Visceraal vet bij vrouwen: top 4 tips tegen buikvet

Visceraal vet bij vrouwen: top 4 tips tegen buikvet

Visceraal vet is het vet dat zich rond je organen nestelt. Ook wel orgaanvet genoemd. Het is alleen niet zichtbaar met het blote oog en je voelt het ook niet. Dit in tegenstelling tot onder andere dat buikje dat opeens verschijnt als je in de overgang komt en bijvoorbeeld die love handles. Die zie en voel je. Zorgt dat je broek of T-shirt wat strakker zit. Trouwens? Op zich is een klein beetje extra vet aan de buitenkant niet direct slecht voor je gezondheid, maar volgens onderzoekers kan een groeiende buikomvang wel een signaal zijn dat je eveneens meer orgaanvet opslaat. En juist daarvan is de laatste decennia meer en meer bekend geworden dat als je er te veel van hebt het risico op onder andere hart- en vaataandoeningen, diabetes 2 et cetera toeneemt.

Over wat visceraal vet is en welke risico’s het met zich meebrengt voor de gezondheid van vrouwen. En natuurlijk geef ik eveneens een paar tips hoe je je buikomtrek in toom houdt.

Download hier gratis 12 lekkere recepten voor minder visceraal vet.

Inhoudsopgave:

Onderhuids vet versus visceraal vet

Orgaanvet, wat doet dat?

Welke gezondheidsrisico’s levert buikvet op?

Zelf je risico bepalen: buikomvang en buikvet meten

Tips voor minder buikvet

Onderhuids vet versus visceraal vet

Onderhuids vet slaat je lichaam direct onder de huid op en dat is zichtbaar. Dat zie je op je billen, heupen, dijen en buik zitten als je in de spiegel kijkt. Inderdaad het geeft je lichaam bepaalde rondingen, zorgt voor je peervormige figuur en voor de overgang nogal eens je probleemgebieden als je wat wilt afvallen

Daarnaast slaat je lichaam ook vet in je buikholte op. Dat is – zoals gezegd – niet zichtbaar en voelbaar. Het bevindt zich rond je organen. Van je longen, lever, maag en hart tot milt, alvleesklier, darmen, eierstokken en baarmoeder. Dit heet visceraal vet, maar wordt ook wel orgaan- of buikvet genoemd. En dit vet is niet goed voor je gezondheid. Tenminste als het percentage ervan te veel is.

Dit buikvet kan nogal eens leiden tot een zogenaamd appelvormig figuur. Je ziet dat frequent bij bijvoorbeeld mannen die een bierbuikje ontwikkelen rond hun middelbare leeftijd. Echter, ook vrouwen kunnen ermee te maken krijgen. Vooral tijdens de overgang. De reden? Omdat de vetverdeling onder invloed van de hormonen verandert en zich opstapelt op de buik en in de taille.

Volgens onderzoekers is een dikke buik een indicatie voor de aanwezigheid van visceraal vet. En… dát orgaanvet kan zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Zeker als het gaat om een appelvormig figuur en niet de peervorm¹ of overgewicht in het algemeen.

Orgaanvet, wat doet dat?

Visceraal vet is op zich geen probleem zolang het maar niet te veel is. Want, het heeft ook een nuttige functie. Zo beschermt het je organen. Het vormt als het ware een soort stootkussen. Dat is handig. Bijvoorbeeld als je valt of ergens tegenaan stoot. Daarnaast dient het als opslagplaats voor overtollige glucose.

Buikvet is echter wel schadelijk voor je welzijn als het te veel wordt. Dan maakt het stofjes aan die ontstekingen bevorderen, de werking van organen verstoort en ziektes veroorzaakt. En juist daardoor neemt het risico voor vrouwen in de menopauze op allerlei welvaartziektes ook toe. Onder invloed van hormonale schommelingen kan de hoeveelheid vet immers in die overgangsfase op en in de buik toenemen. Vandaar ook dat onder andere dan de kans op hartaanvallen onder vrouwen na pakweg hun 50ste jaar – tijdens en na de overgang – opeens fors stijgt.

Trouwens? Een slanke figuur is ook geen garantie dat je geen visceraal vet hebt. Uit Engels onderzoek² blijkt namelijk dat 40% van de mensen zonder overgewicht ermee te maken hebben. Dit wordt ook wel aangeduid met skinny fat ofwel: thin-outside-fat-inside (TOFI)¹¹.

Maar, welke schadelijke effecten brengt dat buikvet nu precies met zich mee hoor ik je denken.

Welke gezondheidsrisico’s levert buikvet op?

Uit verschillende studies en onderzoeken komt steeds vaker naar voren dat visceraal vet je gezondheid geen goed doet. Het verhoogt de kans op allerlei ziektes. Enkele voorbeelden en informatiebronnen vind je hieronder, zoals:

– Hoge bloeddruk³

– Hart- en vaataandoeningen⁴   

– Bepaalde kankersoorten⁵, ⁶

– Diabetes type 2⁷

– Hoge cholesterol⁸

Verder zijn er nog diverse andere aandoeningen die in verband worden gebracht met zowel overgewicht als buikvet. Denk daarbij aan depressies, COPD, dementie en nieraandoeningen¹º.

Zonder nu alle hierboven genoemde aandoeningen in detail te beschrijven bijgaand een korte toelichting op een aantal risico’s van visceraal vet. Zo drukt een overdaad aan orgaanvet op je organen waardoor je last van kortademigheid, lusteloosheid en dergelijke kunt krijgen. Verder worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline door veel buikvet. Gevolg is dat je bloedsuikerspiegel stijgt en er meer insuline wordt aangemaakt waardoor uiteindelijk verstoringen optreden. Ook de lever, die zorgt voor de vertering van vetten, gaat minder goed functioneren. Hierdoor kan bijvoorbeeld het slechte LDL cholesterol toenemen. En uiteraard is in het algemeen bekend dat te zwaar zijn en overgewicht hebben bijdraagt aan een hoge bloeddruk, maar ook hart – en vaatziekten enzovoort.

Zelf je risico bepalen: buikomvang en buikvet meten

Ben je benieuwd of je te veel visceraal vet hebt? Misschien vanwege de overgang? Er is een simpele en eenvoudige manier om zelf thuis te checken of je veel of weinig orgaanvet hebt. Nee, daarvoor gebruik je niet de BMI-index. Eenvoudigweg omdat die niets zegt over de hoeveelheid vet die je hebt. Die index zegt alleen is over je gewicht. Wat je wel kunt doen is je buikomvang meten met een centimeterband. Dat doe je door de omtrek te nemen van je middel; de ruimte tussen je onderste rib en net boven je heup.

Volgens de algemene richtlijnen ligt een gezonde middelomtrek voor vrouwen tussen de 68 en de 80 centimeter. Bij mannen ligt die tussen de 79 en de 94 centimeter. Vrouwen zitten in de risicogroep als zij een middelomtrek hebben van 88 centimeter of meer, voor mannen geldt: 102 centimeter of meer.

Tips voor minder buikvet

Door af te vallen wordt je buik kleiner en vermindert ook de hoeveelheid visceraal vet. Benieuwd hoe je dat realiseert? Hieronder enkele tips.

1. Flink bewegen

Het klinkt misschien saai, maar flink bewegen zorgt dat je orgaanvet wordt aangezet om energie te leveren en dus vet te verbranden. Daarvoor kun je het beste meerdere keren per week aan krachttraining doen in combinatie met wat cardio. Buikspieroefeningen doen tot in den treure werkt niet. Die maken spieren wel sterken en strakker, maar pakken het ongezonde vet niet aan.

2. Gezond en regelmatig eten

Ga voor een gezond eetpatroon dat bestaat uit complexe koolhydraten. Van verse en pure fruit en groenten tot heel volkoren granen⁹ die in bruinbrood zitten en volkoren pasta’s. Kies verder voor wilde rijst, quinoa en havermout. Lardeer daarnaast je menu met vezelrijke groenten als peulvruchten en bonen plus maximaal 2 stukken fruit. Goed voor de broodnodige vitamines en mineralen. Mijd voorts de enkelvoudige koolhydraten als frisdranken, alcohol, chips, gebak, snoep, witte rijst en pasta.

3. Genoeg slapen

Ook hoeveel je slaap bepaalt of je veel of weinig visceraal vet hebt. Zo blijkt dat wanneer je zo’n 6 tot 7 uur slaapt per nacht je minder vet hebt dan wanneer je meer of minder slaapt.

4. Stress verminderen

Heb je veel en vaak stress? Dan produceer je stresshormoon (cortisol). Is dit niveau regelmatig hoog? Je schijnt dan meer vet rond je organen op te slaan. Daarom is het goed regelmatig te ontstressen. Ga sporten, doe aan yoga of ontspanningsoefeningen. Plan zo nu en dan een heerlijke ontspannende massage helemaal voor jezelf. Het doet je lichaam, geest en uiteindelijk je gezondheid goed.

Wat is jouw buikomvang? Heb je te maken met visceraal vet? En… is daar sprake van sinds de overgang? Hoe ga je daarmee om? Hieronder en op mijn Facebookpagina lees ik graag je reacties, tips en ervaringen als het gaat om buikvet. Heb je behoefte aan hulp en steun bij het afslanken tijdens de overgang? Bekijk dan eens mijn programma: Slank door de Overgang.

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://annals.org/article.aspx?articleid=2468805&resultClick=3
2. http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/743865/2009/03/05/Veel-slanke-mensen-zijn-toch-gevaarlijk-dik.dhtml
3. http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleID=1900739
4. http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1711096
5. http://www.nu.nl/gezondheid/2655405/buikvet-voedt-eierstokkanker.html
6. http://www.ad.nl/gezond/raak-buikvet-kwijt-en-beperk-risico-op-kanker~a6220019/
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10866038
8. https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoog-cholesterol
9. http://www.webmd.com/heart-disease/news/20080225/whole-grains-fight-belly-fat?ecd=wnl_hlc_090408
10. https://www.nationalezorggids.nl/sections/ziekenhuizen/articles/
15719-mogelijke-verklaring-relatie-nierziekten-en-appelvormig-lichaam
11. https://en.wikipedia.org/wiki/TOFI

Over de schrijver
Jannie
Door

Jannie

op 03 Aug 2016

Ik heb een buikonvang van 92 cm maar ben verder super slank wil geen gewicht verliezen Hoe pak ik dit aan.. Wandel elke avond minimaal 5 km ...

Brennie
Door

Brennie

op 03 Aug 2016

Krachttraining is de oplossing, je krijgt meer spiermassa, spieren wegen meer dan vet. Vooral letten op het eten van koolhydraten (zorg dat je niet te veel suikers eet), zodat je suikerspiegel stabiel blijft. Wandelen alleen is niet voldoende, hardlopen ook niet. Het gaat om de combinatie, krachttraining en conditietraining.Je trekt meteen wat strakker door krachttraining, mooi meegenomen.

Andre
Door

Andre

op 06 Aug 2017

Als je wat buikvet hebt, dat is niet per se visceraal vet. Buikvet kan ook onderhuidsvet zijn, opgeslagen, net onder de huid; U kunt dit vet makkelijker zien, net als wat we zien op onze armen en benen. Visceraal vet is eigenlijk binnen de buikholte en niet gemakkelijk zichtbaar.

Reactie plaatsen