Gezonde broodvervangers zonder graan deel 2 snelle recepten
Mijn vorige blog eindigde ik met niet of slecht ontbijten. Daar wil ik in dit artikel verder op ingaan.
Sla jij ook je ontbijt over? Uit angst dat je aankomt van die dagelijkse portie ontbijtcalorieën? Vanwege tijdgebrek? Omdat je geen trek hebt? De kans is groot dat je bloedduikersspiegel de hele dag van slag is. Daardoor snack je sneller tussendoor; ongezond, zoet en calorierijk. Het blijkt zelfs dat niet-ontbijters ook meer eten tijdens de lunch en avondeten¹. Gevolg? Ongemerkt kom je zo telkens een beetje in gewicht aan.
Wil je niet meer bijkomen? Download dan mijn gratis 12 recepten en tips om je hormoonhuishouding in balans te krijgen.
Of bestaat je ontbijt, zoals bij veel mensen, dagelijks uit brood? Niet zo vreemd, want we zijn ermee opgegroeid. Bijvoorbeeld een (geroosterde) bruine of witte boterham? Stokbroodje? Meergranenbol? Lekker hé? Ook mijn ontbijt bestond daar jarenlang uit. Het rare was alleen dat ik ervan kon blijven eten. Op de een of de andere manier verzadigde het niet. Ik bleef trek houden. Ja, dat gold ook voor volkoren(tarwe)brood. Daarnaast was ik vaak vermoeid en had eigenlijk altijd een opgeblazen buik. Herkenbaar?
“Ik dacht gezond te eten, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Zo bevat eigenlijk elk soort brood de nodige hoeveelheid snelle koolhydraten”.
Je weet wel die ongezonde suikers die je bloedsuiker laten pieken en dalen. Zorgen dat je lichaam vet gaat opslaan en op die manier bijdraagt aan overgewicht. Nee, het maakt niet uit wat voor soort brood je kiest. Wit-, tarwe-, spelt-, meergranenbrood of het vaak bejubelde volkorenbrood. Deze laatste wordt gemaakt van de hele tarwekorrel, een bron van vitamine B1 en B6 is, mineralen levert als magnesium, kalium, ijzer en zink én veel vezels bevat. Goed voor je darmflora is en je langer een vol gevoel geeft. Okay, het basis-ingrediënt is dan misschien gezond, maar verder….
Bekijk eens de ingrediëntenlijst van je volkorenbrood. De bestanddelen staan op volgorde van belangrijkheid. Okay, er zit volkoren(tarwe)meel in. En verder? Check het eens. Je komt geregeld ook tarwebloem – waar ook crackers, witbrood en kiesjes van zijn gemaakt –tegen in de lijst. Gekaramelliseerde suiker, dat zorgt voor een donkerbruine kleur en het brood ogenschijnlijk een gezonder imago geeft. Maar, ook vind je bijna standaard andere toegevoegde suikers terug als: dextrose, maltose-, fructose-glucosetroop et cetera. Nog afgezien van alle verdere E-nummers die synoniem zijn voor diverse geur- en smaakstoffen. Vind je het vreemd dat je bloedsuiker de hele dag heen en weer jojoot? Ik las zelfs een onderzoek waarin stond dat volkorentarwebrood je bloedsuikerspiegel sneller laat stijgen dan bijvoorbeeld candybars².
Maar, er is meer. Ook bevat tarwe – dat je in veel broodsoorten zit en ook in de volkoren-, spelt- en roggevarianten, gluten. Dit is een eiwit dat werkt als een bindmiddel in deeg en bevordert eveneens de elasticiteit ervan. Nogal wat mensen zijn hier gevoelig voor⁶ en niet alleen degenen waarvan is vastgesteld dat zij een glutenintolerantie hebben of lijden aan coeliakie³. Die gluten beschadigen de wand van het spijsverteringskanaal ⁴. Ofwel: zorgen voor een immuunreactie wat tot allerlei klachten kan leiden. Pijn, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, onregelmatige stoelgang en andere vage gezondheidsklachten⁵. En… een beschadigde darmwand belemmert vervolgens weer de opname van belangrijke voedingsstoffen waardoor je allerlei tekorten kunt oplopen.
En de lijst met onderzoeken en studies die negatief oordelen over brood blijft groeien. Zo kan tarwe ervoor zorgen dat je lichaam meer vitamine D verbruikt en dus bijdragen aan een tekort ervan⁷. Ook schijnt het dat het van nature aanwezige antinutriënt fytinezuur in granen de opname van essentiële mineralen als calcium, ijzer en zink kan verminderen⁸.
“Vanwege al die negatieve artikelen over brood en de effecten ervan op de gezondheid besloot ik die slechte ontbijtjes uit mijn menu te schrappen”.
Uiteraard heb ik het vervangen door andere voedzame en gezonde broodvervangers. Je wilt immers wel genoeg energie hebben en voorkomen dat je tekorten oploopt.
Zo start ik nu regelmatig mijn dag met groene smoothies gemaakt van vezelrijke groenten als spinazie, paksoi, boerenkool enzovoort. Niet alleen lekker, maar ook voedzaam, gezond⁹ en het geeft mij ook dagelijks veel energie. Ook ben ik mij gaan verdiepen in zelf (glutenvrij) brood bakken. Super. Zowel qua textuur als smaak en verzadigingsgevoel een enorm verschil. Verder serveer ik geregeld een groenteomeletje. Bijvoorbeeld met spinazie en cherrytomaatjes. Jammie.
Mijn resultaat tot nu toe? Weg suikerdipjes door de snelle koolhydraten te skippen, geen opgeblazen buikgevoel meer en zelfs de overtollige kilo’s raakte ik kwijt. Wat een heerlijk gevoel gaf dat.
Herken je jezelf in dit verhaal? Probeer dan ook eens een periode je dag te starten met gezonde broodvervangers zonder graan. Zorg voordat je start dat je een aantal gezonde ontbijtjes verzamelt. Dat helpt om je voldoende variatie aan te brengen. Kost het je moeite om zonder brood te ontbijten? Maak dan van 1 dag in de week een brooddag. Doe dat op een vaste dag waarop je de tijd hebt en in alle rust kunt genieten van je broodje. Succes!
“Wil je op een gezonde manier gewicht verliezen?”
Lekker in vel zitten? Energiek, vief en vitaal zijn? Heb dan geen haast. Zoals je weet, zijn die kilo’s er ook niet van vandaag op gisteren bijgekomen. Neem afvallen de tijd! Van het bereiden van je maaltijden tot het verliezen van de overtollige kilo’s. Want, wil je snel resultaat boeken? Dan is de kans groot dat je gaat crashen. Te weinig eten, maaltijden overslaan enzovoort. Mogelijk dat in het begin de kilo’s eraf vliegen, maar na verloop van tijd honger je jezelf uit. Je lichaam schiet in de spaarstand en je valt niet meer af. Je wordt moedeloos, raakt gedemotiveerd et cetera. De volgende keer ga ik verder in op de grootste fouten die je belemmeren gewicht te verliezen.
Wil je gewicht verliezen maar wilt het vaak niet lukken? Heb je vaak te weinig tijd? Probeer dan mijn recepten van 50 Recepten in 30 Minuten.
Tot de volgende keer!
Ria Kamelle
P.S.
Deze recepten komen uit “50 Recepten In 30 Minuten“. Hieronder een andere sneak peek van 2 recepten uit het boek. Als eerste mijn zoete aardappelbrood met speculaas.
Recept uit 50 Recepten In 30 Minuten (zoete aardappelbrood met speculaas)
En als tweede mijn heerlijke kaneelbrood. Zo hoef je geen afscheid meer te nemen van brood en kun je blijven genieten. Ik heb nog meer broodvervangende recepten voor je klaar liggen.
Recept uit 50 Recepten In 30 Minuten (kaneelbrood)
Bronnen:
1. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/ontbijt-goed-voor-bloedsuiker
2. http://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292448/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1954879/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21224837
6. http://www.aafp.org/afp/2002/1215/p2259.html
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6299329
8. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2621.2002.00618.x/full
9. https://www.researchgate.net/publication/223563697_From_apple_to_
applesauce_Processing_effects_on_dietary_fibres_and_cell_wall_
polysaccharides