koffie en opvliegers: oorzaak en gevolg

koffie en opvliegers: oorzaak en gevolg
Als je in de overgang bent, dan kun je behoefte hebben aan veel koffie. Maar wist je dat koffie de overgangsklachten ook erger kan maken. Hierdoor kun je in de nacht veel meer moeten zweten en dit kan erg vervelend zijn. Vrouwen die veel koffie drinken tijdens de overgang zouden meer last hebben van opvliegers dan andere vrouwen. Mocht je er nu ook tegenaan lopen en in de nacht vaak wakker worden van het zweet, dan zou je het eens kunnen overwegen om de koffiepot te laten staan overdag of in ieder geval minder koffie te drinken. Je zou in korte tijd veel verschil kunnen merken en het is toch mooi meegenomen als je daardoor van de klachten verlost bent.Wil je nog meer verschil merken met betrekking tot je overgangsklachten? Download dan gratis deze 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Hoeveel koffie drink je?

Geen koffie meer drinken

De overgang gaat weer voorbij…

Hoeveel koffie drink je?

Sommige mensen drinken gedurende de hele dag koffie. Teveel koffie! De een zal er geen last van hebben, anderen wel. Koffie kan je namelijk erg lang wakker houden. Maar het kan ook zijn dat je tijdens de overgang meer klachten ervaart. Je zou zeggen daar kun je dus meteen wat aan doen, stoppen met koffie drinken, dat klopt. Maar is het wel zo gemakkelijk? Voor veel mensen niet, want koffie kan een verslavende werking hebben. Sommige mensen kunnen echt niet zonder koffie en moeten de hele dag door koffie drinken en ook in de avonduren. Dit zorgt er vaak voor dat ze niet zo snel in slaap kunnen vallen en soms tot laat wakker liggen. Overdag kan te weinig slaap zorgen voor concentratieproblemen en ook dat kan bij de overgang horen. Als je rond de 50 jaar bent kun je in de overgang komen, dit kan ook wat later of eerder zijn. Rond die leeftijd is het aan te raden om alvast wat minder koffie te drinken en zorg er ook voor dat je alternatieven hebt. Je kunt bijvoorbeeld meer water drinken. In het begin is dat misschien even wennen, maar als je er een gewoonte van maakt en je merkt dat de klachten afnemen dan zul je jouw gewoonte graag aanpassen.

Geen koffie meer drinken

Het kan zijn dat je het advies krijgt van anderen om geen koffie meer te drinken. Dit zouden sommige vrouwen heel erg vinden, anderen drinken zo nu en dan koffie en hebben er geen problemen mee. Zorg er voor dat je gewoon rustig aan af gaat bouwen en ook een alternatief hebt waar je je op kunt richten. Met drinken kun je namelijk ook veel afwisselen, thee, ranja, water, een glas fris. Het is lekker als je af kunt wisselen, ook water wordt vaak aangeraden of een glaasje vruchtensap. Geen koffie drinken kun je leren, maar een kopje op een dag kan geen kwaad, tenzij je merkt dat je daardoor weer meer overgangsklachten hebt. Dan is het beter om helemaal geen koffie meer te drinken, zodat de klachten verdwijnen. Probeer je echter te richten op datgene wat je krijgt door het niet drinken van koffie: minder opvliegers!

De overgang gaat weer voorbij…

Gelukkig kun je als je in de overgang aan bent gekomen denken dat het een periode is die komt en gaat. Hoelang het gaat duren kan niemand precies zeggen, maar het gaat allemaal voorbij. Dit is een mooi vooruitzicht, alhoewel sommige vrouwen het niet als een vervelende periode ervaren. Zij hebben nauwelijks klachten. In ieder geval kun je de opvliegers snel herkennen en dat zijn vaak de eerste symptomen van de overgang en ook deze gaan weer voorbij. Probeer maar eens uit of de klachten door minder koffie drinken ook echt minder worden. Deel je ervaring met andere vrouwen, wellicht kunnen zij er hun voordeel mee doen.Wat is jouw ervaring met koffie en opvliegers? Laat een berichtje achter en ik zal er persoonlijk op reageren. Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang.button-4
Over de schrijver
Reactie plaatsen