Osteoporose laat je botten sneller breken
In totaal krijgt ongeveer 20% van de vrouwen in de overgang te maken met osteoporose. Hierbij verlies je botmineralen en de botdichtheid en botsterkte nemen af. Tijdens je hele leven wordt er botweefsel opgebouwd en afgebroken. Er komt een moment dat het verandert en dat is bij de overgang. Dit is dus na je 45ste levensjaar (meestal) en dan begint de definitieve afbraak. Het is een proces dat sneller gaat tijdens de overgang. Er is ook sprake van een afname van oestrogeen en dan verliezen vrouwen in de overgang in een paar jaar ongeveer 10-20 procent botmassa. Hierdoor kunnen je botten op latere leeftijd sneller breken. Maar daarvoor kun je wel wat doen.
Je kunt namelijk goed calciumrijk voedsel eten, maar je moet ook regelmatig bewegen en vooral niet roken. Als je vroeg in de overgang komt dan kun je ook eerder te maken krijgen met osteoporose. Het is belangrijk dat je goed aan je gezondheid blijft werken en ook symptomen van de overgang kunt herkennen. Mocht er bij je in de familie osteoporose voorkomen, dan kun je dit vaak ook wel herkennen. Er kan namelijk sprake zijn van erfelijke aanleg dus wel een goed aspect om in de gaten te houden wanneer je vroeg of laat in de overgang komt. Het kan namelijk erg veel klachten geven en soms kun je de klachten niet meteen plaatsen. Hierdoor ga je je druk maken en dat is wat je niet moet doen tijdens de overgang. Praat er daarom over en zorg dat anderen op de hoogte zijn van je situatie, zodat zij je kunnen steunen en helpen waar dat nodig is.
Voeding speelt een belangrijke rol bij osteoporose. Download daarom hier gratis 12 gezonde recepten en lees het e-boek Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Voeding helpt tegen osteoporose
Blijf bewegen
Bewegen is erg belangrijk, niet alleen wanneer je je in de overgang bevindt maar eigenlijk altijd. Wanneer je osteoporose hebt, is het zeker van belang om goed en met regelmaat te bewegen. Je spieren moeten sterk blijven en deze moet je dan ook trainen. Al ga je maar iedere dag wandelen of fietsen, buiten is de beste plek om te bewegen. Ga je liever niet alleen of kun je jezelf er niet toe zetten om te bewegen? Zoek dan een maatje om samen te bewegen en een dagelijkse wandeling te maken. Buitenlucht is ook goed voor je weerstand en de aanmaak van vitamine D. Doe er daarom alles aan om er voor te zorgen dat je gezond blijft tijdens de overgang, want dit heeft invloed op je dagelijkse leven.
Voeding helpt tegen osteoporose
Gezond eten speelt ook een belangrijke rol zowel bij de overgang als bij osteoporose. Calcium en vitamine D zijn van belang voor sterke botten en omdat je in de overgang bent. Je lichaam verandert en ook je botten veranderen. Zorg daarom dat je voldoende van deze stoffen binnenkrijgt, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Gevarieerd eten, voldoende groenten en fruit en iedere dag bijvoorbeeld een lekker gezond sapje wat je zelf hebt gemaakt of een lekkere salade. Als je plezier hebt in het maken van eten en het zoeken naar recepten, dan wordt het een stuk gemakkelijker om de overgang goed door te komen.
Stoppen met roken
Als je osteoporose hebt of je hebt er aanleg voor (erfelijkheid) let er dan goed op dat je extra aan je gezondheid denkt. Stop met roken, want dit zorgt er voor dat het alleen maar erger kan worden en dat je veel meer klachten kunt krijgen. Je moet er voor zorgen dat je lichaam sterk en gezond is en met roken wordt er veel goeds afgebroken en dat kun je niet gebruiken wanneer je in de overgang komt.
Wil je wat tegen osteoporose doen? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang waar praktische tips in staan om osteoporose tegen te gaan. Iets opgestoken van dit artikel? Deel het dan met anderen via social media.