Opvliegers oorzaken ontrafeld: ontdek hoe je jouw opvliegers vaarwel zegt

Opvliegers oorzaken ontrafeld: ontdek hoe je jouw opvliegers vaarwel zegt

Opvliegers oorzaken: om te beginnen de verhouding tussen het hormoon oestrogeen en progesteron. Maar dat is niet alles. In de overgang kun je te maken krijgen met opvliegers. Maar ken je de oorzaken van opvliegers ook? De oorzaak heeft te maken met een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in jouw lichaam. Als je in de overgang komt dan begint de hoeveelheid oestrogeen te schommelen en neemt het langzaam ook beetje bij beetje af.

Er is een ruime hoeveelheid van dit vrouwelijke hormoon onder andere van invloed op de hypofyse. Dit is de hormoonklier in de hersenen en deze is verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende hormonen, je hartslag, de ademhaling en de verwijding van je hart- en bloedvaten.

Wil je meer weten over je hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Opvliegers oorzaken en schommelingen in je lichaam

Symptomen opvliegers

Schommelingen in je lichaam

Je lichaam is tijdens de overgang echt aan het veranderen. Je hebt een schommelende of lage hoeveelheid oestrogeen in je lichaam. Het kan daardoor gebeuren dat je hypofyse verkeerde informatie binnen krijgen. Dit leggen we uit aan de hand van een voorbeeld. Je hypofyse kan denken dat je het erg warm hebt met als gevolg dat je af moet koelen.

Daarvoor zal je hypofyse dan de nodige maatregelen nemen en dan koel je af en dan zou je bijvoorbeeld kunnen zweten. Je gaat eerst ervaren dat je huid klam gaat worden en vervolgens wordt deze koud. Vervolgens ga je ook zweten en dan is er sprake van een opvlieger. Je lichaam krijgt tijdens de overgang veel te verduren, want lichamelijk en geestelijk gaat er veel veranderen. Neem daarom de tijd om er aan te wennen en dan zie je vanzelf of je er ook mee te maken krijgt en hoe je er mee om gaat.

Opvliegers oorzaken en schommelingen in je lichaam

Opvliegers oorzaken: naast je hormonen speelt voeding ook een belangrijke rol. Bepaalde ingrediënten zoals koffie, alcohol en pittig eten kunnen een opvlieger veroorzaken. Wanneer je voor de eerste keer met een opvlieger te maken hebt, kan dat erg vreemd zijn. Je hebt geen idee wat er gebeurt. Daarom is het goed om te weten welke symptomen horen bij de opvliegers. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van overmatig zweten en van hartkloppingen, maar ook van hoofdpijn en duizeligheid. Je kunt ook ineens last krijgen van koude rillingen en het dan ineens weer erg heet hebben. Vervolgens kun je een rode gelaatskleur hebben en heb je last van een opgejaagd gevoel. Dan voel je je misschien ineens misselijk en dit kan elkaar afwisselen.

Je hoeft niet van alle symptomen last te hebben om te kunnen spreken over opvliegers. Maar tijdens de overgang kun je er wel mee te maken hebben en in het begin kan dat vreemd zijn. In de nacht word je ineens wakker helemaal met een natte rug, je hebt het erg heet en je blijft maar zweten. Dit kan eenmalig gebeuren, maar dit kan ook een langere periode aanhouden en dan vraag je je af wat er gaande is. Je denkt misschien aan heel andere dingen dan de overgang, maar als vrouw is het belangrijk de symptomen van de overgang te herkennen, zodat je het kunt plaatsen. Als je namelijk weet dat de opvliegers bij de overgang horen, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Daardoor ben je zelf al wat rustiger en voel je je wat fijner.

Het is niet altijd fijn om hiermee geconfronteerd te worden, maar je kunt wel plaatsen waar je last van krijgt en hoe dit komt. Het is een fase in je leven, de overgang, je zult er vroeg of laat als vrouw mee te maken krijgen en daar zul je dus een weg in moeten vinden. Geef het daarom ook de tijd om er aan te wennen en accepteer dat je in deze fase bent gekomen. Je kunt er altijd meer over lezen, zodat jij weet hoe je de overgang kunt herkennen en daar zijn de opvliegers een onderdeel van.

Wil je meer controle over je opvliegers? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
H Toy
Door

H Toy

op 27 Apr 2015

Hallo sins 13 jaar ben ik in de overgang. de vraag is waneer houd het opvliegers op? het is niet meer uit de houden.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 29 Apr 2015

Hoi Toy, Veel vrouwen hebben last van opvliegers. Gebruik geen pittige kruiden om mee te koken en drink koffie met mate. Ook suiker kan een boosdoener zijn. Handige tip: trek laagjes kleding aan van natuurlijk materiaal zoals linnen, zijde of katoen.

Gerdie
Door

Gerdie

op 28 Apr 2015

ook ik zit al enige tijd in de overgang veel nachtelijke opvliegers ..pff ..heb veel middeltjes geprobeerd..niets hielp..nu let ik wel op m n voeding veel verse groente en fruit..ook gebruik ik teunisbloemolie (capsules) en ik heb nergens geen last meer van ..zelfs de menstruatie is wat minder geworden...

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 29 Apr 2015

Hoi Gerdie, Dank voor je tip om teunisbloemolie te gebruiken. In mijn programma overwin je overgang raad ik ook het gebruik van een aantal natuurlijke kruiden aan die helpen tegen opvliegers.

maria
Door

maria

op 27 Aug 2021

Ik heb ook last van opvliegers het laatste half jaar, en niet zomaar zijn echt mega opvliegers. Ben op aanraden dokter Famosan van dokter vogel met salvia gaan gebruiken.En geloof het of niet maar na 2 potjes ging ik verschil merken. En nu is het echt bijna zo goed als weg. Weet niet of het toch vanzelf monder had geworden. Maar ik ben er blij mee.

Reactie plaatsen