Menstruatieklachten tijdens de overgang

Menstruatieklachten tijdens de overgang

Vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met de overgang. Daarbij horen ook een veranderend menstruatiepatroon. Je kunt last krijgen van wisselende menstruatieklachten en deze worden hier besproken.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Menstruatieklachten nader besproken

Veranderingen van je lichaam

Hoe ga je er mee om?

Menstruatieklachten nader besproken

De menstruatieklachten waar je mee te maken kunt krijgen als je de overgang gaat naderen, kunnen wisselend zijn per vrouw. De een krijgt een menstruatie met kortere tussenpozen, de ander juist met langere tussenpozen. Het kan ook zijn dat je langduriger gaat menstrueren of dat je een kortere menstruatie hebt. Het kan soms ook pijnlijker zijn of je hebt meer klachten voor of tijdens de menstruatie.

Dit is erg vervelend en kan ook erg ingrijpend zijn, want je hebt het misschien nog nooit eerder zo ervaren en je vraagt er af wat er gaande is. Maar je zou dus in de overgang kunnen zijn. Het kan ook zijn dat je pijnlijke of gespannen borsten hebt of dat je heviger menstrueert dan je van jezelf gewend bent. Door veranderingen die in je lichaam plaatsvinden tijdens de overgang is alles even van slag en dit zul je waarschijnlijk merken.

Het hoeft niet zo te zijn dat alles veel heviger en pijnlijker is, maar het zou wel kunnen. Er zijn ook genoeg vrouwen die het nauwelijks merken en alleen na een tijdje opmerken dat ze al langere tijd geen menstruatie hebben gehad. Ook dit kan je aan het denken zetten en je kunt je afvragen of je al in de overgang bent aangekomen.

Veranderingen van je lichaam

Je lichaam gaat veranderen, wanneer je in de overgang komt dan verandert namelijk de hormoonaanmaak en dat heeft te maken met je eierstokken. Dit begint al na je 30ste levensjaar. Het kan zijn dat je menstruatie in het begin nog gewoon regelmatig is, maar dit kan ook veranderen en een tijdje uitblijven of wat vaker zijn. Dit is een teken dat je lichaam aan het veranderen is.

Dit is een proces wat een lange tijd duurt, het is niet zo dat je van de een of de andere dag in de overgang bent gekomen. Je lichaam treft veel voorbereidingen en beetje bij beetje kom je dan in een nieuwe fase van je leven terecht. Dit kost tijd, je kunt er daarom ook aan wennen, althans als je het bewust meemaakt. Soms heb je het niet eens in de gaten dat je in de overgang bent. Maar meestal zorgen de menstruatieklachten wel voor duidelijkheid, zodat je weet dat je lichaam aan het veranderen is en dat de overgang er aan zit te komen.

Dit is bij de ene vrouw eerder dan bij de andere, soms kun je er achter komen wanneer het ongeveer is want het ligt in je genen. Wanneer je moeder en oma al vroeg in de overgang zijn gekomen, is er een grotere kans dat jij ook eerder in de overgang komt, maar dat kan ook weer niet met 100% zekerheid gezegd worden en hangt van je lichaam af.

Hoe ga je er mee om?

De omgang voor en met de overgang is voor iedere vrouw verschillend. Accepteer je het en leef je gewoon door of ga je bij de pakken neer zitten, ben je moe, heb je nergens zin in en zie je alles somber in? Dit zijn twee uitersten, maar zo kun je het wel ervaren. Het kan namelijk zijn dat je het even niet meer weet hoe je er mee om moet gaan. Daarom is het goed dat je de menstruatieklachten kunt herkennen die met de overgang te maken hebben en dan kun je het voor jezelf ook gemakkelijker plaatsen als je hier mee te maken krijgt.

Ben je op zoek naar oplossingen voor menstruatieklachten? Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen