Hormoontherapie overgang ontmaskerd: waarom er ook voldoende alternatieven zijn

Hormoontherapie overgang ontmaskerd: waarom er ook voldoende alternatieven zijn

Hormoontherapie overgang: weet wat de risico’s zijn. Als je in de overgang bent kun je kiezen voor hormoontherapie. De juiste medische term is hiervoor hormoonsubstitutietherapie (HST). Bij een hormoontherapie overgang worden er altijd natuurlijke hormonen gebruikt. Het ligt een beetje aan welk hormoonpreparaat er wordt gebruikt, maar normaal gaat het de eerste 11-14 dagen over oestrogenen die je krijgt toegediend. Dit wordt vervolgens gevolgd door 11-14 dagen een combinatie van oestrogenen en progestagenen. Zonder pauze ga je door naar de laatste dosis. Als je voor de hormoontherapie kiest voor de overgang dan brengt dit het lichaam kunstmatig in de fase van voor de menopauze.

Dit houdt wel in dat je maandelijkse bloedingen terug gaan keren. Maar de aanpassingen die je lichaam nu normaal zou moeten maken, zullen niet doorgaan. Het wordt namelijk opgevangen met de hormoontherapie voor de overgang. Als je in de overgang komt, dan kan het zijn dat je het daar moeilijk mee hebt, maar je moet geen hormoontherapie kiezen om te verstoppen dat je met de overgang te maken krijgt. Andere vrouwen weten wat het kan zijn en het is belangrijk om er met hen over te praten, voordat je kiest voor hormoontherapie.

Lees hier meer over je hormoonveranderingen tijdens de overgang en breng je hormonen in balans zonder hormoontherapie.

Inhoudsopgave:

Stoppen met hormonen dan weer klachten?

Welke keuze maak je?

Praat met anderen over hormoontherapie overgang

Stoppen met hormonen dan weer klachten?

Wanneer je hormonen gebruikt blijven er gewoon schommelingen aanwezig. Daardoor kun je gewoon overgangsklachten ervaren. De hormoontherapie heeft vaak invloed op de opvliegers en de hormonale spierpijnen en de gewrichtspijnen. Als je daar nou last van hebt, dan zou je eens kunnen kijken of dat hormoontherapie bij de overgang wat voor je is.

Het is heel persoonlijk of dat het je gaat helpen en of dat je het wilt doen. Op het moment dat je de keuze hebt gemaakt om te starten met hormoontherapie komt er ook een moment waarop je weer gaat stoppen. Er zijn vrouwen die dan weer volop de klachten terug krijgen. Dit hoeft bij jou natuurlijk niet zo te zijn, maar ben er wel op voorbereid dat dit kan wanneer je met de hormoontherapie gaat stoppen.

Welke keuze maak je?

Of je nu wel of geen hormoontherapie gaat volgen, dit is iets wat je zelf moet beslissen. Het zal er aan liggen waar je last van hebt, wat je er aan kunt doen en wat de invloed van hormoontherapie kan zijn op deze klachten. Soms kan hormoontherapie veel voor je betekenen, maar soms voegt het weinig toe. Het kan het proberen waard zijn, maar dat is ook voor iedereen anders dus beslis zelf of het je wel of niet aanspreekt. Vraag naar de ervaring van anderen.

Praat met anderen over hormoontherapie overgang

Hormoontherapie overgang: laat je eerst goed informeren. Misschien heb je vriendinnen of vrouwen in je omgeving die je hoort praten over de hormoontherapie. Je vraagt je af wat het is en wat het met je kan doen. Deze vragen zullen je bezig blijven houden, totdat je er met anderen over in gesprek bent geweest. Daarom is het goed dat je daar nu wat mee gaat doen.

Stel de vragen die in je opkomen of schrijf deze op en plan een keer een gesprek met een andere vrouw die hormoontherapie heeft gevolgd. Misschien is het wel wat voor je, misschien ook niet. Maar je zult er pas achter komen als je er ook meer over weet. Het zal er ook echt wel aan liggen wie je spreekt. De een zal positief zijn over de hormoontherapie de ander niet of wat minder. Als je er een goed beeld over wilt krijgen dan kun je het beste met meer vrouwen over hormoontherapie spreken.

Wat zijn jouw gedachten over hormoontherapie? Laat een reactie achter. Ben je op zoek naar een natuurlijke oplossing, zonder bijwerkingen? Wil je meer weten over de overgang bekijk dan het programma Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Elly maasland
Door

Elly maasland

op 30 Jun 2016

Ik zou graag met andere vrouwen in contact komen die ook jarenlang hormoon gebruiken

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 01 Jul 2016

Hoi Elly, bij ons product: http://www.overwinjeovergang.nl" rel="nofollow">Overwin je Overgang krijg je toegang tot een besloten Facebook Groep met meer dan 200 leden. Hier zitten ook vrouwen tussen die hormonen hebben gebruikt.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 27 Nov 2016

Ik gebruik het nu 1 jaar en ben zeer tevreden. Ik adviseer een gesprek bij de vrouwenpoli Boxmeer.

Sofija
Door

Sofija

op 27 Nov 2016

Ik zou graag met andere vrouwen in contact komen!

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 27 Nov 2016

Hoi Sofija, er is momenteel een besloten Facebook groep voor het programma: https://www.overwinjeovergang.nl" rel="nofollow">Overwin je Overgang. Je vindt hier gelijkgestemden die ook last hebben van overgangsklachten. Misschien iets voor jou?

iolanda Adinolfi
Door

iolanda Adinolfi

op 24 Mar 2018

Hallo, Graag zou ik ook in contact komen met vrouwen die in de overgang zitten. Waar kan ik hiervoor terecht ?

Ria Kamelle
Linda
Door

Linda

op 04 Jun 2018

Nu vier dagen bezig met hormoon Therapie .Ik hoop dat ik er iets van ga merken ,want afgelopen 5 jaren waren een hel!! Depressie, hartkloppingen, opvliegers en constant pijn in heel mijn lichaam, angststoornis etc.Het heeft me mijn baan gekost en heel veel tranen. Ik hoop zo dat het aanslaat.

Franka
Door

Franka

op 18 May 2019

Voor mij nooit meer HST. Lees het boek van Dr Lee maar eens. En progestagenen zijn absoluut niet gelijk aan natuurlijk progesteron. Na het lezen van boek ben per direct gaan afbouwen en na vier maanden geheel gestopt. Ook ik heb weet klachten gekregen na het stoppen met HST maar die wegen niet op tegen mijn gezondheid in gevaar brengen in tegenstelling tot wat artsen je willen laten geloven.

Reactie plaatsen