Bloedarmoede door de overgang ontmaskerd: de symptomen
In de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met bloedarmoede, dit wil zeggen dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt of dat je rode bloedcellen niet goed werken. Een andere naam daarvoor is anemie. Je hebt in je rode bloedcellen hemoglobine zitten en dit is een stof die zuurstof door je lichaam transporteert, daardoor heeft je hele lichaam voldoende zuurstof.
Er is ijzer nodig voor de opbouw van hemoglobine. Wanneer er een tekort is aan ijzer of een paar andere stoffen, dan kun je geen hemoglobine aanmaken. Dan krijg je dus te maken met bloedarmoede. Veel stoffen in je lichaam schommelen, ook het hemoglobinegehalte (hb-gehalte) in het bloed. De waarden liggen voor hemoglobine in je bloed normaal gesproken voor vrouwen tussen 7,3 – 10 mmol/ml en voor mannen tussen 7,8 – 10,8 mmol/ml.
Wanneer jouw hemoglobinewaarde hieronder zit dan heb je bloedarmoede. Het kan zijn dat je hemoglobinegehalte langere tijd te laag is, dan neemt ook de weerstand af en ben je meer vatbaar voor een verkoudheid en andere infecties.
Wil je je weerstand verhogen met gezonde voeding en door je hormonen in balans te krijgen? Download dan gratis 12 gezonde recepten inclusief het e-boek Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Bloedarmoede door overgang aanpakken
Oorzaken bloedarmoede
De meeste mensen die te maken hebben met bloedarmoede krijgen dit door een ijzertekort. Daarom noemen ze het ook wel een ijzergebrek. Je kunt het krijgen door extreem bloedverlies, bijvoorbeeld door een verwonding of tijdens een zware menstruatie. Het kan ook zijn dat je lichaam geen ijzer op kan nemen uit je voeding, ook dan krijg je ijzertekort. Maar er zijn nog meer oorzaken, zoals het vroegtijdig kapotgaan van rode bloedcellen (hemolytische bloedarmoede), een tekort aan vitamine B12 en erfelijke aandoeningen. Als je in de overgang bent, dan moet je er als vrouw wel rekening mee houden dat er bloedarmoede op kan treden.
Sommige vrouwen gaan dan ineens heel hevig menstrueren en verliezen extreem veel bloed. Houd het goed in de gaten en wanneer je er vragen over hebt kun je het beste de huisarts raadplegen, sowieso wanneer het erg extreme bloedingen zijn, is het goed om even contact met je arts op te nemen. Er kan namelijk snel een ijzertekort ontstaan en dat kan zorgen voor bloedarmoede. Samen kun je bekijken wat je er aan kunt doen, zodat je snel weer meer ijzer krijgt en meer energie hebt om wat te doen.
Symptomen van bloedarmoede
Je kunt een tekort aan rode bloedlichaampjes herkennen aan zwakte en vermoeidheid. Als er sprake is van ernstige bloedarmoede kun je kortademig worden bij de geringste inspanning. Ook worden je huid en je lippen vaak bleek. Het moe zijn kan samen gaan met hoofdpijn, duizelig zijn en flauwvallen. Sommige mensen geven ook aan dat de handen en voeten slapen of krijgen last van een neusbloeding. Iedereen kan wisselende symptomen hebben die horen bij bloedarmoede. Er zijn mensen die echt alleen heel erg moe zijn en daarvoor naar de huisarts gaan.
Er zal dan snel duidelijk zijn dat er sprake is van een tekort aan rode bloedlichaampjes, dit kan namelijk snel worden getest. Wanneer je de symptomen van bloedarmoede kunt herkennen, is dat al erg prettig. Je hoeft dan niet aan andere dingen te denken, maar kunt bekijken wat jij er zelf aan kunt doen. Hoe eerder je het weet, des te eerder je er naar kunt handelen en je binnenkort weer meer energie hebt.
De overgang
Bij de overgang gaat het over een fase waarin je menstruaties onregelmatig worden. Na een tijdje menstrueer je helemaal niet meer, het proces treedt langzaam op wanneer je eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Daarbij verliest het voortplantingssysteem langzaam de functie en er worden in deze fase bijna geen progestagenen en oestrogeen meer aangemaakt. De overgang is een natuurlijk proces en je krijgt er als vrouw altijd mee te maken. Meestal tussen je 45e en 60e levensjaar.
Als vrouwen roken dan komen ze vaak eerder in de overgang. Ook kunnen zij dan last krijgen van bloedarmoede. Bloedarmoede door de overgang komt vaker voor dan we denken. Het kan namelijk zijn dat je tijdens de laatste menstruaties ineens heel veel bloed gaat verliezen. Dit zal beetje bij beetje ook afnemen, maar het kan hierdoor wel leiden tot bloedarmoede. Bloedarmoede kan door de overgang veroorzaakt worden, omdat je lichaam dus aan het veranderen is.
Je dient er als vrouw rekening mee te houden dat je tijdens de overgang met bloedarmoede te maken kunt hebben. De overgang duurt ongeveer vier jaar. Je hebt daarbij vaak last van onregelmatig menstrueren, opvliegers en stemmingswisselingen. Maar je kunt ook last hebben van vaginale droogte, want tijdens de overgang wordt het slijmvlies aan de binnenkant vaak dunner en droger. Ook kun je last hebben van nachtelijk zweten en opvliegers overdag.
Daarom is zorgen voor goed ademend materiaal van belang, dit wil niet zeggen dat het dan weg zal blijven, maar het zal wel beter uit te houden zijn. Wat ook vaak voorkomt is bloedarmoede tijdens de overgang. Het kan namelijk zijn dat je tijdens de menstruatie hevig bloedt. Er moet sowieso gezorgd worden voor gezonde voeding. Daarbij kun je denken aan ijzerrijke voedingsproducten zoals vlees en bladgroenten. De overgang ervaren de meeste vrouwen als een moeilijke periode. De een zal er gemakkelijker doorheen komen dan de ander, maar je kunt het niet versnellen. Je zult er daarom toch doorheen moeten vroeg of laat.
Bloedarmoede door overgang aanpakken
Wanneer je een tekort aan rode bloedlichaampjes hebt door de overgang, dan kun je eens bekijken wat je er allemaal aan kunt doen. Dat je hevig gaat bloeden, daar kun je niets aan doen. Dit wordt van binnenuit allemaal geregeld en dat kan dus niet door je beïnvloed worden. Maar een ijzertekort kun je wel aanpakken en dan is het van belang dat je gaat zorgen dat je genoeg ijzerrijk voedsel eet.
Je kunt denken aan vlees en bladgroenten, zodat je er in ieder geval wat aan probeert te doen. Hoe je hier op reageert, is per vrouw wisselend. Net zoals wie wanneer tijdens de overgang last krijgt van bloedarmoede. De een zal hevige bloedingen hebben en ander juist niet. Ook dat kan van tevoren niet voorspeld worden en iedere vrouw kan in de overgang last krijgen van bloedarmoede, maar het hoeft dus niet.
Bloedarmoede herkennen
Sommige vrouwen geven duidelijk aan dat ze tijdens de overgang moe en futloos zijn. Dit zou samen kunnen hangen met bloedingen, die tijdens je overgang heviger kunnen zijn dan je gewend bent. Doordat jij meer bloed gaat verliezen, raak je ook sneller vermoeid. Je hebt dan het gevoel dat je niet genoeg energie hebt. Het kan ook wijzen op bloedarmoede. Het belangrijkste daarbij is dat je gaat bekijken wat je er zelf aan kunt doen, eet je gezond?
Laat bij de huisarts in ieder geval controleren of dat het inderdaad gaat over bloedarmoede, zodat er gekeken kan worden wat je er aan kunt doen. Het is namelijk vervelend wanneer je al diverse overgangsklachten moet ervaren en dan ook nog eens weinig energie hebt door de bloedarmoede. Een tekort aan rode bloedlichaampjes zorgt ervoor dat jij je slap en lusteloos voelt. Zorg daarom dat je er wat aan gaat doen en neem de tijd om te bekijken wat je kan helpen. Het belangrijkste is dat je de bloedarmoede door de overgang kunt herkennen en dan kun je ook bekijken wat je er aan kunt doen.
Wil je meer weten wat de overgang voor invloed heeft op je lichaam? Neem dan eens een kijkje naar mijn programma: Overwin je Overgang