Goedkoop gezond eten: 13 tips bij het boodschappen doen!

Velen denken dat goedkoop gezond eten niet kan. Omdat vaak wordt verondersteld: gezond is duur en ongezond is goedkoop. Maar, als je kijkt naar wat je dagelijks daadwerkelijk nodig hebt aan voedingsmiddelen dan ligt dat een stuk genuanceerder. Want, eigenlijk zijn heel veel voedingsmiddelen in de supermarkt overbodig en soms zelfs ronduit ongezond. Daarbij komt dat er legio voordelige en gezondere alternatieven zijn. Echt. Volgens onderzoek kun je door slim te shoppen voor gemiddeld zo’n 5 euro per dag¹º gezond eten. Onder andere door op een slimme manier je inkopen te doen, zo weinig mogelijk te verspillen en je niet laten verleiden door marketingclaims. Deze keer laat ik je zien hoe je goedkoop gezond eten in praktijk brengt.

Overigens wil je kosteloos wat aan je gezondheid doen? Download mijn gratis welkomstpakket met 12 recepten.

Inhoudsopgave:

13 tips voor goedkoop gezond eten

De verborgen kosten van ongezond eten

13 tips voor goedkoop gezond eten:

1. Stel een eetplan samen

Een goede boorbereiding is het halve werk als je kiest voor goedkoop gezond eten. Maak daarom allereerst een eetplan voor de hele week. Ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Zo weet je wat je nodig hebt. Eveneens zie je meteen of er voldoende variatie in je maaltijden zit en je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Bijkomend voordeel is dat je niet meer na een lange werkdag hoeft na te denken over wat ga ik eten. Of erger: geen zin in koken hebt en voor gemaksvoeding gaat in het kant-en-klaar schap van de supermarkt.

2. Shop met een lijstje

Inderdaad deze ligt voor de hand, maar helpt je goedkoop gezond te eten. Heus. Omdat op je boodschappenlijstje staat wat je echt nodig hebt. Dat helpt om aanlokkelijke aanbiedingen in de supermarkt links te laten liggen. Vergeet niet ook een blik in je koelkast te werpen. Wat je nog hebt, hoef je immers niet te kopen. En ga niet met honger naar de winkel. Je schaft dan gemakkelijker ongezonde, duurdere producten aan. Trouwens? Je kunt je boodschappen ook online bestellen en gratis afhalen bij je winkel. Zo kom je zeker niet in de verleiding.

3. Kies seizoensproducten

Door verse seizoenproducten als groente en fruit te kiezen, koop je slim in en kun je goedkoop gezond eten. Want, het aanbod is dan groot en de prijs daalt automatisch. Bijvoorbeeld aardbeien zijn in de zomer voordeliger dan wanneer je ze in de winter koopt. Datzelfde geldt eveneens voor groenten. Weten welke groenten en fruit in het seizoen zijn? Download bijvoorbeeld de groente- en fruitkalender¹ van Milieu Centraal.

4. Vers van de markt

Wil je goedkoop gezond eten? Breng dan zeker ook een bezoek aan de markt. De groente- en fruitproducten zijn vers, niet voorverpakt en doorgaans goedkoper dan in de winkel. Wil je nog voordeliger uit zijn? Ga dan aan het einde van de middag, dan dalen de prijzen meestal. En bezoek ook eens een notenkraam voor ongebrande en ongezouten nootjes. Die zijn supergezond en heerlijk als tussendoortje.

5. Koop geen gesneden en gewassen groente en fruit

Kies je voor goedkoop gezond eten? Koop dan ongesneden groente en fruit. Die zijn niet alleen goedkoper, maar ook langer houdbaar dan zo’n kant-en-klaar gesneden product. En zijn je favo groente en/of fruit in de aanbieding? Koop dan wat extra. Wok, blancheer, stoom et cetera en doe het in de vriezer om een andere keer een gezonde maaltijd mee te breiden.

6. Ga ook eens voor diepvries

Diepvriesproducten zijn een prima en gezond alternatief voor vers. Ja echt, want sommige verse groente zijn helemaal niet zo vers. Ze leggen soms duizenden kilometers af voordat ze in de winkel liggen. Groente en fruit in het vriesvak echter zijn meestal direct na het oogsten gewassen, geblancheerd en ingevroren. Daardoor boeten ze nauwelijks aan kwaliteit in². Daarbij zijn deze producten toch vaak gunstiger geprijsd. Ook verse vis kun je goed vervangen door vis uit de diepvries. Alleen is het prijskaartje wel een stuk aantrekkelijker. Dat geldt ook voor vis uit blik als tonijn – op waterbasis uiteraard– smakelijk op brood of in en salade en voordelig.

7. Goedkoop gezond eten? Kook niet met pakjes, zakjes et cetera

Volgens de reclame tover je ook zonder een groot kookwonder te zijn met die pakjes, zakjes enzovoort in weinig tijd een heerlijke maaltijd op tafel. Van groentemuffins, ovenschotels en Oosterse gerechten tot Italiaanse pasta’s. Laat je niet misleiden. Zoek via YouTube of Google en ontdek hoe je dezelfde recepten zonder pakjes of zakjes bereid in dezelfde tijd. Uiteraard met verse en onbewerkte ingrediënten zonder kleurstoffen, conserveringsmiddelen, veel zout en dergelijke. Ja zo lekker en doorgaans is zelfgemaakt ook goedkoper.

8. Maak je eigen lunch

Natuurlijk handig die kantine op je werk of hippe lunchroom om de hoek. Maar eet je daar dagelijks? Dan kost dat best veel en de vraag is nog maar of het altijd echt gezond is. Neem je je zelfgemaakte lunch mee? Dan kun je lekker en goedkoop gezond eten. Dus heb je soep over? Quinoa? Sla, rauwkost, restje vlees of vis? Maak er een lunch voor de volgende dag van. Wel zo smakelijk en veel goedkopper.

9. Laat je niet verleiden door voedingsclaims

Goedkoop gezond eten doe je ook door je niet gek te laten maken door allerlei claims³ op voedingsmiddelen. Light, suikervrij, zonder kunstmatige voedingsstoffen, vetarm, rijk aan omega 3– en 6 vetzuren, weerstandverhogend enzovoort. Je herkent ze vast wel en denkt misschien? Dat is gezond! Jammer maar helaas. Ze zijn vaak misleidend en trommelen geld uit je beurs. Daarbij zijn ze vaak helemaal niet zo gezond omdat er weer andere ongezonde stoffen aan zijn toegevoegd. Wil je letten op je gezondheid zonder er financieel lichter van te worden? Ga dan voor natuurlijke, onbewerkte en verse voedingsmiddelen.

10. Eet minder vlees en meer peulvruchten

Wekelijks 1 of 2 dagen geen vlees eten is gezond. Want, hoewel vlees een belangrijke leverancier van eiwitten, mineralen en B vitamines is, bevat het daarnaast ook ongezond transvetten en bijvoorbeeld orgaanvlees cholesterol. Daarom is het goed regelmatig een dag geen vlees te eten. Goede vervangers zijn onder andere vis, eieren en vegetarische vleesvervangers als tofu en soja. Maar, ook bonen, peulvruchten, noten en zaden zijn prima alternatieven. Daarbij bevatten deze laatste eveneens vezels en/of vitamine E. En weet je wat het fijne ervan is? Het is goed voor je portemonnee, dier en milieu. Zo’n 67% van de Nederlanders is flexitariër en eet minimaal één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren⁴.

11. Bewaar de restjes

Heb je te veel eten gekookt? Of nog voedingsmiddelen over die je niet hebt gebruikt? Zoals dat stukje paprika, handjevol sperziebonen, half kropjes sla, paar broccoliroosje en een nauwelijks gebruikt potje zure room? Zonde om weg te gooien. Want, de verspilling is al groot. Nederlanders gooien jaarlijks per persoon zo’n 50 kilo eten weg⁵. Verwerk het liever de volgende dag in een andere maaltijd of vries het in. Zo draag je ook bij aan goedkoop gezond eten. Zoek je suggesties voor gerechten met kliekjes? De kliekipedia⁶ weet raad.

12. Koop ook gerust een huismerk

De algemene gedachte is dat A-merken beter zijn dan bijvoorbeeld B- of huismerken. Maar weet je dat dat helemaal niet zo is, volgens onderzoek? Wat je betaalt is doorgaans de marketing en het daarmee gecreëerde imago. Dat is alles. Wel is het prijsverschil tussen onder ander A-merken en huismerken opgelopen tot zo’n 31% gemiddeld⁷. Dus, wil je goedkoop gezond eten? Ga dan door de knieën en winkel in de onderste schappen waar de goedkopere huismerken staan. Natuurlijk kun je om diezelfde reden ook gerust bij de goedkopere discounters met een L of A je inkomen doen. Trouwens? Twijfel je tussen 2 dezelfde producten van verschillende merken? Vergelijk dan de 2 ingrediëntenlijsten⁸. Je ziet dan snel welk product onder andere minder suiker, vet en/of meer vezels bevat. Let ook op de portiegrootte. Want, de ene fabrikant rekent 30 gram per portie en een ander 45 gram.

13. Skip de extra’s

Wanneer je geen extraatjes meer koopt dan is goedkoop gezond eten ook een makkie. Dus, laat koek, snoep, chips en dergelijke in het schap laat liggen en kies vaker voor fruit en groente. Ook als tussendoortje. Want, maar 2% van de Nederlanders haalt de 250 gram groente per dag⁹! Neem verder geregeld een handje met noten of een stukje superdonkere chocolade. En les je dorst niet met suikerrijke frisdranken, maar kies voor water, koffie of thee. Je doet zo je gezondheid een groot plezier en ook je portemonnee.

De verborgen kosten van ongezond eten

Een aantal klanten van mij vragen weleens waarom gezond eten zo duur moet zijn. Als we bewerkte voedingsmiddelen kopen dan lijken deze in eerste instantie goedkoper dan bijvoorbeeld verse groeten of fruit. Maar de vraag is wat krijg je ervoor terug? Bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak ongezond. Ze bevatten toegevoegde suikers, kleur-, geur- en smaakstoffen en e-nummers. Bovendien eet je er vaak teveel van. Deze producten doen vaak een aanslag op je vitaliteit, immuunsysteem, je bloedsuikerspiegel en vetpercentage.

Gevolg is dat je vaker ziek bent, minder productief en minder goed in je vel zit. Indien je vetpercentage is toegenomen dan kan dat ook invloed hebben op je zelfbeeld en je seksleven. Wat zijn de verborgen kosten van ziek zijn? Wat is het jou waard om je goed te voelen? Wat zou je ervoor uit willen geven om lekker in je vel te zitten als je nieuwe kleding aan het passen bent?

En… hoe sta jij tegenover goedkoop gezond eten? Heb je er ervaring mee? Tips? Of ben je van mening dat je met een kleiner budget moeilijker gezond kunt leven. Ik ben nieuwsgierig naar je reactie. Ben je op zoek naar snelle recepten die niet te duur zijn? Kijk dan eens naar mijn digitaal receptenboek: 50 Recepten in 30 Minuten

Bronnen:
1. https://groentefruit.milieucentraal.nl/
2. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2449843/Frozen-food-IS-better-Higher-levels-vitamins-antioxidants.html
3. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsclaims.aspx
4. https://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/onderzoek-67-nederlanders-is-flexitarier/
5. http://www.nu.nl/advertorial/advertorial-sire-voedselverspilling/3987536/nederlanders-verspillen-jaarlijks-25-miljard-euro-voedsel.html
6. http://www.kliekipedia.nl/
7. https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2015/prijsverschil-tussen-a-merk-en-huismerk-groeit-weer
8. http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/etiketten-lezen/etiket-vergelijken-om-gezonder-te-eten.aspx
9. http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/we-eten-veel-te-weinig-groente-maar-hebben-dat-niet-door
10. https://www.nibud.nl/consumenten/wat-geeft-u-uit-aan-voeding/