Hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen ontrafeld: waarom je het beter kunt laten

Hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen ontrafeld: waarom je het beter kunt laten

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen ontrafeld: waarom je het beter kunt laten te volgen, dan kan dat zorgen voor bijwerkingen. Dit is per persoon anders. Sommige vrouwen hebben helemaal geen hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen. Het is dan ook heel verschillend met wie je over hormoonsubstitutietherapie spreekt en welke keuze je zelf gaat maken. Sommige vrouwen vinden het geweldig en zullen de hormoontherapie je echt aanraden, maar er zijn ook vrouwen die na het stoppen met de hormoonsubstitutietherapie weer volop klachten kregen.

Ze zien het dan ook meer als een uitstel en hebben dan liever meteen de klachten en niet pas naderhand wanneer je dus met de hormoonsubstitutietherapie zou stoppen. Als je zou stoppen met de hormoonsubstitutietherapie, dan stop je dus met het toevoegen van extra hormonen. Je valt dan dus terug op die verminderde hormoonaanmaak, waar je lichaam eerder nog niet zo goed aan kon wennen.

Het kan zorgen voor een heftige reactie. Je lichaam moet om leren gaan met de hormoonveranderingen. Het moet de veranderingen eerst zelf opvangen en andere organen moeten nog aan worden gezet om de hormoonaanmaak over te kunnen nemen. Het is beter om niet in een keer te stoppen met de hormoonsubstitutietherapie, je kunt het beter rustig afbouwen. Je kunt er dan zelf ook wat aan wennen en je lichaam kan zich ook rustig aan voorbereiden, dan komt het niet in een keer.

Je zou het moment van stoppen met hormoonsubstitutietherapie kunnen zien als het moment van je laatste menstruatie. Je lichaam is volop bezig met veranderingen en een nieuw proces. Het zal dus even duren voordat je je weer helemaal jezelf voelt. Het heeft tijd nodig om je lichaam zich aan te laten passen, hoelang dat precies is kan niet van tevoren gezegd worden.

Lees hier meer over je hormoonveranderingen en breng je hormonen in balans zonderhormoonsubstitutietherapie.

Inhoudsopgave:

Wetenschappelijk onderzoek en hormoontherapie

Welke hormoontherapie bijwerkingen heb je?

Ga je hormoontherapie volgen?

Wetenschappelijk onderzoek en hormoonsubstitutietherapie

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek overhormoonsubstitutietherapie? Volgens een internationaal consortium van onderzoekers gebaseerd op 52 studies neemt de kans op eierstokkanker toe. De onderzoekers gebruiken gegevens van 12.110 vrouwen die eierstokkanker hadden én ooit hormoontherapie hadden gekregen. Het resultaat is schokkend. Meer dan de helft van alle vrouwen had hormoontherapie gekregen.

Eerdere studies in de jaren zeventig toonden aan dat de toevoeging van oestrogeen – doorhormoonsubstitutietherapie – de kans op baarmoederkanker significant doen laten stijgen. In de jaren negentig werd ook aangetoond dat de kans op borstkanker toeneemt door hormoontherapie.

In 2002 moest een onderzoek van Woman’s Health vroegtijdig worden stopgezet, omdat niet alleen de kans op borstkanker toenam maar ook het aantal beroertes en hartaanvallen. Volgens de laatste inzichten van onderzoekers is er een direct verband tussen het toevoegen van de hormonen en de stimulering op tumoren.

Lees hier het artikel van NRC: Hormoontherapie in overgang vergroot risico eierstokkanker

Welke hormoonsubstitutietherapie bijwerkingen heb je?

Sommige vrouwen zijn meteen te spreken over de hormoonsubstitutietherapie, andere vrouwen wat minder. Daarom is het goed als je deze therapie overweegt om je eerst goed te oriënteren. Het kan namelijk zijn dat je lichaam er goed op reageert, maar je kunt ook erg veel bijwerkingen krijgen. Dit is vaak niet prettig, maar weegt het op tegen wat je anders voelt zonder hormoontherapie? Dit kan vaak niet zomaar besloten worden.

Zorg dat je voldoende informatie krijgt door naar ervaringen van anderen te luisteren. Ben op de hoogte van de mogelijke bijwerkingen van hormoonsubstitutietherapie. Pas dan kun je zelf de beslissing nemen of je er wel of niet mee start. Zekerheid vooraf over het al dan niet slagen ervan krijg je op geen enkele manier, daarvoor moet jij de hormoontherapie zelf ondergaan.

Ga je hormoonsubstitutietherapie volgen?

Ieder lichaam is anders, je kunt van tevoren niet zeggen of je lichaam goed zal reageren op de hormoonsubstitutietherapie of niet. Je zou ook kunnen bekijken als je een paar behandelingen ondergaat wat je ermee doet. Dan merk je al snel of je lichaam er meerdere bijwerkingen van krijgt of dat je het gewoon als draaglijk ervaart. Het kan ook zijn dat je er meer last van gaat krijgen als je gaat stoppen. Maar ook dit zul je zelf moeten ervaren. Anderen kunnen je aangeven wat het bij hen heeft gedaan, maar hoe jouw lichaam met de hormoontherapie om gaat kan heel anders zijn. Neem daarom de tijd om dat te onderzoeken en misschien kan hormoontherapie voor jou een oplossing zijn.

Wat is jouw beslissing? Ga je hormoonsubstitutietherapie volgen of heb je twijfels? Laat hieronder een reactie achter en deel dit bericht met je vrienden. Als je meer informatie wilt over de overgang kijk dan eens naar dit programma Overwin je Overgang:

button-4

Over de schrijver
Jeannette
Door

Jeannette

op 07 Apr 2016

Ik ga het niet doen vanwege een 100% hormoon gevoelige tumor die vorig jaar uit mijn borst is gehaald. Heb ook de hormoontherapie afgeslagen. Ben wel op zoek naar natuurlijke alternatieven. Neem al extra Kelp in.

Anima Vugteveen
Door

Anima Vugteveen

op 30 Oct 2016

Ik mag ook geen hormonen vanwege hormoongevoelige tumor die 11 jaar geleden heb gehad. (Borstkanker) nu kankervrij! Dat wil ik graag zo houden.

Jeannette
Door

Jeannette

op 13 May 2016

Ik was hormoontherapie al helemaal niet van plan. De overgang is een natuurlijk proces die we als vrouw moeten ondrgaan. De ongemakken hierbij zijn ook op natuurlijke wijzen aan te pakken, een ieder moet voor zichzelf kijken wat werkt. Op het moment heb ik weinig klachten alleen dat ik volgens mij van een flinke hap lucht al in gewicht aan kom. Hormoontherapie ben ik helemaal geen voorstander van en mijn huisarts ook niet mede doordat er heel veel familieleden kanker hebben en hadden, dus dat risico is bij mij al verhoogt en gaan we niet nog verder verhogen. De overgang kan vervelend zijn maar je gaat er niet dood aan.

Griet
Door

Griet

op 30 Jan 2017

Hormoonsubstietherapie en hormoontherapie als kankerbehandeling zijn totaal twee verschillende dingen. Hormoonsubstietherapie is het toedienen van hormonen aan gezonde vrouwen om de klachten van hun menopauze pauze te verminderen. Hormoontherapie bij bepaalde hormoongevoelige tumoren, heeft als doel de productie van hormonen af te remmen, cel remmende hormonen worden hiervoor bij verschillende vormen voor geschreven. De oncoloog heeft de kennis en ervaring.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 01 Feb 2017

Hoi Griet, klopt helemaal. Echter zoeken de meeste vrouwen in de overgang op "hormoontherapie" en niet op "hormoonsubstitutietherapie". Vandaar dat ik het ook hormoontherapie noem. De juist vakterm is inderdaad echter hormoonsubstitutietherapie.

Pleun
Door

Pleun

op 05 May 2017

Als je het hebt over hormoontherapie, welke hormonen bedoel je dan? Het toevoegen van oestrogeen of progesteron? En welke van deze hormonen vormen een risico?

Reactie plaatsen