Light producten ontrafeld: hoe de misleiding je dikker maakt

Light producten ontrafeld: hoe de misleiding je dikker maakt

Veel mensen denken dat de gewone producten niet goed zijn of dikmakers zijn en stappen dan over naar de light producten. Maar doe je daar wel goed aan? Een andere naam voor de light producten is light. Je denkt vaak als je het gaat eten dat je van ligt producten niet aan gaat komen, maar juist af gaat vallen.

Maar verschillende onderzoeken wijzen er op dat de light producten erg ongezond zijn. Diverse wetenschappelijk onderzoeken tonen aan dat lightproducten het metabolisme, de lichaamsstofwisseling, kan vertragen en daardoor verteer je minder snel je eten. Hierdoor krijgt je lichaam niet meer het signaal dat je vol zit en dan blijf je doorgaan met eten.

Het is ook aangetoond dat mensen meer eten als het lightproducten zijn. Wist je dat je door het eten van lightproducten een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2? Het is goed om dat te weten, want nu kun je er op letten wat je eet en wat je niet eet. Het is altijd van belang om goed te weten wat je per dag binnenkrijgt. Misschien weet je wel zo uit je hoofd wat je eet, maar weet je ook het aantal calorieën of het aantal suikers?

Het is juist goed om ook daar eens bij stil te staan. Neem de tijd dan ook om daar eens over na te denken. Aan de hand daarvan kun je bekijken wat je beter kunt laten staan en hoe je je voedingspatroon aan kunt passen. Je wil toch ook gezonder leven? Je weet nu in ieder geval dat je de light producten dan beter kunt laten staan en kunt vervangen door andere producten wat minder effect heeft op je lichaam.

Wil je gezonder leven en je hormoonhuishouding in balans krijgen? Bekijk dan eens gratis onze 12 gezonde recepten en het e-boek Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Light producten, wat zijn dat?

Light producten en aspartaam

Onderzoek naar light producten

Dik worden van light producten

Light producten vermijden

Voorbeelden van misleidende light producten

Tips voor vervanging light producten

Light producten, wat zijn dat?

Als je wil weten wat light producten zijn, dan is het goed om eens op de verpakkingen te kijken waar light op staat. De term light mag pas gebruikt worden als ze minimaal 30% minder suiker, vet en/of calorieën bevatten dan de normale variant van een product.

Hierbij is de producent wettelijk verplicht om op de verpakking te vermelden welke voedingsstof is verlaagd en wat het voedingsmiddel dus “light” maakt. Wat veel mensen denken, en dat is dan ook waar het mis gaat, is dat light producten gezonder zijn. Maar als er light op een product staat, dan wil dat niet meteen zeggen dat het gezonder is of dat er minder calorieën geleverd worden. Het verschil is wel 30% minder vet met de gewone variant, maar er zijn dan bijvoorbeeld extra koolhydraten ingestopt, daardoor is het verschil nihil.

Doordat je nu weet wat light producten zijn, kun je er als je naar de winkel gaat ook op letten. Let er goed op wat de op de verpakkingen staat. Soms staat er light, maar klopt dat ook? Je kunt ook goed op het etiket kijken, je weet immers nu waar het aan moet voldoen. Het is van belang om hier ook echt goed op te letten wanneer je inkopen gaat doen. Jij wil toch ook voorkomen dat je deze dikmakers binnenkrijgt? Goed opletten dus, en in de gaten houden wat je gaat kopen wanneer je inkopen gaat doen.

Light producten en aspartaam

Wat veel mensen niet weten, is dat je in light producten veel aspartaam vindt. Het staat bekend als gifstof en kent ook veel bijwerkingen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet in de giftige stoffen formaldehyde en methanol. Het zijn de symptomen van een methanolvergiftiging en deze lijken op de symptomen van Multiple Sclerose. Sommige mensen krijgen dan zomaar de diagnose MS terwijl ze gewoon te veel lightproducten hebben gegeten.

Wat veel mensen niet weten is dat het echte dikmakers kunnen zijn. Gelukkig weet je dat nu wel en kun je er op letten wanneer je producten gaat kopen. Het is dan ook goed om daar even bij stil te staan.

Onderzoek naar light producten

Het lichaam zou verward raken als we light producten eten. Veel onderzoeken wijzen er dan ook op dat ons lichaam op het verkeerde pad wordt gezet en dat we daarom veel meer van de light producten eten. Het beste zou het dan ook zijn om geen light producten te nuttigen, het zijn namelijk echte dikmakers. Een product zou light gemaakt worden door er chemische stoffen in te stoppen en of er meer vet en/of suiker in te stoppen.

Dik worden van light producten

Mensen die veel light producten nuttigen zouden sneller dikker kunnen worden en zelfs de kans op obesitas kan vergroot worden. Dit heeft er mee te maken dat onze stofwisseling anders gaat reageren en voor de gek wordt gehouden door het eten van light producten. Er gaan namelijk diverse dingen in het lichaam mis als je light producten eet.

Je lichaam raakt om te beginnen ontregelt door de chemische zoetstoffen. Maar ook je hongergevoel en je verzadigingsgevoel wordt verstoord. Daarbij gaat ook het energieverbruik in je lichaam naar beneden na het gebruik van chemische zoetstoffen.

Light producten vermijden

Het beste zou het zijn wanneer je de light producten zou vermijden. Helaas komt het voor dat dat niet helemaal kan. Maar probeer het wel zoveel als mogelijk. Je moet er daarbij goed op letten wat je gaat kopen en als je het woordje “light” ziet staan, bekijk dan welke alternatieven er zijn om een product te kopen. Je hebt vaak ook een gewone variant. Als je denkt dat je daar dikker van wordt, vergelijk het dan maar eens met de light variant. Daarnaast is het bij het eten goed om er op te letten wat je eet, maar ook hoeveel je eet. Je kunt namelijk ook gewoon iets minder van een product nemen en dan kan het én lekker zijn en je wordt er minder dik van. Er zijn daarom verschillende mogelijkheden om de light producten te vermijden of in ieder geval te verminderen. Er bestaan namelijk ook goede producten. Lees altijd goed wat er in het product zit, door het etiket te raadplegen. Dit geeft je erg veel duidelijkheid en daar kun je dan mee aan de slag gaan. Neem in ieder geval de tijd om alles goed in beeld te brengen.

Voorbeelden van misleidende light producten

Recent heeft foodwatch een reeks light producten ontmaskerd die ongezonder zijn dan de normale variant. Voedselfabrikanten maken op de een of andere manier misbruik van consumenten. Ze geven de illusie dat een ‘light’ product gezonder is, maar zwijgen of camoufleren de dikmakers die er in schuil gaan. Volgens de wet dient alleen aangetoond te worden dat het product minstens 30% minder vet of suiker bevat, dan het originele product. Echter maakt dat niets uit voor het aantal calorieën in een product, dat kan gewoon hetzelfde zijn.

Hierbij een aantal voorbeelden van misleidende light producten

  • Calvé pindakaas light met 30% minder vet (slechts 13% minder calorieën)
  • Duo Penotti met 25% minder suiker (slechts 3,6% minder minder calorieën)
  • Lay’s chips met 33% minder vet (slechts 12,7% minder calorieën)

Tips voor vervanging light producten

Naast de light variant kennen de meeste producten ook een gewone variant. Deze is vaak beter dan de light variant en dat zou dan al een goede vervanger kunnen zijn. Soms kun je in een biowinkel ook gezondere varianten krijgen. Dit is niet altijd zo! Zorg er in ieder geval voor dat je gaat bekijken welke opties jij hebt, wat heb je allemaal nodig en is dat ook verkrijgbaar in een gewone variant? Zo ja kies dan de gewone variant en ga er voor zorgen dat je niet afhankelijk wordt van de light producten.

Door goed de etiketten te lezen ben je voorbereid waar je op moet letten en kun je het voor jezelf een stuk gezonder maken. Bij het kopen van producten is het van belang om goed te bekijken wat er allemaal voor varianten zijn en daar kun je dan voor jou de beste variant uit kiezen. Blijf in ieder geval (zoveel als mogelijk) van de light producten af, want dat zijn de echte dikmakers!

Ben je op zoek naar een methode om gewicht te verliezen, zonder light producten? Kijk dan eens naar mijn methode Slank door de Overgang.

slank door de overgang

Over de schrijver
Reactie plaatsen