Progesteron: zo verhoog je de levels op een natuurlijke manier!

Progesteron: zo verhoog je de levels op een natuurlijke manier!

Zijn je vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen in balans? Dan voel je je mentaal en fysiek op en top. Zit je gewoon lekker in je vel. Raakt je hormonale evenwicht verstoord? Dan zorgt dat doorgaans voor allerlei kwaaltjes en klachten. En nogal wat vrouwen hebben daarmee te maken. Zowel (ver) voor de overgang intreedt als tijdens die specifieke fase in het leven. Immers, gaandeweg dalen de oestrogeen- en progesteronhoeveelheden in je lichaam. Alleen gaat dat vaak niet gelijk op. Vaak zijn de oestrogeenspiegels hoger dan de progesteronwaarden met als gevolg lichamelijk en geestelijk ongemak. Kenmerkend voor lage progesteronspiegels zijn onder meer onvruchtbaarheid, schildklierproblemen, depressies, knobbeltjes in de borst, PMS en klachten die met de overgang te maken hebben. In dit blog wat de functie van progesteron is en hoe je op een natuurlijke manier ervoor zorgt dat je progesteronlevels op peil blijven. Dus zonder crèmes en pillen.

Benieuwd welke hormonen nog meer invloed hebben op je gezondheid? Download gratis mijn welkomstpakket, inclusief 12 recepten.

Inhoudsopgave:

Progesteron functie

Progesteron verhogen? 7 natuurlijke oplossingen

Progesteron functie

Progesteron oftewel zwangerschapshormoon wordt in de eierstokken en bijnieren geproduceerd. En als hormoon reguleert en stimuleert het diverse lichaamsprocessen. Onder andere de voortplanting. Immers, het regelt je menstruatiecyclus plus vruchtbaarheid en is betrokken bij de embryo-ontwikkeling en voorspoedige zwangerschap. Maar, het doet meer. Het is eveneens verantwoordelijk voor je lichamelijke en geestelijke welzijn.

Het hormoon bevordert onder andere je vetverbranding, houdt je bloedsuikerspiegel op peil, werkt als een antidepressivum, verhoogt je libido en beschermt je tegen botontkalking. Echter, zijn je progesteronwaarden te laag? Dan kun je last van migraine hebben, stemmingswisselingen, laag libido, onregelmatige menstruatie, acne, gewichtsproblemen, allergieën en diverse overgangsverschijnselen. Al voor de menopauze kun je daar door hormonale disbalans mee kampen.

Er zijn diverse onderzoeken¹ waaruit blijkt dat allerlei stoffen als xeno-oestrogenen, PCB’s, ftalaten, pesticiden et cetera ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding verstoord raakt. Zo kan het ervoor zorgen dat je teveel oestrogenen binnenkrijgt. Het gevolg? Oestrogeen wordt dominant en er ontstaat een tekort aan progesteron.

Progesteron verhogen? 7 natuurlijke oplossingen

Denk je dat je progesteron te laag is? Dan zijn er natuurlijke manieren om je progesteronwaarden te verbeteren.

1. Vergeet het spoorelement zink niet

Dit spoorelement is niet alleen verantwoordelijk voor een gezond afweersysteem. Zink draagt eveneens bij aan een goede werking van je hormoonhuishouding waaronder progesteron. Kom je in de overgang? Dan gaat je zinkniveau omlaag door de hormonale schommelingen. Krijg je vervolgens te maken met een zinktekort? Dan kan je lichaam de vitamine B6 niet meer goed opnemen met als gevolg dat je minder alert wordt en wazig in je hoofd. Daarnaast bevordert een laag zinkgehalte onder meer botontkalking en huidproblemen.

Zink zit in allerlei voedingsmiddelen: schelpdieren, haring, tarwekiemen, kikkererwten, donkere chocolade, kalfslever, mager rood vlees, watermeloen en pompoen.

2. Zet magnesiumrijke voeding op je menu

Volgens allerlei schattingen hebben veel mensen een magnesiumtekort. Niet alleen heb je het mineraal nodig om calcium op te nemen, maar magnesium is eveneens relevant voor je hormonale balans. Want, heb je last van te lage progesteronlevels? Dan gaat dat vaak hand in hand met een magnesiumtekort. De consequenties? Onder andere geen zin in seks, spierkrampen, depressies en snellere botontkalking.

Magnesiumrijke voedingsbronnen zijn: donkere bladgroenten als spinazie en snijbiet, noten en zaden, linzen en peulvruchten, vis (makreel en heilbot) plus volle granen en donkere chocolade.

3. Verhoog je vitamine C inname

Vitamine C ofwel ascorbinezuur is een antioxidant en bestrijdt daardoor in ieder geval de zogenaamde vrije radicalen. Vervolgens helpt de vitamine bij de aanmaak van collageen, dat je onderhuidse bindweefsel veerkracht en stevigheid geeft. Dus zorgt dat je huid in goede conditie blijft. Er zijn ook studies die aantonen dat extra vitamine C innemen een positief effect heeft op de progesteronproductie. Zo schijnt 750 milligram vitamine C per dag de hoeveelheid progesteron flink te verhogen².

Verse groenten en fruit zijn goede vitamine C-bronnen. Denk aan kiwi’s, aardbeien, sinaasappels, papaja’s en pompoenen evenals broccoli plus tomaten.

4. Vergeet de B6-vitamine niet

Om hormonale disbalans te voorkomen, heb je ook vitamine B6 nodig. Want, een tekort aan deze vitamine kan namelijk je progesteronproductie verminderen. Overigens je hebt voor een goede werking van vitamine B6 ook genoeg zink nodig. Beiden werken samen in je lichaam. Onderzoek toont aan dat de inname van hoge doseringen vitamine B6 helpt bij het tegengaan van PMS-klachten³.

Vitamine B6 krijg je onder andere binnen door het eten van walnoten, volle granen, mager rood vlees, gevogelte, vis, bananen, spinazie, bonen en aardappelen.

5. Zeg het met kruiden

Er zijn diverse kruiden die op een natuurlijke manier je hormonale balans een handje helpen. Zo is al heel lang bekend dat het kruid monnikspeper (Vitex Agnus-Castus) hormonale schommelingen tegengaat en zorgt voor evenwicht. Het stimuleert namelijk de hypofyse en bevordert de afgifte van hormonen waaronder progesteron. Het is daarom een veelzijdig kruid dat bij allerlei hormonale vrouwenklachten wordt gebruikt. Onder ander bij menstruatieklachten, PMS en ook in de overgang. En hoewel het een veilig kruid is, wordt het gebruik ervan samen met andere hormoonpreparaten afgeraden.

Trouwens? Ook een kop thee bereid van de bladeren van de walnotenboom (Juglans regia) heeft mogelijk een positieve invloed op je progesteronlevels. In 2010 ontdekten onderzoekers namelijk dat deze plant progesteron bevat⁴. Verder is bekend dat ook het knolgewas maca uit Peru op een natuurlijk manier je progesteronproductie stimuleert.

En kamp je met oestrogeendominantie? Vermijd dan kruiden die je oestrogeenlevels verhogen. Enkele voorbeelden daarvan zijn lavendel, blauwe hop, tea tree olie, zoethout en rode klaverbloesem.

6. Let op je gewicht

Ben je te zwaar en heb je overgewicht? Op je heupen, billen en buik? De kans is groot dat je meer oestrogeen hebt ten opzichte van je progesteron. Gewicht verliezen kan volgens onderzoek bijdragen aan een betere hormonale balans en dus betere progesteronwaarden⁷ + ⁸. Ook een eetpatroon met meer eiwitten en minder koolhydraten brengen onderzoekers in verband met verbeterde hormoonlevels⁵. Vervolgens tonen studies⁶ op dieren aan dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde omega-3 en 6 vetten bijdragen aan een toename van de hoeveelheid progesteron.

7. Stress less

Langere tijd stress ofwel spanning ervaren, is funest voor je gezondheid en heeft eveneens een averechts effect op je progesteronproductie. Want, ben je chronisch gestresst? Dan loop je het risico dat je bijnieren uitgeput raken en onvoldoende cortisol produceren. Is daar sprake van? Dan zet je lichaam vervolgens progesteron om in het stresshormoon cortisol. Zorg er daarom voor dat je dagelijkse even wat tijd neemt om te ontspannen en je stress kwijt te raken. Onder andere ademhalingstechnieken en yoga zijn prima manieren om te ontstressen.

Vermoed je dat je progesteron te laag is? En dat je daardoor allerlei onverklaarbare klachten hebt? Laat het mij weten. Ik help je graag verder. Geef je reactie hieronder en ik reageer. Vergeet ook niet dit bericht te delen met anderen. Wil je meer weten over hormonen in de overgang? Bekijk dan eens mijn programma: Overwin je Overgang

Bronnen:
1. http://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/149-vier-dingen-die-je-moet-weten-over-hormoonverstoorders
2. http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(03)00657-5/fulltext
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6684167
4. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np9007415
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15708782
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18762721
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10544539
8. https://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090303082817.htm

Over de schrijver
Susan
Door

Susan

op 17 Jul 2017

Hoi! Op welke manier kun je aan je lichaam merken(klachten)of je een progesteron tekort of oestrogeen tekort hebt?

Annemiek ebbers
Door

Annemiek ebbers

op 26 Sep 2017

Hoeveel moet je daar dan van nemen? En alle u tegelijk? Progesteron tekort op overganginfo.nl

Sann
Door

Sann

op 16 Oct 2017

Help ik vermoed dat mijn progesteron te laag is

Clim
Door

Clim

op 22 Mar 2018

Ik denk dat ik een progesteron tekort heb. Ik ben vegetariër.

nicolette
Door

nicolette

op 14 Sep 2018

Dank voor je artikel over o.a. progesteron tekort. Ik ben 75 jaar en heb ineens een progesteron tekort en dat geeft een ontzettend opgejaagd gevoel, opvliegers, misselijkheid, ernstige vermoeidheid en hoofdpijn. Zo ernstig dat het lijkt op de ernstige ziekte die ik gelukkig al een jaar achter de rug heb "Arteriitis temporalis" Een ontsteking in de hoofdslagader. Gelukkig wijst de bloedproef dat niet uit. Maar wel het progresteron tekort. Ik eet niet veel en gezond, geen vlees wel vis, ben niet te dik, probeer erg op suikers te letten omdat ik voel dat mij dat niet goed doet.Mijn arts kan niet veel met deze uitslag, zij wil geen pleisters voorschrijven, crèmes werken heel langzaam heb ik begrepen en dan welke? dus is mijn vraag of jij nog een oplossing voor mij hebt. Bij voorbaat hartelijk dank, Nicolette van Zanten

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 15 Oct 2018

Hoe kan ik mijn progesteron aanvullen. Ik heb vermoedelijk na 4 uur lezen een oestrogeenteveel en ben 45 en in de overgang. Dit is ook gemeten door de huisarts. Kunt u mijn helpen? Ik heb al DHEA besteld en neig naar ook DIM te bestellen. Hartelijk dank, Gabrielle

Mariska
Door

Mariska

op 15 Jul 2019

Al jaren vage klachten, fybromialgie, baarmoeder is verwijderd. Overgewicht met name vooral op mijn buik. Tweemaal zwanger geweest, waarbij ik 25 kilo afviel in plaats van aankwam. Kan dat te maken hebben met het hormoon progresteron?

Angela
Door

Angela

op 20 Jul 2019

Hoe lang mag je vitex agnus castus innemen? En als je wilt stoppen moet je het dan afbouwen of kan je in één keer stoppen?

Janneke
Door

Janneke

op 08 Jan 2020

@Gabriëlle, gebruik zelf natuurlijke progesteroncrème. Maar ook belangrijk om een teveel aan oestrogeen af te breken. Maca en lijnzaad schijnen te kunnen helpen, lever ontgiften kan goed zijn, maar zoek ook wat op over oestrogeendominantie. @Mariska, beste naar een natuurgenezer; iemand die kijkt naar het hele plaatje. Vooral ook 'losse koolhydraten' vermijden. Langzame koolhydraten combineren met eiwit, vet en vezels, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Matig met snelle suikers en beter afblijven van de geraffineerde suikers.

Belinda
Door

Belinda

op 26 Jul 2020

Goedendag, ik heb in mijn 2e gedeelte van mijn cyclus en progestron tekort. waar het na de ovulatie omhoog moet gaan blijft ie van mij laag. Nu ben ik donderdag en vrijdag avond met progestron crème gaan smeren.. De volgende dagen was ik heel zenuwachtig, veel opvliegers, hartkloppingen en slecht slapen. Vooral de opvliegers heb ik nooit. Nu blijkt dat ik te vroeg ben gaan smeren, nog vóór mijn ovulatie. Foutje van mijn kant. Dus heb ik gisteravond niet gesmeerd. Maar vannacht dezelfde klachten gehad terwijl ik dat daarvoor niet zo had. Echt vooral die opvliegers vallen op. Kan dit nog steeds door te vroeg smeren zijn? Dat het nog steeds reactie geeft?

Susan
Door

Susan

op 09 Jul 2021

Hallo, Ik ben 55 en uit bloedonderzoek bleek dat ik nauwelijks nog progesteron aanmaak en ook mijn oestrodiol veel te laag is. Wat kan ik het beste innemen hiervoor?

Karlijn
Door

Karlijn

op 19 Sep 2021

Ik heb een vraag. Ik heb catameniale epilepsie. Ik ben nu 42 en mijn progesteron daalt. Hierdoor heb ik ineens vaker een aanval. Ik probeer een manier te zoeken om mijn progesteron hoog te houden maar niemand kan mij echt helpen. Jij enig idee?

katja van dijk
Door

katja van dijk

op 07 Oct 2021

Goedenavond, heb een vraag? ik tob heel lang met een niet vervulde kinderwens. In mijn familie komt de vervroegde overgang voor. Ik ben nu 30. Ik slik al 7 jaar medicatie voor een trage schildklier. Klachten zijn nooit helemaal weggegaan. Ik ben chronisch moe. Daar heb ik mee leren leven. Er zijn tijden dat het heel erg is en tijden dat het allemaal wel lukt. Laatste jaar is dit heel erg in mijn menstruatie cyclus te merken. Altijd 1 week voor ik ongesteld word ben ik extreem moe. Weerstand word slecht, veel dorst, veel koud of juist warm hebben, nachtzweten, symptomen van een zwangerschap zoals overgeven of misselijk zijn. Ik ben ook soms overtijd maar als ik test ben ik nooit zwanger en dan vervolgens word ik alsnog ongesteld. ik heb 2 jaar geleden heel me eetpatroon omgegooid. Ik leef zo gezond mogelijk. Niet roken, niet drinken, minder in de stress zitten. Daardoor ben ik 10 kilo afgevallen waardoor mijn gewicht idealer is voor een zwangerschap. Ik merk dat het proces af wordt gebroken. Heeft dit met een laag progesteron level te maken en hoe krijg ik dit in balans? Ook om wat meer tijd te hebben voor ik echt in de overgang zal gaan wat ik rond me 35e kan gaan verwachten.

Maria
Door

Maria

op 18 Apr 2024

Hallo allemaal, ik ben 36 jaar oud, ik kreeg de diagnose van het genitale herpesvirus, ik verloor alle hoop in het leven, maar net als ieder ander zocht ik nog steeds naar een geneesmiddel op internet en daar vond ik Dr. Ogala, ik kon het niet geloven in

Reactie plaatsen