Wat te doen tegen opvliegers?

Wat te doen tegen opvliegers?

Wat te doen tegen opvliegers? Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met opvliegers en daar kun je gelukkig wel wat aan doen. Veel vrouwen vinden de opvliegers erg vervelend en willen er graag snel weer vanaf, maar ze horen echt bij deze periode. Maar je kunt wel genoeg bewegen, gezond eten en gevarieerd eten en zorgen voor voldoende ontspanning. Daar kun je al heel wat mee voorkomen en zorgen dat je beter in je vel zit. Het is daarom goed dat je zelf gaat ontdekken wat er bij jou werkt en hoe jij er het beste mee om kunt gaan. De een heeft er namelijk veel last van en de ander nauwelijks.

Pas je eetgewoontes aan zodat je minder last hebt van opvliegers. Download daarom hier 12 gezonde recepten en ontvang mijn tips voor een gezonde hormoonhuishouding.

Inhoudsopgave:

Opvliegers en overgang

Ontspannen en rusten

Opvliegers en overgang

Opvliegers horen bij de overgang, dat is een feit, dat staat als een paal boven water. Praten vrouwen over de overgang dan worden de opvliegers meestal als eerste en vooral ook als zeer vervelende symptomen genoemd. Opvliegers zijn erg vervelend, vrouwen voelen zich erdoor erg ongemakkelijk. Ook zorgen opvliegers ervoor dat er bij een vrouw soms zelfs een chronisch slaaptekort ontstaat. Het positieve van een opvlieger is, dat het helemaal geen kwaad kan.

Er is niets lichamelijks aan de hand (behalve dan de overgang), slechts jouw lichaamsthermometer werkt niet goed. Als je dit weet, hoef je in elk geval niet angstig te zijn voor opvliegers. Ze blijven echter wel erg vervelend, want ze komen overal en onverwachts opzetten. Niet erg handig als je in een vergadering zit of tijdens een gezellig etentje met een zakenrelatie. Het biedt je wellicht troost als je weet dat veel vrouwen er gedurende een bepaalde tijd last van hebben. Ja, je leest het goed ‘ bepaalde tijd’. Dat wil zeggen dat opvliegers slechts tijdelijk voorkomen. Opvliegers komen en gaan en op zeker moment blijven ze voorgoed weg.

Ontspannen en rusten

Wat te doen tegen opvliegers, nachtzweten en vapeurs? Voldoende ontspanning en genoeg rustmomenten (bouw micro pauzes in) zijn aan te raden, maar kunnen opvliegers niet tegen gaan. Het is niet zeker dat ook jij opvliegers zult krijgen tijdens de overgang. Sommige vrouwen krijgen er helemaal niet mee te maken, andere vrouwen krijgen er vele op één dag. Heb jij de pech er veel mee te maken te krijgen, praat erover met je moeder of met vriendinnen. Hoe ervaren zij de opvliegers? Opvliegers kunnen lang of kort duren, enkele maanden of zelfs jaren aanhouden.

Beïnvloeden de opvliegers je leven teveel (en dat bepaal je zelf), dan kun je hormonale medicatie inzetten, uiteraard na consult bij je huisarts. In Aziatische landen hebben vrouwen (bijna) geen last van opvliegers. Deze vrouwen eten voedsel met veel plantaardige hormonen. Wil je liever geen medicatie innemen, probeer dan eerst een ander middel zoals het aanpassen van je eetgewoontes.

Denk daarbij aan het eten van: sojaproducten, peulvruchten (onder andere kikkererwten), zaden en noten (bijvoorbeeld zonnebloempitten) enz. En ook: appels, peren, mango’s, aardappelen, vis, broccoli, paprika. Denk bij drinken aan bijvoorbeeld karnemelk. Er zijn ook producten die opvliegers opwekken, denk daarbij aan koffie en pittige kruiden. Waar je misschien niet meteen aan denkt bij opvliegers is je kleding. Zorg ervoor dat je diverse laagjes kleding over elkaar heen draagt, waarbij je tijdens een opvlieger een kledingstuk uit kunt trekken.

Wist je dat ook mannen van 50+ last kunnen hebben van opvliegers. De oorzaak is niet helemaal duidelijk en het komt ook niet zo vaak voor.

Wat te doen tegen opvliegers? Deel je ervaring hieronder door een bericht achter te laten. Vergeet niet om dit bericht te delen door op de knoppen te klikken. Wil je een oplossing vinden voor je opvliegers? Probeer dan eens het programma: Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Maria
Door

Maria

op 19 Feb 2016

Goedemorgen, ik heb eigenlijk de gehele dag door last van een onaangename warmte. Mijn huid prikt, ogen doen pijn en kan amper iets op mijn huid voelen. Dit is dag in en dag uit, begint bij het opstaan en stopt bij het naar bed gaan. Ik merk dat dit me veel energie kost en me onzeker maakt. Probeer mijn eetgewoonten te veranderen, drink amper nog koffie (1 per dag). In de nacht heb ik nergens last van. Ik merk dat ik weinig aankan op dit moment, veel mensen, veel geluid en veel prikkels. Terwijl ik altijd zoveel aankon en deed. Ik herken mezelf niet meer en weet niet hoe hier uit te komen. Bedankt! Groetjes, Maria

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 19 Feb 2016

Beste Maria, dank je wel voor je bericht. Opvliegers komen normaal bij vlagen. Ook zeg je dat je huid prikt en ogen pijn doen. Ik kan je aanraden om eens een afspraak te maken met je huisarts of een plaatselijke overgangsconsulente. Probeer er in ieder geval niet zelf mee rond te lopen. Kijk anders eens op www.overwinjeovergang.nl of je je daarin herkent. Met hartelijke groet, Ria Kamelle

Karen
Door

Karen

op 10 Aug 2019

Goedenavond , ik lees uw bericht met veel interesse. Ik ben nu 25 jaar bezig met die verdraaide overgang, en er lijkt geen einde aan te komen en dan maar te zwijgen over de opvliegers .. ik ben er helemaal klaar mee , van alles geprobeerd, hormonen, voeding, ymea .. godzijdank slaap ik wel beter dan maanden geleden .. hoop op betere tijden ..

Reactie plaatsen