaatsen