Pijn bij het vrijen: 8 tips voor meer seksplezier tijdens de overgang

Intiem zijn met je partner kan je in de overgang tegen gaan staan vanwege pijn bij het vrijen. Oorzaak? De vagina wordt onvoldoende vochtig. Misschien denk je dat het van tijdelijke aard is en vanzelf overgaat. Maar, blijft de pijn voortduren? Dan is het niet vreemd dat je uiteindelijk geen zin meer hebt in seks. Soms kunnen de klachten zo erg zijn dat uiteindelijk je behoefte aan gemeenschap compleet verdwijnt. Tja, en dat kan een relatie flink onder druk zetten. Daarom is het goed stil te staan bij je klachten en ze niet weg te wimpelen. Onderneem actie. Dan voorkom je dat je klachten niet verergeren. Want, je vaginamond en –wand raken steeds meer geïrriteerd. Er kunnen zelfs wondjes ontstaan waardoor je er ook tijdens dagelijkse activiteiten hinder van ondervindt. Als je zit, loopt, fietst, sport enzovoort. Waarom je pijn kunt hebben bij het vrijen in en na de overgang en ook: welke oplossingen er zijn om weer te genieten van seks. Tijdens de menopauze en ook ver daarna.

Ontdek hier meer over hormonale veranderingen die kunnen zorgen voor pijn bij het vrijen.

Inhoudsopgave:

Waarom pijn bij het vrijen in de overgang?

Hoe omgaan met pijn bij seks in de overgang?

Waarom pijn bij het vrijen in de overgang?

De overgang heeft doorgaans een flinke impact op je leven, zo is mijn ervaring in ieder geval. Want, zowel geestelijk als lichamelijk krijg je het nodige voor je kiezen. Ik doel dan niet alleen op die algemeen bekende opvliegers. Ook kunnen slapeloosheid, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en moodswings je parten spelen. Maar, dat is nog niet alles. Ook je seksleven kan een flinke knauw krijgen, omdat je opeens wordt geconfronteerd met pijn bij het vrijen¹. Bijna de helft van de vrouwen kampt ermee tijdens en na de menopauze. De oorzaak? De bekende hormonale veranderingen waardoor er eveneens vaginale droogte² kan ontstaan.

Immers, in de menopauze daalt onder andere je hoeveelheid oestrogeen. De vaginawand wordt daardoor dunner en het slijmvlies in de vagina neemt af. Hierdoor is de vagina niet langer vochtig, maar droog en minder elastisch. Eveneens zorgt de vermindering van het vrouwelijke hormoon ervoor dat je schaamlippen slapper en kleiner worden. Dat kan een negatief effect op je seksleven hebben. De gewenste lichamelijke reacties blijven uit. Onder andere omdat je vagina minder vocht aanmaakt als je opgewonden raakt. Dat bemoeilijkt het vrijen. Bovendien kan je vaginamond ook nauwer worden. Kortom: vrijen wordt pijnlijk. Je kunt daardoor allerlei klachten krijgen. Zo ervaren nogal wat vrouwen een schrijnend en/of branderig gevoel in de schaamstreek, maar ook: jeuk, terugkerende blaasontstekingen en vaginale infecties komen voor. Je kunt hiermee te maken krijgen wanneer je ondanks de pijn doorgaat met vrijen. Omdat je bijvoorbeeld bang bent je partner te kwetsen of teleur te stellen.

Overkomt het je vaker dat je pijn bij het vrijen voelt? Dan kun je bang worden voor geslachtsgemeenschap. Gevolg? De spieren rond je vagina (bekkenbodemspieren) spannen zich samen. Soms leidt dat zelfs tot vaginisme; het onwillekeurig samentrekken van de vaginaspieren tijdens het vrijen. Dat maakt seks hebben nog moeilijker. Daarbij raak je niet meer opgewonden waardoor je vagina niet vochtig wordt. Je reactie is heel gewoon. Je wilt jezelf immers beschermen. Misschien raak je er ook nog eens gestrest door, omdat het allemaal niet lukt en ook dan maakt je lichaam minder vocht aan. Allemaal factoren die de pijn bij het vrijen alleen nog maar erger wordt. Berust je erin en onderneem je niets? Dan bestaat het risico dat je in een vicieuze cirkel belandt en je seksleven daalt tot een nulpunt.

Hoe omgaan met pijn bij seks in de overgang?

Hoewel nogal wat vrouwen in de overgang met pijn bij het vrijen te maken hebben, is het meestal niet een onderwerp waar je makkelijk over praat. Niet met andere vrouwen en ook niet de huisarts. Want, maar weinigen zetten die stap. Jammer, want er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden om ook tijdens de overgang plezier te houden in je seksleven! Natuurlijk moet je er wel voor openstaan en proberen je angst dat het toch niet lukt te overwinnen. Want, anders is de kans op een geslaagde vrijpartij nihil. Overweeg bijvoorbeeld eens een voetreflexmassage om tot rust te komen en te ontspannen.

In willekeurige volgorde een aantal manieren³ om te voorkomen dat de overgang je seksleven verpest.

Tip 1: glijmiddel gebruiken

Misschien spreek het voor zich, maar er zijn glijmiddelen en moisterizers te koop. Die kunnen de pijn bij het vrijen tegengaan en zodoende je seks een stuk gemakkelijker en fijner maken. Deze producten zijn er op water- en siliconenbasis en zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Natuurlijk kun je ze ook online bestellen. Je hoeft niet bang te zijn dat anderen weten wat je koopt, want de producten tegen vaginale droogte worden in een discrete verpakking verstuurd.

Tip 2: langer voorspel

Het blijkt dat vrouwen minder pijn bij het vrijen hebben als het voorspel langer duurt. Immers, tijdens en na de overgang kan de behoefte aan geslachtsgemeenschap bij vrouwen afnemen. Door meer tijd aan het voorspel te besteden verhoogt de seksuele opwinding. Wordt de vagina vervolgens vochtiger wat vaginale droogte tegengaat. Probeer het eens om op die manier je pijn tijdens het vrijen tegen te gaan.

Tip 3: praat over seksualiteit

Ook doe je er goed aan met je partner te praten over je ervaring: de pijn bij het vrijen waardoor je minder zin in seks hebt. Denk niet dat het wel overgaat en/of dat je je partner teleurstelt of kwetst. Want, een goede communicatie draagt bij aan een fijn en bevredigend seksleven.

Tip 4: streel, zoen en masseer

Ervaar je pijn bij het vrijen? Verken dan samen met je partner andere vormen van seks zonder penetratie. Denk aan: masseren, zoenen, likken, strelen et cetera. Zolang het maar heerlijk voelt en geen pijn doet. Houd het ontspannen, geniet van elkaars lichaam, lach en bouw zo weer beetje bij beetje het oude, vertrouwde gevoel op. Je plezier in seks kan zo terugkomen.

Tip 5: branderigheid tegengaan

Het schrijnende en branderige gevoel kun je bestrijden door geen zeep te gebruiken als je je geslachtsdelen wast. Ook helpt het om katoenen ondergoed te dragen. Draag ook geen te strakke broeken, want die verergeren je klachten.

Tip 6: bekkenbodemspieren trainen

Je kunt ook speciale oefeningen doen om je bekkenbodemspieren sterken maken. Een bekkenbodemfysiotherapeut of gespecialiseerde oefentherapeut⁴ kan je daarbij helpen. Worden je bekkenbodemspieren sterker? Dan verbetert de bloedtoevoer en daarmee ook de vochttoevoer.

Tip 7: seksuoloog

Blijft de pijn bij het vrijen present? Zit niet bij de pakken neer. Stap over je schroom heen en raadpleeg een seksuoloog⁵. Doen! Die heeft ervaring met dit soort onderwerpen en kan je stap voor stap begeleiden naar een fijn seksleven tijdens en na de menopauze.

Tip 8: huisarts

Heb je van alles geprobeerd om de pijn te verhelpen? Lijkt niets te werken? Ga dan zeker naar je huisarts⁶. Misschien is er meer aan de hand? Een blaasontsteking of een vaginale infectie? Ook kan de huisarts in overleg met je hormoonpreparaten voorschrijven met oestrogenen en/of progesteron erin als er alleen sprake is van vaginale droogte. Meestal zijn artsen erg terughoudend met het voorschrijven ervan. Ter voorbereiding kun je eventueel de volgende speciale checklist ‘Pijn bij vrijen’ downloaden.

Heb jij last van pijn bij het vrijen nu je in de overgang bent? Hoe ga je daarmee om? Praat je erover? Heb je hulp gezocht? Verpest het inderdaad je seksleven of heb je andere ervaringen. Ik ben benieuwd naar je reactie. Wil je meer informatie over de overgang? Lees dan mijn e-boek: Overwin je Overgang

Bronnen:
1. https://www.thuisarts.nl/pijn-bij-geslachtsgemeenschap/ik-heb-pijn-bij-geslachtsgemeenschap-vrouw
2. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000892.htm
3. http://blogs.webmd.com/womens-health/2015/07/how-to-treat-vaginal-dryness-in-menopause.html
4. http://www.innerned.org/yogabekkenbodem.html
5. http://www.seksualiteit.nl/hulp/hulp-van-de-seksuoloog
6. https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/seksuele-klachten