menstruatie

Tips en adviezen over de menstruatie tijdens de overgang. Denk aan menstruatieklachten, onregelmatig menstruatie, PMS of een doorbraakbloeding. Tijdens de overgang kan het zijn dat de interval langer of korter wordt. Met andere woorden kan het langer of korter duren voordat je ongesteld bent. Het kan zijn dat je meer klachten krijgt zoals gespannen borsten.

Voor veel vrouwen is de overgang extra confronterend omdat ze hun vruchtbaarheid verliezen. Vooral als je nog een kinderwens hebt, je jong voelt of nog niet klaar bent om naar de volgende fase te gaan is dit moeilijk. De overgang wordt niet voor niets ook wel de omgekeerde puberteit genoemd wat veel los kan maken bij een vrouw.

De periode voorafgaand je ongesteldheid kan het zijn dat je allerlei klachten ervaart zoals: een korter lontje, trek in zoet, stemmingswisselingen, je depressief voelen of iets ander. Ongeveer 25% van de vrouwen heeft er last van: het premenstrueel syndroom (PMS). In de overgang kunnen deze klachten toenemen en erger worden. Om je klachten te verminderen is het belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen en een gezonde levensstijl aan te houden.