voeding
Ria Kamelle
voeding
01/22/2017
5 min
6

Himalayazout ontmaskerd: exotisch oerzout of simpel keukenzout

01/22/2017
5 min
6

Misschien heb je wel gehoord en gelezen over het roze Himalayazout. Het oogt exotisch en is volgens onder andere gezondheidsgoeroe’s en healthbloggers puur, duurzaam en supergezond. Omdat het oerwater is dat diep binnenin het Himalayagebergte is omgevormd tot zoutkristal. Na de winning ervan schijnt het geen enkele bewerking te ondergaan. Daardoor blijven allerlei essentiële mineralen bewaard. Daarnaast wordt beweerd dat het exotische oerzout weinig natrium bevat. Kortom: de perfecte vervanger voor je gewone keuken- en tafelzout. Ondanks die jubelverhalen vraag ik mij af: Is Himalayazout gezonder dan bijvoorbeeld het reguliere keukenzout?

Op zoek naar gezonde recepten? Download gratis 12 recepten met natuurlijke ingrediënten die geschikt zijn voor het hele gezin.

Inhoudsopgave:

Wat is Himalayazout nu precies?

Online onderzoek: keukenzout versus Himalayazout

Dagelijks een glas Sole van Himalayazout

Conclusie: Himalayazout gezonder?

Wat is Himalayazout nu precies?

Online kun je lezen dat dit zout afkomstig is uit oerwater. Het vormde zich miljoenen jaren geleden toen de oerzee opdroogde en het Himalayagebergte ontstond. Daardoor heeft het niet blootgestaan aan milieuverontreiniging en is natuurzuiver. Onder andere omdat het niet wordt, zoals het keuken- en tafelzout, waardoor de van nature aanwezige mineralen – maar liefst 84 stuks – bewaard blijven. Kortom: roze Himalaya- dan wel oerzout is zoals Moeder natuur het bedoeld heeft. Dat doet vermoeden dat het consumentenzout superslecht is en ongezond. Of niet?

Online onderzoek: keukenzout versus Himalayazout

Getriggerd door de verhalen en bevindingen, besluit ik online wat meer onderzoek te doen naar het roze zoutfenomeen. Inmiddels hebben naast de goeroes en gezondheidsbloggers ook verschillende voedingsdeskundigen, wetenschappers en gezondheidsjournalisten zich in het pure en natuurlijke zout uit de Himalaya verdiept. Hieronder een aantal van mijn bevindingen inclusief opmerkingen op een rij, namelijk:

– Winning oerzout

Er wordt gesteld dat de het Himalaya-oerzout wordt gewonnen in de zuidwestelijke Himalaya. Niet middels explosieven en machines, maar met de hand en houweel. Het is onbewerkt en niet geraffineerd. Echter, een kleine speurtocht online toont het tegendeel. De vindplaats blijkt een van de grootste industriële zoutmijnen ter wereld te zijn: de Kwehra zoutmijn¹ in Punjab (Pakistan) Dat is op zo’n 300 kilometer afstand van de Himalaya en het produceert jaarlijks meer dan 350.000 ton zout.

– Evenveel natrium

Een andere aanname die wordt gedaan, is dat Himalayazout geen natrium bevat. Natrium en chloride zijn namelijk de hoofdbestanddelen van keukenzout. De verhouding is respectievelijk 39% om 60%, aldus de Nevo-tabel. En met name natrium is in grote hoeveelheden – meer dan 2,4 gram per dag – schadelijk voor je gezondheid. Het kan onder andere leiden tot nieraandoeningen. Bekend is ook dat het bijdraagt aan een hoge bloeddruk, de kans op maagkanker² verhoogt en botontkalking in de hand werkt. Want, als je een overdaad aan zout eet, plas je het teveel aan natrium samen met calcium uit. En calcium heb je nodig om je gebit en botten sterk te houden. Anderzijds speelt dat je lichaam natrium nodig heeft. Het reguleert de vochtbalans, leidt zenuwprikkels in goede banen en laat je spieren optimaal werken. Overigens ook chloride is betrokken bij het op peil houden van je vochthuishouding.

Kijk je nu naar de hoeveelheid natrium in het keukenzout en het roze oerzout? Dan blijkt uit onder andere een Nederlandse labtest³ dat de hoeveelheid natrium in het roze oerzout nauwelijks verschilt van dat wat je in keukenzout aantreft. Ter vergelijking: keukenzout bevat dus 390 mg natrium/gram zout en Himalayazout 381 mg natrium per gram. Daar zit dus nauwelijks verschil in. Dat betekent dus ook dat je er niet onbeperkt van kunt eten. Een van de weinig zoutsoorten met minder natrium is kaliumzout⁴.

– Weinig jodium

Verder blijkt Himalayazout nauwelijks jodium⁵ te bevatten. Dit is een mineraal waarmee keukenzout – en ook brood overigens – in Nederland is verrijkt. Je herkent het onder de naam JOZO wat staat voor jodiumhoudend zout. De reden voor die toevoeging is dat nogal wat Nederlanders daar te weinig van binnenkrijgen. Dit mineraal jodium zorgt voor een goede werking van de schildklier en voorkomt zo struma (‘krop’). Bij kinderen kan dat onder andere leiden tot een achterstand in lichamelijke en geestelijke groei.

– 84 gezonde mineralen

Aansluitend de claim dat Himalayazout 84 supergezonde mineralen⁶ bevat die je niet in keukenzout aantreft. Reden? Omdat het oerzout na de winning niet geraffineerd is zoals keukenzout. Zoal hierboven al geschreven, laten diverse analyses zien dat er naast de aanwezige mineralen natrium en chloride – waar zout voor pakweg 98% uit bestaat – maar minimale hoeveelheden goede mineralen in zitten. Zo tref je volgens het volgende overzicht⁷ bijvoorbeeld per gram roze natuurzout 2 mg magnesium aan, 0,06 mg ijzer 2,9 mg kalium en 2,7 mg calcium. Dit is iets meer dan in regulier keukenzout, maar nog onvoldoende om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te voldoen.

Of je moet ervoor kiezen die mineralen die je nodig hebt uitsluitend uit het exotisch ogende roze zout te halen. Dat lijkt mij zeer ongezond, want het Nederlandse advies is niet meer dan maximaal 6 gram zout per dag te eten. Wil je bijvoorbeeld de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium (280 mg⁸ voor volwassen vrouwen) uit het Aziatische natuurzout halen dan moet je dus 24 gram ervan eten! Door gewoon gevarieerd en gezond te eten moet je normaalgesproken voldoende mineralen uit je dagelijkse voeding binnenkrijgen.

– Ongezonde stoffen

Vervolgens wordt het feit dat Himalayazout ongeraffineerd is, geprezen. Dat maakt het volgens de fervente aanhangers ervan zo puur en gezond. Echter, die medaille heeft ook een keerzijde. Want, het heeft een reden dat het reguliere keukenzout bewerkt is⁹. Er zitten naast goede stoffen ook ongezonde elementen in onbewerkt zout. En als je gelooft dat er goede stoffen in het oerzout zitten dan lijkt het mij meer dan logisch dat er ook minder gezonde elementen in te vinden zijn. Of niet soms? Zo blijkt uit eerdere aangehaalde labonderzoeken⁵+⁷ dat het minuscule hoeveelheden giftig arsenicum plus radioactief radium, uranium en polonium bevat.

Dagelijks een glas Sole van Himalayazout

Ook ben ik op diverse websites het advies tegengekomen om dagelijks een glas geconcentreerde zoutwateroplossing te drinken. Dit is een drankje dat je per liter maakt en bestaat uit 2/3 (bron)water en bijvoorbeeld 1/3 Himalayazout. Door het zout op te lossen neemt je lichaam de mineralen beter op, zo wordt gesteld. Daarbij zou het goed zijn voor je spijsvertering, immuunsysteem boosten, bloeddruk reguleren, je lichaam ontgiften enzovoort. De oplossing bewaar je in de koelkast.

Om je gezondheid te bevorderen is het advies vervolgens om 2 keer daags een theelepel Sole in een glas water te doen en op te drinken. Uitgerekend is dat je zo per keer ongeveer op 1,8 gram zout en dus 686 mg natrium per keer consumeert³. Doe je dat 2 keer daags? Dan krijg je al meer dan de helft van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout binnen. Lijkt mij niet zo goed voor je gezondheid. Onder andere je bloeddruk krijgt het zo zwaar te verduren en zo ook je hart en bloedvaten. Dus, dat het je bloeddruk reguleert lijkt mijns inziens onzin.

Conclusie: Himalayazout gezonder?

Dat het roze zout uit het Himalayagebergte gezonder is dan consumptie- dan wel tafelzout heb ik tijdens het schrijven van dit blog niet gevonden. Om de gezondheidsclaims hard te maken, is mijns inziens gedegen wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk.

En wil je graag het roze natuurzout gebruiken? Doe dat dan zoals je tafelzout gebruikt. Ga er zeker niet meer van consumeren. Want, over het algemeen is de zoutinname in Nederland fors. Zo gebruikt 85% van de Nederlanders te veel zout¹º. Zo bedraagt de gemiddelde dagelijkse consumptie ervan bij vrouwen rond de 7,5 gram bij vrouwen en bij mannen is dat gemiddeld 9,9 gram.

Heb je ervaring met Himalayazout? En hoe gebruik je het? Geef je reactie of deel je ervaringen hieronder of op mijn Facebookpagina.

Wil je hulp bij gezonder leven in de overgang? Je fitter voelen? Je streefgewicht bereiken? Mogelijk dat ik je verder kan helpen met mijn speciale programma voor vrouwen in de overgang. Maak kennis met mijn programma voor een gezondere levensstijl en verlies direct een aantal kilo’s: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Khewra_Salt_Mine
2. https://www.gezondheidsnet.nl/kanker/minder-zout-verkleint-kans-op-maagkanker
3. https://www.iamafoodie.nl/labtest-de-uitslag-wat-zit-er-in-himalayazout/
4. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
5. http://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis
6. https://de.wikipedia.org/wiki/Himalayasalz
7. http://www.ahealthylife.nl/keltisch-zeezout-en-himalayazout-wat-is-het-verschil/
8. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx
9. http://krebs-swiss.com/salex.pdf
10. http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/
Nieuwsberichten/2012/Nederlanders_eten_ongezond_veel_zout

Reacties
Categorieën