Nieuw onderzoek: overgewicht versterkt overgangsklachten!

Nieuw onderzoek: overgewicht versterkt overgangsklachten!

Zit je in de overgang en ben je te zwaar? Overgewicht versterkt overgangsklachten, aldus een recente Braziliaanse studie gepubliceerd in het Amerikaanse vaktijdschrift Menopause. De onderzoekers vergeleken de overgangsklachten van vrouwen met matig tot zeer ernstig overgewicht en een gezond gewicht. Vooral de bekende opvliegers en nachtzweten, waar pakweg meer dan de helft van de menopausale vrouwen mee kampt, zijn erger wanneer er sprake is van (ernstig) overgewicht in de overgang. Overigens staan deze bevindingen niet op zich. Er zijn meerdere studies die suggereren dat overgewicht de overgangssymptomen verergert. Lees hieronder de belangrijkste onderzoeksuitkomsten en waarom overgewicht versterkt overgangsklachten.

Ben je overigens op zoek naar een aantal recepten om je overgewicht te verminderen? Download dan 12 gratis recepten van mijn diverse programma’s.

Inhoudsopgave:

Onderzoek stelt: overgewicht versterkt overgangsklachten

Overgewicht versterkt overgangsklachten en de gevolgen

Overgewicht versterkt overgangsklachten en de oorzaak

Overgewicht versterkt overgangsklachten en de invloed van gewichtsverlies

Onderzoek stelt: overgewicht versterkt overgangsklachten

Dat de overgang gepaard kan gaan met onder andere opvliegers en nachtzweten ofwel vasomotorische symptomen (VMS) is bekend. Oorzaak? De daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. En ook dat vrouwen gemiddeld een paar kilo aankomen – sommigen meer – tijdens de overgangsperiode is geen nieuws¹. Dat vervolgens gewichtstoename in de overgang – onder invloed van de verminderde oestrogeenproductie – VMS kan verergeren, is eveneens uitgebreid bestudeerd.

Nu is er een nieuwe Braziliaanse studie waaruit blijkt dat er een direct verband is tussen een verhoogde body mass index (BMI) en de overgangsklachten. Volgens de onderzoeksresultaten hebben zwaarlijvige vrouwen veel frequenter last van én ondervinden meer hinder van onder andere opvliegers dan vrouwen die een normaal gewicht hebben. Kortom: overgewicht versterkt overgangsklachten!

Over de studie die onlangs verscheen in het tijdschrift Menopause² van de North American Menopause Society (NAMS). Die studie volgende 749 Braziliaanse vrouwen van 45 tot 60 jaar van september 2012 tot juni 2013. Ongeveer 16% van de deelnemende vrouwen bevond zich in de premenopauze, 16% in de perimenopauze en 68% zat reeds in de postmenopauze. Tijdens de duur van het onderzoek hadden 288 vrouwen een normaal dan wel gezond gewicht (BMI

Overgewicht versterkt overgangsklachten en de gevolgen

Tijdens de Braziliaanse studie ontdekten de onderzoekers het volgende, namelijk: met de stijging van de body mass index nam de hevigheid van de opvliegers eveneens geleidelijk aan toe. Maar, dat niet alleen. De intensiteit van de opvliegers beïnvloede ook allerlei dagelijkse bezigheden van de vrouwen met fors overgewicht. Zo zagen zij zich gedwongen te stoppen met bepaalde werkzaamheden en/of werkten zij minder efficiënt. Verder daalde ook hun seksleven tot zero en verminderde hun deelname aan vrijetijdsactiviteiten. 

Dat ernstige opvliegers en nachtzweten een gigantische impact hebben en hun tol eisen in het dagelijkse leven is goed te verklaren. Het is algemeen bekend dat sommige vrouwen elk uur last hebben van VMS. Dat is niet alleen erg ongemakkelijk, maar vreet ook energie. Kamp je daarnaast ook nog eens met nachtelijke opvliegers die gepaard gaan met hevig transpireren? Dat verstoort je goede nachtrust grondig. Denk aan regelmatig wakker worden en opnieuw moeten inslapen tot eventueel ook nog droge nachtkleding aantrekken enzovoort. Dan krijgt zowel je lichaam als geest onvoldoende rust. Dat dat leidt op den duur geheid tot oververmoeidheid en concentratieverlies.

Overigens? Behalve een toename van opvliegers en nachtzweten, kwam in het Braziliaanse onderzoek ook aan het licht dat een hogere BMI spier- en gewrichtspijn plus blaasproblemen kan bevorderen. Dit zijn eveneens bekende overgangssymptomen waar nogal wat vrouwen mee te maken krijgen als zij in de menopauze komen.

Het onderzoek naar overgewicht versterkt overgangsklachten kon geen link leggen tussen overgewicht en 8 andere menopauzesymptomen als vaginale droogheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en dergelijke. De onderzoekers beoordeelden de menopauzeklachten op basis van de zogenaamde internationaal gehanteerde ‘Menopause Rating Scale’³ die 11 overgangssymptomen omvat en wereldwijd wordt gebruikt om de impact van de overgang te meten⁴. 

Een recent onderzoek, dat eveneens in het Amerikaanse magazine Menopause stond, meldde onlangs het volgende: 57% van de vrouwen tussen de 40 en 64 jaar wereldwijd last heeft van opvliegers, 60% ervaart seksuele problemen, 62% kampt met gewrichts- en spierpijn en 50% heeft slaapproblemen.

Overgewicht versterkt overgangsklachten en de oorzaak

De vraag: hoe het komt dat overgewicht versterkt overgangsklachten, is ook nader bestudeerd in het Braziliaanse onderzoek.

Artsen geloofden immers lange tijd dat overgewicht en dus dat extra vetlaagje bij vrouwen in de overgang juist bescherming bood tegen opvliegers. Eenvoudigweg omdat vetweefsel de aanmaak van oestrogeen bevordert en zo dus ook de overgangsklachten juist kan verminderen.

De nieuwste onderzoeksgegevens wijzen echter in de tegenovergestelde richting. Een verhoogde BMI verergert juist de symptomen. De verklaring? De vetlaag werkt eigenlijk als een isolator. Het gevolg daarvan is dat de hitte moeilijk uit het lichaam weg kan en daardoor hebben obese vrouwen dus meer last van opvliegers en dergelijke dan vrouwen met een gezonde BMI. Conclusie: de Braziliaanse studie haakt aan bij de zogenaamde thermoregulatie theorie. Hierover is de afgelopen jaren vaker onderzoek naar gedaan en over geschreven. Onder andere in een publicatie⁵ naar aanleiding van het meerjarig observationeel onderzoek – Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) – wordt er melding van gemaakt.

Overgewicht versterkt overgangsklachten en de invloed van gewichtsverlies

De nieuwste Braziliaanse studie beantwoordt niet de vraag of gewichtsverlies bijdraagt aan het verminderen van opvliegers bij obese vrouwen in de overgang. Maar, op basis van ander onderzoek wordt verondersteld van wel. “Uit sommige onderzoeken blijkt dat gewichtsverlies en lichaamsbeweging de opvliegers doen afnemen bij vrouwen die eerder te zwaar waren”, aldus dr. JoAnn Pinkerton, de executive director van de NAMS.

Uit een Amerikaanse studie⁷ gepubliceerd in 2012 blijkt onder andere dat een gewichtsverlies van 10% al leidt tot een aanzienlijke vermindering van de overgangsklachten als opvliegers. Aan de studie deden ruim 17.000 menopauze vrouwen ( leeftijd tussen de 50 en 79 jaar) mee met een gemiddeld gewicht van 175 pond.

Ook naar de effecten van lichaamsbeweging op onder meer opvliegers is het nodige onderzoek⁸ verricht. Zo blijkt onder andere dat regelmatig sporten bijdraagt aan een het verminderen van overgangssymptomen als opvliegers, slapeloosheid, gewrichtspijn, slapeloosheid, gezond lichaamsgewicht en gaat depressieve gevoelens tegen. Immers, regelmatig bewegen bevordert de aanmaak van serotonine en dopamine wat je positiever en vrolijker stemt. Verder is ook bekend dat geregeld aan krachttraining doen in de overgang bijdraagt aan een strakker lijf en zorgt voor behoud van spierkracht.

Samenvattend: recent onderzoek toont aan dat overgewicht versterkt overgangsklachten als opvliegers en nachtzweten. Heb je een te hoge BMI? Probeer dan stappen te zetten om gewicht te verliezen. Eet vers, gezond en gevarieerd. Let onder andere op je koolhydraatinname¹º en doe dagelijks aan lichaamsbeweging conform de nieuwe beweegnorm 2017¹¹. Reduceer stress, ontspan geregeld en zorg voor voldoende slaap¹². Je draagt zo bij aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid ook als je in de overgang bent.

Heb je ervaring met overgewicht versterkt overgangsklachten? Deel je reactie dan wel ervaring hieronder of via mijn Facebookpagina. Wil je graag afvallen en/of op gewicht blijven in de overgang? En je overgangsklachten verminderen? Bekijk dan vrijblijvend mijn programma Slank door de Overgang.

slank door de overgang

 

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9929857

2. http://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2017/09000/Does_obesity
_increase_the_risk_of_hot_flashes.13.aspx

3. http://www.menopause-rating-scale.info/languages.htm

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC183844/#B10

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2768523/#bib9

6. http://www.swanstudy.org/ 

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3428489/

8. https://www.endocrineweb.com/news/other-endocrine-disorders/20041-exercise-reduces-hot-flashes-other-menopause-symptoms

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24072967

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25527677

11. https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/preventie/beweegrichtlijnen-2017

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24937041

Over de schrijver
Roosje
Door

Roosje

op 16 Nov 2017

Hoi Ria, Leuk ik ontvang ieder dag via fb jouw berichten. Ik ben heel slank en 59 jaar oud. In tegenstelling tot mijn dikkere bekenden heb ik nooit opvliegers gehad waarvan ik rood werd, ging zweten en ook niet zo frekwent. Wel heb ik ze gehad toen ik in de overgang kwám, maar dan alleen 's nachts, ongelooflijk veel! Maar ik heb wel hitte aanvallen, dan wordt mijn hoofd gloeiend heet en bonkend of verward en niemand ziet dat aan me. Ook heb ik heel veel dat ik in de vroege ochtenduren wakker wordt met zo'n hitte en dan wordt het gevolgd door hoofdpijn. En paniekaanvallen periodiek. Ook problemen met de spijsvertering, ineens kan ik b.v. lactose en fructose niet meer verdragen terwijl ik altijd gezond bio eet en het zelf maak. Ik heb dus wel zeker behoorlijke overgangsklachten maar idd niet dat zweten enzo.

Reactie plaatsen