Koolhydraatarm eten: top 3 tips tijdens de overgang

Koolhydraatarm eten is tijdens de overgang een gezonde manier om gewicht te verliezen. De overgang is het moment waarop het voor de vrouw niet meer mogelijk is om kinderen te krijgen. Elke vrouw krijgt hiermee te maken, maar het verschilt per vrouw hoe heftig het is, welke klachten erbij komen kijken en hoe lang het duurt.

Wat de meeste vrouwen echter ervaren, is dat het steeds lastiger wordt om af te vallen en dat het gewicht vaak toeneemt zonder direct iets te veranderen in het voedingspatroon. Zelfs als je er een behoorlijk gezonde levensstijl op nahoudt.

Hoe ga je om met de overgang en hoe zorg je ervoor dat je niet alleen gezond blijft, maar ook nog afvalt?

Overigens heb je onze 12 gratis recepten al gedownload? Ze passen prima als je van koolhydraatarm eten houdt.

Inhoudsopgave:

De overgang begrijpen

De feiten

Hormonen en afvallen

Afvallen tijdens de overgang: hoe doe je dat?

Koolhydraatarm eten tijdens de overgang

3 tips voor koolhydraatarm eten

De overgang begrijpen

Voor je je verdiept in allerlei afvalmethodes, is het belangrijk en handig om te weten wat er precies in je lichaam gebeurt tijdens de overgang. Waarom gebeuren bepaalde dingen? Hoe werkt het?

Door je te verdiepen in het proces, wordt het makkelijker om te accepteren waarom afvallen minder makkelijk gaat. Het is immers een natuurlijk proces, je kunt het niet tegenhouden.

De feiten

  • Tijdens de overgang raakt je hormoonstelsel uit balans. Je hormonen zijn stofjes in je lichaam die je organen en weefsels (en daarmee bepaalde functies van het lichaam) aanzetten of afremmen. Het zijn zogenaamde ‘boodschappers’ die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
  • De overgang is een periode in het leven van de vrouw die meestal merkbaar wordt vanaf het vijfenveertigste levensjaar. Dit kan echter sterk per vrouw verschillen. Sommige vrouwen hebben hier al eerder last van, andere vrouwen pas veel later. Ook verschilt het per vrouw hoe lang het duurt. Soms is de overgang een periode van tien jaar.
  • Bij de overgang komen diverse klachten kijken – de intensiteit en hoeveelheid verschilt opnieuw per vrouw. Je kunt last hebben van opvliegers (hitteaanvallen), wisselende stemming, libidoverlies, onwillekeurig urineverlies, droge huid, gewrichtspijn. Wat iedere vrouw in ieder geval zal ervaren is een onregelmatige menstruatie, die uiteindelijk helemaal verdwijnt.

Hormonen en afvallen

De overgang is dus een periode waarin je hormoonstelsel uit balans raakt. Bepaalde hormonen zijn van belang in het afvalproces. Maar doordat van die hormonen meer of minder wordt aangemaakt, wordt het moeilijker om gewicht te verliezen. Dit zijn met name cortisol, oestrogeen en progesteron.

  • Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon stimuleert de vetopslag. Doordat vrouwen in de overgang meer aanmaken van dit hormoon, wordt afvallen lastiger.
  • Oestrogeen wordt aangemaakt door je eierstokken en is van groot belang voor een gezonde huid, sterke botten en een emotioneel evenwicht. Doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt tijdens en na de overgang, sla je makkelijker vet op rond je buik, heupen en billen.
  • Progesteron regelt je menstruatiecyclus en maakt tijdens de zwangerschap placenta aan. Ook van dit hormoon maak je minder aan tijdens de overgang, waardoor je makkelijker vocht vasthoudt.

Afvallen tijdens de overgang: hoe doe je dat?

Veel vrouwen komen aan tijdens de overgang. Zelfs vrouwen die altijd erg slank zijn geweest, of vrouwen die er een behoorlijk gezonde en actieve levensstijl op nahouden. Hoe zorg je er dan voor dat je toch gewicht verliest nu dit moeilijker gaat?

Het is in ieder geval verstandig om voldoende beweging te krijgen, gezond te eten en voldoende water te drinken. Een richtlijn die je in dit geval het beste aan kunt houden wat betreft je voeding is: koolhydraatarm eten. Maar wat is dat precies en hoe pas je dat in je dagelijkse leven?

Koolhydraatarm eten tijdens de overgang

Een koolhydraatarm dieet lastig? Dat valt mee. Misschien klinkt het alsof je voor al je normale maaltijden een vervanger moet zoeken, maar vaak zijn er meer producten dan je denkt. Want waarom zou je elke dag beginnen met ontbijtgranen, lunchen met brood en een avondeten maken van pasta of rijst?

Wanneer je koolhydraatarm eet, eet je zo min mogelijk snelle koolhydraten: aardappelen, witte rijst, witte bloem, pasta, brood en ontbijtgranen. Het betekent echter niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag.

Deze vervang je voor bijvoorbeeld zoete aardappel, quinoa, havermout, groenten en fruit; ook wel langzame koolhydraten genoemd. Je eet deze voedingsmiddelen met mate. Verder kun je een koolhydraatarm eetpatroon aanvullen met andere voedingsmiddelen, terwijl je bepaalde dingen ook mag schrappen of beter kunt mijden.

3 tips voor koolhydraatarm eten:

  1. Eet natuurlijk. Houd je, naast het schrappen van de snelle koolhydraten, ook aan deze regel: eet zoveel mogelijk natuurlijk. Niets uit pakjes en zakjes. Zo min mogelijk bewerkt voedsel. Zo is het meteen duidelijker wat er overblijft: noten, zaden, pitten, groente en fruit, vis, vlees en gevogelte, peulvruchten, oliën, kiemgroenten en kruiden en specerijen.
  2. Stabiele suikerspiegel. Zorg ervoor dat je suikerspiegel stabiel blijft. Let erop dat je niet onnodig veel stress ervaart. Omdat je al extra cortisol aanmaakt, ben je vatbaarder voor stressvolle situaties, wat er uiteindelijk toe leidt dat je meer vet vasthoudt. Probeer voldoende rust in te plannen en verdeel je werk goed. Het helpt om iedere dag een half uur te wandelen en regelmatig te mediteren of aan yoga te doen. Eet verder zo min mogelijk suikers – vooral in bewerkt voedsel zit onnodig veel. Drink ook niet te veel koffie. Houd je aan maximaal twee kopjes per dag en zet liever zelf een kopje verse koffie met amandelmelk, in plaats van de calorierijke koffiedrankjes uit de kantine of het café om de hoek.
  3. Juicen. Dit is een eenvoudige manier om snel veel groente binnen te krijgen. Als je niet zo creatief bent met groente, is het slim om de dag te beginnen met een vers groentesapje of een groene smoothie. Te veel gedoe in de vroege ochtend? Dat hoeft niet. Groene of donkere bladgroente stop je zo in de blender (denk aan andijvie, spinazie of boerenkool). Avocado is al zacht en romig van zichzelf, die schep je er makkelijk bij. Andere ingrediënten (groente of fruit) kun je van te voren in stukjes snijden en voor later gebruik bewaren in diepvrieszakjes. Denk aan banaan, komkommer, wortel, courgette, ananas of appel.

Ontdek meer over een koolhydraatarm dieet bij www.jasperalblas.nl. Of start direct met mijn methode: 20 Dagen Suikervrij.