Symptomen overgang: waar heb jij last van?

Symptomen overgang: waar heb jij last van?

Er zijn verschillende symptomen die ervaren worden door vrouwen die in de overgang raken. Veel symptomen zijn bij de meeste vrouwen wel bekend, maar er zijn ook symptomen die niet zo bekend zijn en die ook met veranderingen van de hormonen te maken hebben en dus met de overgang te maken hebben. Pijn tussen de schouderbladen is een van deze symptomen bij de overgang die veel vrouwen vaak niet kunnen plaatsen. Maar onze hersenen, de schildklier, de bijschildklier en de bijnieren en alvleesklier maken hormonen aan. Als je in de overgang terecht komt dan staat de aanmaak van je hormonen onder druk en dan kan er een verstoring plaatsvinden, waardoor je last hebt van pijn tussen je schouders.

Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Van welke overgangsklachten heb jij het meeste last?

Meer dan 40 overgangssymptomen op een rij

Van welke overgangsklachten heb jij het meeste last?

[poll id=”2″]

Meer dan 40 overgangssymptomen op een rij:

1. Opvliegers

Een van de bekendst symptomen overgang. Een plotselinge, hevige warmtegolf. Rood aanlopen. Van je borst en hals tot je gezicht. Alsof de kachel plots op 40 graden staat. Kan optreden in combi met transpireren, misselijkheid, tintelingen en onrust.

2. Nachtzweten

De nachtelijke versie van de opvliegers. Het kan gepaard gaan met flink zweten, hartkloppingen, misselijkheid en soms rillingen. Het verpest je nachtrust en maakt je oververmoeid.

3. Onregelmatige menstruatie

Een van de eerste symptomen overgang. Je voorraad eitjes neemt af en ook de oestrogeenproductie daalt. Gevolg? Onregelmatige cyclus; korter en minder ernstig menstrueren of juist langer en heviger.

4. Libidoverlies

Minder of geen zin in seks hebben. Daar hebben nogal wat vrouwen in de overgang last van. Vanwege hormonale schommelingen, opvliegers die de pret bederven, zich niet meer aantrekkelijk voelen of vaginale droogheid.

5. Vaginale droogheid

Tijdens de overgang kan de vagina droger, dunner en minder elastisch worden. De lagere oestrogeenproductie zorgt dat de slijmvliezen minder vochtig zijn. Dat kan een jeukerig en brandend gevoel geven en seks pijnlijk maken.

6. Stemmingswisselingen

Moodswings. Het ene moment ben je vrolijk en even later schiet je uit je slof. Om niets! Of je voelt je blij en in een split second later intens triest. Boosdoeners? Hormonale disbalans en oververmoeidheid.

7. Vermoeidheid

Een totaal gebrek aan energie. Geen puf of zin hebben om wat dan ook te doen. Je sleept je door de dag. Het drukt een negatief stempel op je dagelijkse leven; beïnvloedt je relatie, werk en sociale contacten.

8. Haaruitval

Een van de lichamelijke symptomen overgang. Door oestrogeentekort verlies je haar. Op je hoofd en ook in de schaamstreek. Omdat de haarzakjes dat hormoon nodig hebben voor de haargroei. Verder wordt je haar: dunner, droger en brozer.

9. Slapeloosheid

Woelen, draaien en telkens wakker worden. Dat zijn typische symptomen overgang. Doordat je minder oestrogeen aanmaakt, produceert je lichaam ook minder melatonine. Tja… en daardoor slaap je moeilijker en minder. Ook als je doodmoe bent.

10. Concentratieverlies

Je minder goed en lang kunnen concentreren. Op je werk, het lezen van een boek of een gesprek dat je voert. Dat is niet ongewoon tijdens de overgang. Onder andere slecht slapen en stress verminderen je concentratie.

11. Geheugenverlies

Vergeten wat je wilde doen, hebt afgesproken, gelezen, gehoord  enzovoort. Een van de veelvoorkomende symptomen overgang. Doordat de samenwerking tussen je hormonen en het centrale zenuwstelsel tijdelijk niet optimaal is. Slecht slapen, stress en moe maakt het erger.

12. Duizelig

Moeite hebben om je evenwicht te bewaren. Of: de wereld lijkt om je heen te tollen. Kort of gedurende een langere tijd. Behoort tot de bekende symptomen overgang.

13. Gewichtstoename

Een tragere stofwisseling, ongewijzigd eetpatroon, toename vetcellen om de oestrogeenproductie deels opvangen en herverdeling van vet. Daardoor kan je buik dikker worden en je taille minder slank.

14. Prikkelbaar

Van snel op je teentjes getrapt zijn tot plotsklaps in woede uitbarsten. Zonder reden of aanleiding. Ook dat is een van de symptomen overgang waar flink wat vrouwen mee kampen.

15. Dromen

In de overgang kun je meer en levensechter gaan dromen. Misschien niet zo vreemd als je bedenkt in wat voor rollercoaster je je op zo’n moment bevindt met alle hormonen die een nieuw evenwicht zoeken.

16. Urineverlies

De bekkenbodemspieren en de banden van de blaas plus baarmoeder worden slapper en de slijmvliezen dunner. Hierdoor werkt de sluitspier soms minder goed wat tot ongewenst urineverlies kan leiden. Ook kun je vaker last van blaasontstekingen hebben

17. Opgeblazen gevoel

Spijsverteringsproblemen zorgen in de overgang nogal eens voor opgeblazen gevoel. Dit kan komen door overtollige darmgassen, Candida in de darmen, darmbacteriën of een voedselintolerantie; gluten of lactose.

18. Allergieën

De hormonale disbalans tijdens de overgang mist ook z’n uitwerking niet op je immuunsysteem. Daardoor kun je allergisch worden, een eerdere allergie kan opspelen of verergeren. Denk aan: astma, hooikoorts, eczeem en huiduitslag.

19. Broze nagels

De daling van de oestrogenen hebben een negatief effect op je vochthuishouding. Dit mist z’n weerslag op je nagels niet. Die worden droger, dunner en brozer. Evenals je haar en je huid.

20. Veranderende lichaamsgeur

Door de hormonale schommelingen kan je lichaamsgeur anders worden dan eerst. Ook kun je geuren in de overgang anders beleven.

21. Droge ogen

De hoeveelheid traanvocht neemt af tijdens de menopauze. Het gevolg? Geïrriteerde en droge ogen.

22. Migraine

Een tekort of overvloed aan oestrogeen schijnt de kans op migraine te verhogen. Dus, in de overgang kun je er last van krijgen. Overigens? Ben je migrainepatiënt? Dan kan je migraine sterk afnemen na de menopauze.

23. Haargroei

Nog een van de veelgehoorde symptomen overgang: extra haargroei. In je gezicht, op je benen, buik en armen.

24. Depressie

De overgang kan je behoorlijk parten spelen en uit balans brengen. Des te heftiger het verloopt, des te groter de impact op je emoties. Dat kan je somber en depressief maken.

25. Hartkloppingen

Deze treden nogal eens samen met opvliegers op. Je voelt je hart echt bewust kloppen. Dat valt op. Immers? Normaalgesproken merkt je niet dat je hart klopt.

26. Stem

Ook je stem kan lager worden. Door de hormoonveranderingen worden de stembanden namelijk minder soepel en haal je hoge tonen minder makkelijk.

27. Tintelingen

In je handen, voeten en/of ledematen. Van elektrische schokjes, prikkelingen tot nare kriebels en een branderig gevoel. Niet veelvoorkomend en meestal tijdelijk, maar wel verontrustend.

28. Jeuk

Je huid wordt dunner en droger in de overgang door hormoonveranderingen. Dat kan jeuk of een kriebelende huid veroorzaken.

29. Pijnlijke borsten

Gezwollen, pijnlijk, gespannen, gevoelig… zo kunnen je borsten in de overgang aanvoelen. Dit komt doordat je progesteronproductie afneemt.

30. Osteoporose

Oestrogeen stimuleert de opbouw van je botten. Echter, tijdens de menopauze vermindert de botdichtheid en -sterkte, omdat de oestrogeenproductie daalt. Dat maakt je gevoeliger voor botbreuken.

31. Gewrichtspijn

Een van de pijnlijke lichamelijk symptomen overgang, die gepaard gaat met spierpijn en stijve gewrichten. Van handen en vingers tot polsen, knieën en schouders. Je voelt je soms hoogbejaard.

32. Cholesterol

Ben je in de overgang? Dan kan je cholesterol stijgen en vooral je slechte LDL cholesterol. Daardoor neemt de kans op vaataandoeningen na de menopauze onder vrouwen toe.

33. Minder stevige borsten

Ook je borsten veranderen in de overgang. Zo wordt het bindweefsel slapper, verandert het melkklier- en vetweefsel en dat maakt je borsten minder stevig.

34. Lusteloos

Geen atypische overgangsklacht. Toch kun je opeens lusteloos voelen en nergens meer zin in hebben. Verjaardagen, bezoekjes, werk, zorg gezin enzovoort. Alles is je te veel. Je wilt alleen maar rust!

35. Tandvleesproblemen

De hormonale schommelingen kunnen zorgen dat je tandvlees gevoeliger wordt en terugtrekt. Het oogt rood, is gezwollen en bloedt sneller.

36. Mond en gebit

De speekselproductie in je mond kan afnemen. Dat maakt je infectiegevoeliger. Ook smaakverandering en een branderige mond of tong kan opspelen. Verder bestaat de kans dat je tanden gevoeliger worden voor warme en koude drankjes.

37. Oorsuizen

Continu een piep, brom, zoem et cetera in je oren hebben. Dat is oorsuizen of tinnitus. Kan optreden in de overgang en tijdens stressvolle situaties. Ook kunnen vermoeidheid en slecht slapen het verergeren.

38. Innerlijke onrust

Eigenlijk is dit een teken van uit balans zijn. En dat is exact wat er in de overgang speelt. Lichamelijk en geestelijk krijg je het voor je kiezen. Dat roept allerlei emoties op: onrust, angst en/of gejaagdheid.

39. Pijn tussen de schouderbladen

Een van de symptomen overgang die vrij onbekend is. Wordt veroorzaakt doordat de aanmaak van hormonen onder druk staat. In je hersenen en schildklier tot je bijnieren en alvleesklier. Dat kan een verstoring geven en pijn tussen je schouders geven.

40. Migraine of hoofdpijn

Veel mensen hebben te maken met migraine, waaronder veel vrouwen. Waarschijnlijk hebben vrouwen er vaker last van dan mannen door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Wanneer je als vrouw in de overgang komt, kan het zijn dat je last krijgt van migraine. Het kan zijn dat je hier voorheen nooit last van hebt gehad, maar het kan ook zijn dat je er voorheen al last van had en dat de klachten nu tijdens de overgang juist erger worden.

41. Overgevoeligheid

Als je al eens eerder last hebt gehad van een allergie, dan kan het zijn dat de klachten tijdens de overgang terugkeren of juist erger worden. Het kan ook zijn dat je er tijdens de overgang voor de eerste keer mee te maken krijgt. Daardoor kun je een piepende ademhaling krijgen, maar je kunt ook moeten hoesten. Wanneer je hier voor de eerste keer mee te maken krijgt zal het even schrikken zijn, maar ook dit gaat weer over. Sommige vrouwen zijn nou eenmaal gevoeliger dan anderen en hebben meer last van bepaalde symptomen tijdens de overgang. Het is belangrijk dat je je lichaam kent en de symptomen kunt herkennen. Geef er soms aan toe, je kunt doordat je overgevoelig en moe bent ook anders reageren. Soms moet je dan even een moment van rust pakken, zodat je er aan toe kunt geven. Je lichaam geeft het niet voor niets aan.

42. Obstipatie en diarree symptoom van de overgang

Als je in de overgang terecht komt kun je te maken hebben met obstipatie. Dit wordt veroorzaakt door het verhoogde hormoon progesteron. De darmen worden dan wat slapper en ze gaan ook wat langzamer werken. De ontlasting blijft langer in je darmen en blijft extra vocht onttrekken. Je hebt vaak ook te maken met harde ontlasting en dit kan wel eens pijnlijk zijn. Ook diarree kan daardoor veroorzaakt worden, omdat de darmen slapper worden en langzamer werken. Ook dit hoort bij de overgang.

43. Diverse symptomen overgang

Naast alle hierboven beschreven menopauzeklachten kun je ook te maken krijgen met ‘watten in je hoofd’, angst- en paniekaanvallen, kouwelijk zijn en je minderwaardig voelen.

En… van welke symptomen overgang heb jij last? Ontbreken er nog klachten in het rijtje? Laat het mij weten. Natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe je omgaat met je overgangsverschijnselen. Geef hieronder je reactie. Wil je weten wat je tegen je overgangssymptomen kunt doen? Bekijk dan eens ons programma.

button-4

Bronnen:

1. http://www.34-menopause-symptoms.com/

Over de schrijver
ingrid sasbrink
Door

ingrid sasbrink

op 01 Jan 2016

Bij mij breekt het zweet uit, van mijn kruin tot aan mijn tenen

grace
Door

grace

op 11 Jan 2016

Ik heb vaak last van een "wattenhoofd", niet mogelijk om het anders te omschrijven. Ook een licht gevoel in het hoofd voordat de opvlieger begint.

frida
Door

frida

op 23 Feb 2016

Lusteloos, melancholiek, kan het werken haast niet meer opbrengen, duf in het hoofd.

Monique
Door

Monique

op 15 Mar 2016

angst, dwanggedachten, nooit eerde gehad.

Greet Van Looy
Door

Greet Van Looy

op 09 Apr 2016

Ik heb ook last gekregen van depressie.

lucie-anne
Door

lucie-anne

op 16 Apr 2016

Hoi, ik heb veel last van stemmingswisselingen, slecht slapen en heel veel last van zweten en vermoeidheid.

Vicky
Door

Vicky

op 29 Apr 2016

Ik neem nog de pil maar heb pijnlijke borsten en een raar gevoel in de maag. In de ochtend misselijk en weinig eetlust de hele dag een raar gevoel ben 55 jaar.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 29 Apr 2016

Beste Vicky,Dank je wel voor je reactie. Pijnlijke borsten is een bekende klacht in de overgang. Heb ik zelf ook last van gehad. Pijn in de maag ken ik zelf echter niet. Ben je al bij de huisarts geweest?

Annet
Door

Annet

op 24 May 2016

Tot nu toe alleen opvliegers. En soms pijnlijke borsten.

Son
Door

Son

op 30 May 2016

Heb borstkanker gehad na de bevalling van mijn zoon op mijn 32e. Sindsdien de overgang in met behulp van hormoontherapie... Ben nu 45 en heb nog dagelijks last van van alles.

Elly maasland
Door

Elly maasland

op 27 Jun 2016

Al 30 jaar al deze ernstige klachten en paniekaanvallen ben 66 jaar en gebruik al die jaren hormonen

Vesna
Door

Vesna

op 04 Jul 2016

Ik ben 49 en heb last van angst, opvliegers en ik huil bijna elke dag. Nervositeit in mijn maag. Alles duurt al 6 maanden. Druk in mijn borsten.. etc.

Lea
Door

Lea

op 26 Sep 2016

Ik ben 54 jaar, en menstrueer sinds februari niet meer. Ik heb last van opvliegers, ik ruik af en toe vies vind ik zelf, pijn in mijn gewrichten en spieren (lijk wel een hoogbejaarde), en veel pijn in handen en voeten. Verder ben ik uitgeput en depressies. Fijn, die overgang!

Catharina
Door

Catharina

op 18 Oct 2016

Buiten veel van de hierboven genoemde overgangssymptomen, heb ik momenteel veel last van een soort "klier pijn" in de rechterkant van de nek, zonder dat de klier is opgezet. Heel naar, het trekt door naar de kaak, oor en rechter schouder. Het gekke is, dat ik dit vaker om mij heen hoor van diverse vrouwen, maar dat dit nooit genoemd wordt in de overgangslijstjes. Ik ben 56 jaar.

Angelique
Door

Angelique

op 30 Oct 2016

Ik heb ondanks dat ik al drie jaar niet meer menstrueer wel op de gekste momenten last van mijn baarmoeder/ eierstokken die aan het krampen zijn. Iemand daar ervaring mee? En niet alleen tijdens de oorspronkelijke maandelijkse periode's. Ik wordt er gek van. Ik ben 48 jaar.

Samira
Door

Samira

op 07 Dec 2016

Ik ben 54 jaar en menstrueer ongeveer 2 jaar niet meer. Heb veel last van allergieën, droge huid en jeuk. Verder herkenbaar droog en dunner jaar + haaruitval. Vaak maagdarmklachten van opgeblazen gevoel tot zuurbranden. Slaap ook slecht en ben overdag moe. Mijn lichaamsgeur is ook veranderd.

Jolande Beldman
Door

Jolande Beldman

op 11 Jan 2017

Ik heb de ziekte van Crohn dus zowiezo al last van de darmen. Nu met de overgang nog erger last van diarree. Het is gewoon water wat er af komt. Soms heel erg bang dat de Crohn terug komt. Al 16 jaar geleden dat Crohn geconstateerd is en sinds dien is de crohn niet meer actief. Graag reactie.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 12 Jan 2017

Hoi Jolande, dat is ontzettend heftig. Kan het misschien zijn dat je anders bent gaan eten? Of dat je niet goed tegen bepaalde voedingsstoffen kunt. Misschien is het een idee om bij een voedingsdeskundige te kijken of je intoleranties hebt of allergieën voor bepaalde ingrediënten. Misschien kun je met deze tips iets: https://www.overgang.info/spijsverteringsproblemen-20-tips-voor-minder-klachten/

Elly
Door

Elly

op 09 Mar 2017

Veel last van pijnlijke darmen. Ben glutenvrij en lactose vrij gaan eten. Gaat beter, maar door vermoeidheid en slecht slapen kan je lichaam moeilijk zijn balans vinden. Daarnaast wil ik nog steeds mezelf ontwikelen en veel aanpakken en dat kan ook wat stress veroorzaken. De vraag die door mij heen gaat regelmatig. Kan ik het nog aan?

Yvonne
Door

Yvonne

op 08 May 2017

Ik herken alle symptomen, behalve migraine (wel vaker hoofdpijn). Menstruatie bleef ook al maanden uit. Ik ben 41 en uit urine- én bloedtest is gebleken dat ik inderdaad dik in de overgang zit, of - aan de waardes te zien - zelfs al voorbij. Maar ik wist het daarvoor eigenlijk al. Ik had nooit iets dus het viel allemaal zó op! Ik slik sinds twee weken weer de pil en gelukkig geeft dat verlichting. Heb eindelijk weer doorgeslapen na maanden elke 2 uur wakker worden, en het zweten is ook veel minder geworden. Daarnaast neem ik kalk-magnesium-zink-tabletten. Gewrichten voelen hierdoor minder pijnlijk. Heerlijk! Sterkte iedereen! ;)

annette
Door

annette

op 08 May 2017

Herkennen jullie maagklachten als misselijk, wee gevoel, brandend gevoel in keelholte, maagpijn.enz?

Christine
Door

Christine

op 25 Oct 2017

Hoi, Ik ben net 56 jaar geworden en menstrueer sinds 3 maanden niet meer, kreeg meteen enorme opvliegers en heel slecht slapen. Ik drink nu ongezoete sojamelk en eet sojabonen sinds een paar weken en het kan toeval zijn, maar heb geen opvliegers meer sindsdien, het slapen varieert, slaap wel weer beter. Verder heb ik 20 jaar last van ernstige migraine gehad met overgeven diarree, en zeker 2 dagen plat elke maand. Nu mijn menstruatie is gestopt, heb ik al 3 maanden geen migraine meer gehad! Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe blij ik ben ondanks alle andere klachten die bij de overgang horen, droge ogen, haaruitval, urineverlies, gelukkig niet veel, pijnlijke gewrichten, pijn tussen de schouderbladen en ga zo maar door. Ik hoop dat meer vrouwen wat hebben aan de sojamelk tip. Mij helpt het geweldig!

Wilma
Door

Wilma

op 26 Oct 2017

Hallo Lees al.die klachten leuk he overgang Ben 47 en denk toch ook de klachten die ik heb toch met overgang te maken hebben Voel me al een paar weken niet lekker paniekaanvallen hartkloppingen .. duizelig .. niet lekker in me vel Wat kan doen dat dit wag minder gaat worden Word er gek van Ben ook oma en pas elke maandag op .. sinds paar weken gaat me.man mee Wie kan me helpen

Mirella
Door

Mirella

op 06 Jan 2018

Hoi ik ben 42 en heb alle bovengenoemde klachten ook....vooral geestelijk vind ik het ruk...depressief somber lusteloos energieloos....mensen ervaring met medicatie?

Mirjam
Door

Mirjam

op 30 Sep 2018

Wat moeten wij toch veel doorstaan? maar dat maakt ons ook sterk, vind ik. Ik heb haaruitval en jeuk op mijn hoofd. Ik dacht eerst dat ik luizen had maar die zitten er niet. Gelukkig lees ik dat het komt door een droge huid. Sterkte dames en hou vol! Geniet van de mooie dingen om je heen!

Petra
Door

Petra

op 02 Jul 2019

gaat dat oorsuizen weer weg als je hormonen weer stabieler worden na de overgang? Ook de tintelingen? Ik slik nu hormoontherapie,want die tintelingen waren zo heftig en akelig , kwamen bij mij in golven meer keer per dag

Mary
Door

Mary

op 14 Jul 2019

Wat doen jullie tegen oorsuizen..ik heb idee dat het ook hormonaal is..want soms is het bijna weg...en dan komt het weer....graag reacties :-)

Mary
Door

Mary

op 14 Jul 2019

Wat doen jullie tegen oorsuizen..ik heb idee dat het ook hormonaal is..want soms is het bijna weg...en dan komt het weer....graag reacties :-)

nekpijn
Door

nekpijn

op 14 Feb 2020

These are some of the stages and may also include correct head support. The diagnosing spinal stenosis is based upon the patient's reputation symptoms, an imaging test, and a thorough physical examination. 2: Chiropractic Improves Sleep Quality - Chiropractic patients often enjoy improved total well being, including sleep quality.

dpwaplv
Door

dpwaplv

op 09 Jun 2020

jeftine karte

SpbPTSron
Door

SpbPTSron

op 12 Jul 2020

Средства под ПТС в СПБ. Машина остается у Вас Подъедем в любое удобное вам место для оценки и заключения договора Быстрое оформление. Получение денежных средств в течение 45 мин.! Бухгалтерские документы на руки по окончании поступления средств спустя 5 мин. Повышаем величину займов Рассматриваем с дрянной кредитной историей Досрочное погашение без санкций Настоящий маленький процент, субсидирование до шести мил. Звоните 7 95 876 1 87 -24 Антикредит-Спб-Птс.Рф

yvette audenaarde
Door

yvette audenaarde

op 11 Apr 2021

ik heb eens geteld, ik heb 26 punten van alle symptomen. Vooral de duizeligheid en pijn tussen schouderbladen.

Pearl
Door

Pearl

op 25 Apr 2021

Oorsuizen, gaat dat ooit weg :-(

Renee
Door

Renee

op 08 Sep 2021

In de nacht na 3uur slaap wakker worden, het warm hebben en blijven woelen. Tenslotte een uur of langer naar het plafond kijken en klaarwakker zijn, terwijl je toch heeel moe was. Voorheen nooit slaapproblemen gehad. Nu in de overgang, sinds ik minder vaak ongesteld wordt, ineens klaarwakker in de nacht. En last van oorsuizen, in 1 oor. Klapt soms ineens dicht. Voorheen ook nooit last van.

Angelique
Door

Angelique

op 18 Sep 2021

Goede dag. Ik herken me vooral in de pijn tussen de schouderbladen, die doortrekt naar mijn borsten. Vreselijke pijn! Wat ik mis in de symptomen is acne. Sinds 3 jaar zit ik onder de acne. Dit is voornamelijk op mijn rug en tussen mijn borsten het geval. Ik schaam me weer als een puber.

Pewi
Door

Pewi

op 19 Sep 2021

Net als zoveel anderen heb ik last van veel van deze overgangsklachten. En er is niet ÉÉN middel dat al deze klachten (kan) wegnemen. Helaas. Het is ook een grote verdien markt omdat we allemaal elk middeltje willen proberen om van onze klachten af te komen.

Tas
Door

Tas

op 14 Nov 2021

Sinds kort pas klachten aan overgang gerelateerd. Ik kamp ook met een vitamine D tekort namelijk, dus is lastig aan te geven van sommige klachten waar het precies bij hoort.Maar nu eerste keer dat menstruatie uitblijft ( zeker weten niet zwanger ), sommige dagen misselijk, gewrichtsstramheid, vooral bij het opstaan en bij mijn polsen, vaak opgezette bovenbuik, verdrietig/somber, slappere huid.Moet echt mijn best doen om het te accepteren dat ik in de overgang ben.

Reactie plaatsen