Gezondheidstrends 2017: 10 trends voor vrouwen!

Gezondheidstrends 2017: 10 trends voor vrouwen!

Weet jij wat de gezondheidstrends 2017 zijn? Zoals je wellicht weet, was in 2016 hypergezond trending. Niet alleen wat voeding betreft, maar ook qua sporten. Zetten deze trends door? Nou, als je internet afspeurt, blijkt de Hollandse nuchterheid aan de winnende hand. Onder andere extreem healthy eten is uit. Er wordt meer en meer gekozen voor de gulden middenweg. Gezond, lekker en comfy. Onder andere de populaire (poké)bowl is daar een mooi voorbeeld van. Maar, dat wil niet zeggen dat je nu weer klakkeloos alles eet. Want, suikers blijven taboe! Gezonde, verse en natuurlijke voeding daar draait het om. En ook: letten op de herkomst en gezondheidswaarde van voedingsmiddelen. Welke healthy ontwikkelingen daarbij aansluiten? De 10 belangrijkste gezondheidstrends 2017 heb ik hieronder voor je op een rij gezet.

Wist je dat gezonde voeding je gezondheid drastisch kan verbeteren? Download direct mijn gratis e-boek met 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

10 gezondheidstrends 2017

Ondersteuning gezondere lifestyle

10 gezondheidstrends 2017

1. Vaker plantaardige eiwitten

Je eiwitten enkel uit vis en vlees halen? Dat is écht passe. Kijkend naar de gezondheidstrends 2017 dan valt op dat er vaker voor plantaardige eiwitten wordt gekozen. Nee, dan heb ik het niet alleen over meer bonen eten of wat vaker een vegaburger klaarmaken. Er zijn inmiddels diverse alternatieven die in rap tempo de markt veroveren. Een goed voorbeeld is zeewier. Deze zeegroente is ideaal als vleesvervanger en ook nog eens zeer eiwit- en vezelrijk. Maar, er zijn ook andere alternatieven in opmars, zoals eiwitten afkomstig uit hennep of erwten. Of wat te denken van jackfruit¹. Deze tropische vrucht kan dusdanig bewerkt worden dat het oogt en smaakt als vlees. En ook gespot: nieuwe plantaardige melkvariaties. Wat dacht je van een glaasje pistachemelk?

2. Veel meer groente

Dit past in de ontwikkeling dat steeds meer mensen er bewust voor kiezen minder vlees te eten. Noch bij de warme maaltijd, noch tussendoor. Zij zijn flexitariër². Volgens de Independent³ is flexitarisme een van de onmiskenbare gezondheidstrends. 2017 is dus het jaar van meer groenten op je bord! Niet zo verwonderlijk toch? Het aanbod is supergroot en gevarieerd. Ze zijn, zoals bekend, enorm gezond en je kunt er veel meer mee dan alleen koken, wokken of een salade van maken. Heus! Als kennisgemaakt met de auberginesteak? Spaghetti van courgette bereid? Gevulde portobello’s met spinazie geproefd? Broccolipizzabodems? Een halve spitskool op de grill of in de bouillon? Doen. Het is gezond en erg lekker. Ook een upcoming health trend is groenten door je yoghurt en ijsjes van groenten. Natuurlijk mag ook de opmars van de bloemkool in allerlei gedaanten niet in deze lijst ontbreken. Van bloemkoolcouscous, -pizza en -steak tot zelfs bloemkoolpap. Kortom: de focus ligt op groente. En dat geldt dus niet alleen meer voor de vegetariërs en veganisten.

3. Minder alcohol drinken

Nog een van de gezondheidstrends 2017 is: minder drank! Niet zo vreemd toch? Want, alcohol past niet in een gezonde leefstijl. Drank bevat veel suiker en telt flink wat loze en niet voedzame calorieën. Daarbij komt dat uit recent onderzoek blijk dat alcohol je cellen beschadigt en bijna zeker de kans op kanker vergroot⁴. Gevolg? Er wordt bewuster met drank omgegaan. Nu en dan een glaasje in het weekend. Ook bewust hele periodes geen alcohol drinken, is geen uitzondering meer. Producenten spelen met hun aanbod in op deze trend. Kijk bijvoorbeeld maar eens in de schappen van de slijter of op de drankafdeling in de supermarkt. Er komen steeds meer bieren, wijnen en ook cocktails zonder alcohol óf met een laag alcoholpercentage.

4. Gezondheidstrends 2017: gezonde waters

Ook het aanbod non alcoholische drankjes verandert sterk. Zo verschijnen er steeds meer gezonde alternatieven voor frisdranken en allerlei fabriekssappen. Niet zo verbazingwekkend natuurlijk, want suikers en kunstmatige aroma’s passen niet in binnen een healthy levensstijl. Een lekker en supergezond sapje is bijvoorbeeld watermeloenwater⁵. In Amerika is dit drankje momenteel een enorme hit. Het wordt gemaakt van het vruchtvlees van de watermeloen en schijnt een hoog kaliumgehalte te hebben en bevat eveneens het krachtige anti oxidant lycopeen. Maar, er zijn meer nieuwe gezonde waters in aantocht. Na kokoswater is er nu onder andere ook cactuswater. Hierin tref je volgens ingewijde voedingsexperts naast onder andere anti oxidanten ook elektrolyten aan. Een andere nieuw watertje is: aloë verawater. Het schijnt de spijsvetering te bevorderen en gewichtsverlies te ondersteunen. Eigenlijk multifunctionele drankjes. Niet alleen om de dorst te lessen, maar ook ter ondersteuning van je gezondheid.

5. Gezonde koffie en thee

Groene thee is al een tijdje in zwang. Nog vrij nieuw, maar al razend populair is matcha thee uit Japan. Een groene poeder gemaakt van vermalen theebladeren. Je kunt het drinken met melk of water, maar ook aan een smoothie toevoegen of ermee koken. Bijvoorbeeld door je pannenkoekenbeslag doen, in ijs, koekjes en dergelijke. Volgens diverse bronnen kent matcha⁶ allerlei voordelen. Zo versterkt het je afweer en bevordert het de vetverbranding. Ook op koffiegebied zijn er nieuwe ontwikkelingen. Want, na de cafeïnevrije koffie van echte koffiebonen dienen zich nieuwe varianten aan gemaakt van onder meer spelt of cichorei. Opgelet dus, want wat mij betreft hoor het thuis op de lijst met gezondheidstrends 2017.

6. Natuurlijker en minder verspillen

Kritisch consumeren was in 2016 al trending en dat zet door. Niet alleen past kiezen voor natuurlijke voedingsmiddelen zonder allerlei kunstmatige toevoegingen binnen de gezondheidstrends 2017. Maar ook meer en meer zelf het eten bereiden van scratch. Van verse, lokaal gekochte biologische producten. De reden? Omdat het eerlijk is, simpel, smaakvol, gekweekt met passie, zonder chemische middelen et cetera. Tegelijkertijd is voedselverspilling ook weer een hot topic. Dat betekent dus meer op maat je boodschappen inkopen en koken. Plus restjes gebruiken voor de volgende dag. Daarnaast is de verwachting dat er – evenals in bijvoorbeeld de kledingindustrie – meer wordt hergebruikt als het gaat om voeding. En dan met name de bijproducten. Hoe? Bijvoorbeeld door van het vocht van kikkererwten een mayonaise te maken.

7. Genieten van ongezond

Ja, dat is ook een van de veelgenoemde gezondheidstrends. 2017 staat namelijk in het teken van genieten van een zakje friet, een stuk taart of broodje hamburger. De hysterie is verdwenen en het taboe is eraf. Je mag nu en dan best eens een lekker snackje eten. Tenminste? Als je maar zorgt voor de juiste balans. Het uitgangspunt is nu: 80% van wat je eet is gezond en de overige 20% mag je gebruiken voor de kleine guilty pleasures. Daarbij geldt wel: als je zondigt, doe het goed. Ga wel voor het lekkerste van het lekkerste. En laat je niet verleiden door een willekeurig stukje slagroomtaart of iets dergelijks.

8. Gezondheidstrends 2017: mindful koken en eten

Rustig en met aandacht eten, is een trend die in 2016 al flink opkwam. Want, het zorgt er onder andere voor dat je minder eet. Eenvoudigweg omdat eten niet een kwestie is van hap-slik-weg. Het gaat erom dat je bewuster eet. Kijkt, ruikt, proeft, aandachtig kauwt et cetera. Deze ontwikkeling zet verder door, aldus onderzoek van Today’s Dietitian⁷ Het draagt immers bij aan gezonder en bewuster eten. Tegelijkertijd komt volgens de Amerikaanse biologische supermarktketen Whole Foods⁸ ook mindful koken op. Daarbij sta je niet alleen stil bij wat je kookt, maar je neemt ook de tijd om je eten klaar te maken. Inherent daaraan is dat je bewuster shopt. Kiest voor verse seizoensproducten en voedselverspilling tegengaat.

9. Meditatie en acroyoga

Bij de gezondheidstrends 2017 draait het niet alleen om een gezond lichaam. Ook geestelijk wil je tot rust komen en ontspannen. Want, je leven is druk, de maatschappij hectisch en de tijden turbulent. Dat geeft spanningen en brengt onzekerheid met zich mee. Diverse nieuwe meditatieapps helpen je om meer innerlijke rust te ervaren. Maar ook acroyoga, een combi van yoga en acrobatiek, maakt je meer ontspannen en flexibeler. Inmiddels zijn er diverse yogastudio’s die het in hun aanbod hebben opgenomen. Wil je liever wat anders? Misschien is een flotatiesessie iets voor je. Je drijft in een bitterzoutbad waardoor – net als in de Dode Zee – gewichtloos bent. Floaten is momenteel helemaal trendy. De reden? Volgens onderzoek is floating therapie⁹ een uiterst effectieve manier om te ontstressen en te onthaasten.

10. Fit, fitter, fitst

Tot slot de gezondheidstrends 2017 op fitnessgebied. Bootcamp, spinning en zumba zijn uit. Wat je wel moet doen? Volgens het American College of Sports Medicine¹º gaan de zogenaamde wearables het helemaal maken. Dit zijn die slimme hartslagmeters, gps-horloges en activity trackers die je tijdens het sporten kunt dragen. Ook trainen met je eigen lichaamsgewicht blijft nog steeds populair. Niet verwonderlijk. Het is goedkoop en je kunt het doen waar en wanneer je wilt. De zogenaamde High-Intensity Interval Training sluit hierbij aan. HITT kost immers weinig tijd en is zeer effectief. Verder is thuis streaming sportlessen volgen via je tv, pc, laptop, tablet en dergelijke in opkomst. Want, het biedt personal training die betaalbaar is. Zo kun je je laten begeleiden door gerenommeerde sportmensen, zoals voormalig Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert. Hij helpt je als coach om vanuit je woonkamer je gezondheidsdoelen waar te maken.

Ondersteuning gezondere lifestyle

En volg jij al enkele van deze gezondheidstrends 2017? Ik ben benieuwd naar je reactie. Ken je nog meer healthy trend tips voor dit jaar? Laat het mij weten. Dat kan hieronder op via Facebook. Wens je wat extra ondersteuning om een gezondere lifestyle te realiseren? Bekijk dan gratis mijn programma: 20 Dagen Suikervrij

Bronnen:
1. http://www.nutrition-and-you.com/jackfruit.html
2. http://www.voedingscentrum.nl/nl/pers/persberichten/meer-dan-de-helft-van-de-nederlanders-is-flexitarier.aspx
3. http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/flexitarianism-predicted-as-key-food-trend-for-2017-vegetarian-less-meat-a7465156.html
4. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.13477/full#add13477-sec-0006
5. http://www.livestrong.com/article/260036-benefits-of-juicing-watermelon/
6. https://authoritynutrition.com/matcha-green-tea/
7. http://www.fooddive.com/news/dietitians-predict-2017-food-trends-that-could-change-rd-strategies/432332/
8. http://www.wholefoodsmarket.com/blog/our-2017-trends-forecast-here-find-out-what-youll-be-eating-and-loving-next-year
9. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08870440412331337093
10. http://www.acsm.org/about-acsm/media-room/news-releases/2016/10/26/top-fitness-trend-for-2017-is-wearable-technology

Over de schrijver
Reactie plaatsen