BMI vrouw berekenen: ontdek hoe erg je overgewicht is!
Of je overgewicht hebt en mogelijk gezondheidsrisico’s loopt, kun je met de BMI vrouw berekenen. Want, deze zogenaamde Body Mass Index is een populaire wiskundige formule om te bepalen of je gewicht in verhouding is met je lichaamslengte. De meetmethode, die ook bekend is onder de naam queteletindex, bestaat al ruim 200 jaar. Bedenker ervan is de Gentse wis- en sterrenkundige Adolphe Quetelet die rond 1830 aan de basis van de statistiek stond. Oorspronkelijk werd de index dan ook ingezet om statistieken over grote groepen mensen uit te rekenen. Anno nu wordt het veelvuldig gebruikt bij individuen. Door artsen, diëtisten, sportscholen, ziekenhuizen, de Wereldgezondheidsorganisatie¹ et cetera om na te gaan of je te zwaar bent en daarmee het risico op verschillende welvaartsziekten in te schatten. In dit blog meer info over onder andere hoe je de BMI vrouw berekent, wat het wel én niet vertelt over je gezondheid plus enkele tips tegen overgewicht.
Wil je een lagere BMI? Download mijn 12 recepten en tips voor een gezonde hormoonshuishouding.
Inhoudsopgave:
De BMI vrouw bereken, hoe doe je dat?
Gezondheidsrisico’s BMI vrouw met overgewicht
Aanvullende meetmethode overgewicht en risico’s
Voor wie is de BMI?
Misschien is het je opgevallen dat ik over de BMI vrouw schrijf. Dat is bewust, want deze website richt zich op vrouwen die in de overgang zijn. Vandaar! Want, normaalgesproken maakt de queteletindex geen onderscheid tussen vrouwen en mannen. Het is bedoeld voor alle volwassenen. De enige uitzondering die het kent is dat het niet geschikt is voor kinderen, zwangeren, ouderen boven die 70 jaar, mensen met veel spiermassa en bijvoorbeeld Aziaten vanwege hun bouw. Okay, dan nu hoe de berekening van je BMI in z’n werk gaat.
De BMI vrouw bereken, hoe doe je dat?
Er zijn tegenwoordig allerlei websites met handige BMI-calculators en talloze apps waarmee je binnen een paar minuten uitrekent of je een gezond gewicht hebt. Maar, je kunt het ook eenvoudig zelf uitrekenen? Echt, het is niet ingewikkeld. Want, je lichaamsgewicht en je lengte zijn het uitgangspunt. Vervolgens deel je je gewicht door je lichaamslengte in het kwadraat. De rekenformule ziet er als volgt uit, namelijk:
Ter illustratie een voorbeeld. Stel je weegt 68 kilo en je bent 1.72 meter lang. Dan schrijf je vervolgens 68 kilo : (1.72 x 1.72) = 23. Dit getal is je BMI.
Betekenis van de BMI vrouw
Zo, je weet nu hoe je je BMI berekend. Maar, wat betekent het cijfer dat uit de berekening rolt? Een overzicht met wat de uitkomst betekent:
– BMI van minder dan 18,5 = ondergewicht
– BMI tussen 18,5 en 24,9 = normaal en gezond gewicht
– BMI tussen 25 en 29,9 = overgewicht
– BMI hoger dan 30 = ernstig overgewicht (obesitas)
Kortom: is je BMI vrouw lager dan 18,5 dan is het goed wat aan te komen. Ligt je BMI tussen de 18,5 en 25 dan heb je een gezond gewicht. Zit je er boven? Dan ben je te zwaar en zijn je gezondheidsrisico’s verhoogd. Is de uitkomst een BMI van 30 of meer dan is het medisch gezien noodzakelijk dat je gewicht verliest.
Gezondheidsrisico’s BMI vrouw met overgewicht
De BMI norm geeft een inschatting van de gezondheidsrisico’s als je te zwaar bent. Want, bekend is dat overgewicht schadelijk is voor je gezondheid. Zo heb je bij overgewicht een hoger risico op hart- en vaatziekten², diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, gewrichtsklachten die je minder mobiel maken, slaapapneu plus bepaalde vormen van kanker als baarmoeder-, nier- en slokdarmkanker.
Discussie rond BMI vrouw norm
Hoewel de BMI norm ingebed is in allerlei geledingen van de maatschappij, betekent dat niet dat het door iedereen wordt omarmd. Meer en meer is het stof tot discussie³. Reden? Omdat het eenvoudigweg een te simpele manier is om te zeggen dat je gezondheid risico’s loopt als je BMI te hoog is. Want, de index houdt geen rekening met zaken, zoals:
– Lichaamsbouw
Je lichaamsbouw is wat je van je vader en moeder meekrijg via je DNA. Zo is de een klein en breed, een ander lang en rank, weer een ander heeft brede heupen of wat te denken van smalle schouders. Vandaar ook dat de BMI vrouw niet geschikt is voor veel andere bevolkingsgroepen, zoals Aziaten.
– Spiermassa
Een ander aspect wat de bekende indexeringsmethode niet kan beoordelen is de spiermassa. Want, spieren wegen nu eenmaal veel en zijn dus zwaarder dan vet. Dus wanneer je veel sport en gespierd bent, kun je als te zwaar of zelfs obese worden gekwalificeerd terwijl dat helemaal niet zo is. Tenminste ervan uitgaand dat je ook een gezond eetpatroon hebt.
– Lichaamsvet
Vervolgens speelt lichaamsvet geen rol in de BMI-berekening. Het focust zich uitsluitend op het gewicht en de lengte. Terwijl inmiddels bekend is dat de hoeveelheid lichaamsvet en de verdeling ervan een indicator van je gezondheid is⁴. En dan vooral waar het vet zich bevindt. Nestelt het zich in je vitale organen, in en rond je buik? Dan is dat vele malen ongezonder dan wanneer je wat extra vet op je billen of bovenarmen hebt. Zo kan het gebeuren dat een slanke ‘bankhanger’ – die dagelijks chips, koek en fastfood eet – door de queteletindex als gezond wordt betiteld.
Gezien de nadelen die aan de BMI vrouw kleven wordt steeds vaker gezegd dat het een richtlijn is voor overgewicht, maar dat je er niet automatisch allerlei gezondheidsgevolgen aan kunt verbinden. Je vraagt je nu mogelijk af: hoe weet ik dan of ik overgewicht heb?
Aanvullende meetmethode overgewicht en risico’s
In aanvulling op de BMI vrouw rekenmethode kun je ook je tailleomvang meten. Omdat ongezond vet rond je middel gaat zitten en je vele jaren van je leven kan kosten⁵. De omtrek ervan meet je makkelijk zelf met een meetlint. Doe je dat? Dan weet je binnen luttele seconden wat je tailleomvang is én of het een potentieel gezondheidsrisico met zich meebrengt.
Een normale buikomvang voor een vrouw is minder dan 80 centimeter. Dit betekent dus dat je gezondheid geen gevaar loopt. Is je tailleomtrek meer dan 80 centimeter? Dan kom je in de gevarenzone. Het is goed om op je eet- en beweegpatroon te letten. Heeft je taille een omvang van meer dan 88 centimeter? Je gezondheid loopt dan een verhoogd gevaar. Het advies is dan afvallen.
Wat te doen bij overgewicht?
Blijkt uit de BMI en taillemeting dat je te zwaar bent? In de gevarenzone zit en dus een verhoogde kans hebt op gezondheidsaandoeningen? Neem dan je eet- en leefstijl onder de loep. 3 tips hoe je een gezonde BMI vrouw krijgt en je tailleomvang verkleint.
1. Gezond en regelmatig eten
Kies voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Schrap suiker- en calorierijke voedingsmiddelen. Beperk je koolhydraatinname en eet wat meer eiwitten. Die geven langer een voldaan gevoel. Drink liever geen alcohol en skip geen maaltijden. Dat werkt snaaien in de hand en ook een hoge BMI.
2. Ontspan en zorg voor rust
Vergeet vervolgens ook niet om de tijd te nemen om te ontspannen. Mediteer of doe eens ademhalingsoefeningen. Ook gewoon niksen en genieten van de zon werkt prima. Probeer ook je nachtrust te pakken. Je lichaam kan zich dan herstellen, lichamelijk en geestelijk. Want, slaap je te weinig? Dan wakker je je hongergevoel aan evenals ongezond eten.
3. Meer bewegen en ga trainen
Beweeg elke dag minimaal 30 minuten. Doe daarnaast enkele keren per week spierversterkende oefeningen. Voor je billen, borst, benen, rug en schouders. Thuis of in een sportcentrum. Zo krijg je meer spiermassa wat je vetverbranding bevordert. Daarbij worden je spieren strakker en jij slanker. Ook boost je je fitheid en vitaliteit.
En… welke BMI vrouw norm heb jij? Ben je op gewicht of iets te zwaar? Wat zegt je tailleomvang? Wil je afvallen tijdens de overgang? Omdat je rond je buik meer aankomt? Bekijk eens vrijblijvend mijn programma Slank door de Overgang.
Bronnen:
1. http://www.who.int/en/
2. https://www.hartstichting.nl/risicofactoren
3. http://www.medischcontact.nl/Nieuws/Laatste-nieuws/Nieuwsbericht/126134/Een-beetje-overgewicht-is-gezond.htm
4. http://www.webmd.com/diet/how-accurate-body-mass-index-bmi?page=2
5. http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3743090/
2014/09/08/Te-dikke-buik-kan-20-levensjaren-kosten.dhtml