Afbrokkelende nagels: is de overgang de boosdoener?

Afbrokkelende nagels: is de overgang de boosdoener?

Vrouwen krijgen er vroeg of laat wel eens mee te maken, nagels die zachter worden en ineens afbreken. Afbrokkelende nagels is een aandoening waar veel vrouwen last van krijgen. Nagels zijn verhoornde huidcellen die met name bestaan uit keratine. Op het moment dat je stofwisseling niet goed verloopt dan kun je dat opmerken aan de kleur en structuur van jouw nagels. Broze nagels zie je minder goed, maar ze weerspiegelen wel jouw gezondheid.

Wanneer je in de overgang komt, dan worden de nagels ook brozer. Ze breken dan ook sneller af. Als je een tekort hebt aan ijzer, dan kan dat ook zorgen voor broze nagels. Afbrokkelende nagels zijn erg vervelend en vaak een bron van ergernis.

Voed je lichaam van binnenuit en krijg je hormoonhuishouding in balans zodat je minder tot geen last hebt van afbrokkelende nagels. Download hier gratis het rapport over hormonen inclusief 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Kleur van de nagels

Afbrokkelende nagels en hormoonhuishouding

Invloed van de nagels

Overgang en nagels

Afbrokkelende nagels aanpakken

Kleur van de nagels

Nagels kunnen verschillende kleuren krijgen en daarvoor hierbij een uitleg:
– Heel erg bleke tot witte nagels krijg je wanneer je ouder wordt. Soms kan het ook wijzen op een ziekte zoals leverziekte, ondervoeding of bloedarmoede.
– Als je last hebt van witte nagels, met aan de bovenzijde donkere randen, dan kan dat wijze op leverproblemen.
Gele nagels kunnen wijzen op een schimmelinfectie. Wanneer de infectie erger wordt, dan kan het nagelbed zich terugtrekken en dan worden nagels broos en dik. Soms kan het ook wijzen op diabetes of een schildklieraandoening.
– Als je blauwachtige nagels hebt, dan is dat een blauwachtige zweem. Dat kan dan wijzen op een zuurstoftekort van je lichaam. Als de zweem licht is van kleur dan kan dat diabetes zijn.
Geribbelde nagels wijzen op psosiasis of arthritis. Meestal zie je dan ook een roodbruinachtige verkleuring optreden. Meestal begint psoriasis bij 10% van de mensen in de nagels.
– Wanneer je last hebt van afbrokkelende nagels, droge nagels, broze nagels, etc. kunnen wijzen op een probleem met de schildklier. Als het ook wat gelig van kleur is, dan ligt er een schimmelinfectie aan ten grondslag.
– Een opgezette nagelrand kan wijzen op een ontsteking van je nagelrand.
Afgebeten nagels zijn een vervelende gewoonte. Je kunt ze zelf af hebben gebeten door stress bijvoorbeeld.

Afbrokkelende nagels en hormoonhuishouding

De hormoonhuishouding is van grote invloed op je nagels. Misschien zijn je afbrokkelende nagels inmiddels een bron van ergernis geworden. Ze breken misschien snel, of ze scheuren. Dit is ook erg vervelend. Maar doordat je hormonen tijdens de overgang aan het veranderen zijn, kunnen je nagels daar ook wat van merken. Je nagels groeien ongeveer een mm in de week. De groei van de basis van de nagel tot aan de nagelrand duurt ongeveer een half jaar.

Wanneer je stofwisseling gaat veranderen, kunnen ook de nagels veranderen en dat is ook wat er gaat gebeuren tijdens de overgang. Je kunt het beste voedingsmiddelen gebruiken die rijk zijn aan calcium (kalk) en silicium (kiezelzuur). Hierbij kun je denken aan gierst, heermoes en brandnetel.

Invloed van de nagels

Nagels zijn voor veel vrouwen belangrijk, ze kunnen er uren naar kijken. Als je dan last hebt van afbrokkelende nagels, kan dat dan ook erg vervelend zijn. In de overgang kun je er alleen niet altijd wat aan doen, je kunt er namelijk gewoon mee te maken krijgen. Je stofwisseling is aan het veranderen, de hormonen spelen hierin een grote rol. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je gezond blijft eten. Toch vinden veel vrouwen het erg vervelend dat zij te maken krijgen met deze afbrokkelende nagels. Probeer het te accepteren en te denken dat het bij de overgang hoort. Het is even een fase waar je doorheen moet en daar kun je niet omheen.

Sommige vrouwen hebben meer last van afbrokkelende nagels dan anderen. Er zijn ook vrouwen die misschien geen last hebben van afbrokkelende nagels. Maar het zal er echt bij horen dus je kunt het niet negeren. Je zal tijdens de overgang misschien zelf op een dag opmerken dat je last hebt van afbrokkelende nagels. Gelukkig is er ook een dag waarop je gaat zien dat het beter wordt. De overgang is een fase in je leven en ook de afbrokkelende nagels gaan weer weg, bij de een kan het langer duren dan bij de ander. Zorg er in ieder geval wel voor dat je je nagels goed blijft verzorgen. Verwaarloos ze niet. Blijf er daarom ook mee bezig zodat je de afbrokkelende nagels goed kunt verzorgen. Misschien laat je je nagels eens in de zoveel tijd ergens knippen en lakken, zij kunnen dan ook kijken wat zij aan de afbrokkelende nagels kunnen doen.

Overgang en nagels

Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van opvliegers en stemmingswisselingen, maar je kunt ook te maken krijgen met afbrokkelende nagels. Dit kan ook erg vervelend zijn, maar ook dit is weer een symptoom wat bij de overgang hoort. Niet alle vrouwen hoeven er mee te maken te krijgen, maar het kan wel. Ben je nog niet in de overgang? Bereid je er dan op voor dat je last kunt krijgen van afbrokkelende nagels. Het is dan namelijk misschien wat minder schrikken als je ineens last krijgt van de afbrokkelende nagels. Het is goed dat je het weet, zodat je je er op voor kunt bereiden en ook weet dat het weer over gaat. De overgang is een fase van je leven waar je doorheen moet en je kunt niet overal wat aan doen of alles voorkomen. Er zijn vast en zeker wel dingen die het een en ander verzachten, maar zorg er in ieder geval voor dat je de afbrokkelende nagels niet gaat negeren. Blijf je nagels goed verzorgen, dat is wel van belang.

Afbrokkelende nagels aanpakken

Als je last krijgt van afbrokkelende nagels in de overgang, dan wil je er het liefst zo snel mogelijk wat aan doen. Zorg er voor dat je je nagels goed blijft verzorgen of laat het doen wanneer je dat voorheen ook deed. Anderen kunnen je nagels vaak wat beter aanpakken dan jijzelf. Het is goed om er tijd en aandacht aan te besteden, vrouwen willen er toch graag mooi uit zien en daar horen de nagels ook bij. Neem daarom de tijd om ervoor te zorgen dat je nagels niet worden verwaarloosd.

In de overgang gaat je lichaam nou eenmaal veranderingen doormaken en daarbij horen soms ook je nagels. Geef het de tijd, het komt allemaal weer goed, maar ook dat kost tijd. Je komt ook weer uit de overgangsperiode en dan kom je ook weer van de afbrokkelende nagels af. Zorg daarom dat je toch zoveel mogelijk van het leven probeert te genieten, ook al is het in de overgang niet altijd makkelijk. Blijf met elkaar praten, vraag aan andere vrouwen wat zij hebben gedaan met afbrokkelende nagels en wie weet krijg je nog wel tips die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Je kunt veel van elkaar leren en het kan zomaar zijn dat zij een goede tip voor jou hebben en aan kunnen geven hoe dat zij er mee om zijn gegaan. Je gaat hierdoor ook inzien dat de afbrokkelende nagels bij de overgang horen en misschien is dat voor jou ook een reden om het beter te accepteren. Je bent wie je bent, met of zonder afbrokkelende nagels in de overgang. Blijf jezelf en zorg dat je er het beste van gaat maken. De afbrokkelende nagels gaan weer over, maar bij de een sneller dan bij de ander!

Wil je meer informatie over de overgang? Ben je op zoek naar een groep waarmee je ervaringen kan delen? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang.

Overwin je Overgang knop

Over de schrijver
Maria Koopman
Door

Maria Koopman

op 17 Aug 2016

Ik heb al heel lang last van afbrokkelende nagels. Maar ik ken niemand in de overgang die dat ook heeft. Wel heeft iedereen opvliegers en die heb ik niet.

Firefox
Door

Firefox

op 07 Nov 2016

Hi, ik heb voornamelijk broze teennagels en opvliegers heb ik ook niet. Wel depressies, na 5-6 jaar ben ik deze de baas zonder medicijnen! Wel veel groente en fruit eten.

Jopie verbrugge
Door

Jopie verbrugge

op 03 Apr 2019

Mijn nagels groeien niet meer en brokkelen af door hormoon pillen na borstkanker moet het vijf jaar slikken

Reactie plaatsen