Wat is de perimenopauze ?

De premenopauze is een belangrijke maar vaak onopgemerkte fase in het leven van een vrouw. Dit is de periode waarin je lichaam zich voorbereidt op de menopauze, het einde van je vruchtbare jaren. Omdat je nog regelmatig menstrueert, is het soms lastig om te herkennen dat je al in de perimenopauze zit. Toch zijn er duidelijke signalen waar je op kunt letten, zoals veranderingen in je menstruatiecyclus en beginnende overgangsklachten.

In de perimenopauze kunnen je menstruaties onregelmatiger worden: ze duren langer, zijn heviger, of volgen elkaar sneller op. Daarnaast kun je last krijgen van symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, en slaapproblemen. Deze veranderingen zijn een teken dat je lichaam bezig is met de overgang, ook al ben je nog niet helemaal in de menopauze.

Deze fase kan enkele jaren duren, en in de laatste een tot twee jaar zijn de hormonen oestrogeen en progesteron aan het dalen/stijgen met een tal aan mogelijke factoren als reden. Dit is ook de periode waarin overgangssymptomen duidelijker kunnen worden. Niet elke vrouw ervaart echter dezelfde klachten; sommigen komen deze fase relatief probleemloos door.

Tips om de perimenopauze beter door te komen:

  1. Voeding: Eet een gebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, en volkorenproducten. Met een gebalanceerd dieet tijdens de overgang leg je een goede en betrouwbare basis  voor jezelf.

  2. Beweging: Blijf regelmatig actief in bewegen. Denk aan: Wandelen, Pilates of krachttraining. Dit zal niet alleen helpen om je gewicht onder controle te houden, maar actief bewegen kan ook symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen verminderen.

  3. Stressmanagement: Probeer stress tijdens de overgang te verminderen door ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen, wandelen of lezen toe te passen in je dagelijkse routine. Dit kan helpen bij het verlichten van  klachten zoals slaapproblemen en stemmingswisselingen.

  4. Vermijd triggers: Bepaalde dingen zoals alcohol, cafeïne, en pittig eten kunnen opvliegers en andere klachten verergeren. Doe je best om deze te verminderen in je dagelijkse routine.

  5. Slaap: Probeer actief je nachtrust te verbeteren door een vast slaapritme aan te houden en een rustige slaapomgeving te creëren. Neem een leesboek mee naar bed in plaats van je telefoon.  

Als je merkt dat je in de perimenopauze zit, is het een goed moment om alvast te beginnen met maatregelen die je overgang kunnen vergemakkelijken. 

Door aandacht te besteden aan je voeding, leefstijl, en mentale gezondheid, kun je deze fase van je leven wellicht soepeler doorkomen. Wanneer je een jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad, ben je officieel in de menopauze en sluit je de perimenopauze af. Goede zelfzorg in deze periode kan je helpen om de veranderingen in je lichaam beter te accepteren.