Kortademigheid: zorg goed voor jezelf

Kortademigheid: zorg goed voor jezelf

Als je in de overgang komt, kun je te maken krijgen met kortademigheid. Rond je 35ste levensjaar begint je hormoonhuishouding te veranderen waardoor je in de pre menopauze komt. Je lichaam gaat veranderen en ook je hormonale ritme wordt anders dan voorheen. Je had een vast ritme voor je menstruatie, maar dit gaat veranderen. Je vertrouwde lichaam wordt anders en wordt even helemaal op zijn kop gezet. Je kunt het merken wanneer je in de overgang komt als je bijvoorbeeld last krijgt van minder draagkracht, gevoel van controle verliezen, onzekerder voelen, spanningen en stress ervaren, gevoeliger dan voorheen, lichamelijke ongemakken en onzekerheden en bijvoorbeeld minder lekker in je vel zitten. Doordat je soms angstiger bent of meer onzeker bent of last hebt van stress kan er ook sprake zijn van kortademigheid.

Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Angst en de overgang

Meer klachten dan de ander…

Praten met anderen over kortademigheid

Angst en de overgang

Gevoelens kunnen je onzeker en angstig maken waardoor je verkeerd adem gaat halen en daardoor kun je last krijgen van kortademigheid. Het is daarom van belang dat je probeert je te focussen op je ademhaling. Het kan zijn dat je ook last krijgt van hartkloppingen of een snellere hartslag, maar ook dit hoort weer bij de overgang en als je dit weet, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Doe je dat wel? Dan kan het zijn dat de klachten erger worden en dat je nog meer last krijgt van kortademigheid. Zorg daarom in deze periode goed voor jezelf en geef anderen ook aan dat je in het begin van de overgang zit, zodat zij er rekening mee kunnen houden. Andere vrouwen die er ook middenin zitten of de periode net hebben gehad, weten precies hoe je je voelt en kunnen je tips geven. Het heeft geen nut om je druk te maken, want het is een fase waar je echt doorheen moet.

Meer klachten dan de ander…

De ene vrouw heeft meer last van kortademigheid tijdens de overgang dan de ander. Sommige vrouwen hebben er misschien helemaal niet mee te maken. Het ligt er soms ook aan hoe gevoelig je bent. Als je snel gevoelig bent voor stress en al wat onzeker bent van jezelf, dan heb je een grotere kans dat je last krijgt van deze kortademigheid. Het is daarom goed dat je leert om hiermee om te gaan en je op een goede ademhaling richt. Zorg dat je weet hoe je jezelf weer in balans kunt krijgen en weer tot rust kunt manen. In het begin gaat dat niet altijd even gemakkelijk en kan het even duren, maar dit kun je wel leren.

Praten met anderen over kortademigheid

Als je met anderen spreekt over je overgangsverschijnselen, kan dat er voor zorgen dat je zelf ook wat geruster wordt. Je kunt alles beter een plek geven waardoor je zelf ook wat rustiger wordt. In het begin heb je misschien nog geen idee dat kortademigheid ook bij de overgang hoort. Als je er met anderen over praat kun je daar inzicht in krijgen en weet je ook hoe je de overgang kunt herkennen. Het is niet zo dat je alle verschijnselen krijgt die anderen hebben, maar het is wel goed dat je het kunt herkennen. Iedereen is anders, de een zal veel klachten hebben bij de overgang en de ander nauwelijks. Maar wanneer je weet wat je ongeveer kunt verwachten, kun je er op letten en ook extra aandacht aan je lichaam schenken wanneer je last hebt van kortademigheid. Op tijd rust nemen, haal een keer diep adem en zorg dat je weer vol energie aan de slag kunt. Een keer een tandje minder is niet erg wanneer je lichaam er om vraagt!

Wil je meer weten over de overgang en de verschillende overgangsklachten? Klik dan op onderstaande knop voor toegang.

button-4

Over de schrijver
Brigit
Door

Brigit

op 03 Jan 2020

Waar komt die kortademigheid vandaan dan? En hoe kan dat op je ademhaling slaan?

An
Door

An

op 14 May 2022

Heeft er al iem op geamtwoord? Ik ben tegenw chronisch benauwd

Reactie plaatsen