depressie
Ria Kamelle
depressie
04/29/2015
2 min
11

Lichte depressie als overgangsklacht?

04/29/2015
2 min
11

Wanneer je in de overgang komt, kun je last krijgen van een lichte depressie. Veel vrouwen krijgen hier mee te maken tussen de 45 en de 60 jaar. Zij hebben last van verschillende depressieve klachten. Deze depressie verschilt niet van de depressieve stoornis zoals die zich in andere levensfasen, op elke leeftijd, voor kan doen.

Maar in deze periode van het leven zijn veel vrouwen er extra gevoelig voor. Dit kan samen gaan met overdreven schuldgedachten en met wanen. Vaak zijn vrouwen ook erg angstig en voelen zij zich schuldig. Dit heeft allemaal met de overgang te maken, omdat de hormonen voor veranderingen en schommelingen zorgen.

Download hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Hoe kom je aan een lichte depressie?

Praten met anderen tijdens lichte depressie

Hoe kom je aan een lichte depressie?

Je kunt met een lichte depressie te maken krijgen als je in de overgang komt. Je krijgt dan vaak ook te maken met stemmingswisselingen. Dit komt mede omdat er veel veranderingen in je lichaam plaatsvinden en dat kan erg lastig zijn om te accepteren. Je kunt namelijk door de overgang geen kinderen meer krijgen.

Het is ook een periode waarin (als je kinderen hebt) de kinderen uit huis gaan en dat is voor veel moeders een lastige periode (het lege nest syndroom). Lichamelijk kun je ook klachten krijgen en die kunnen zich uiten in bijvoorbeeld opvliegers en zweetaanvallen. Veel vrouwen die met een lichte depressie te maken krijgen beseffen tijdens de overgang dat het prestatieniveau afneemt. Een groot deel van de klachten wordt veroorzaakt door de afgenomen productie van oestrogene hormonen in de eierstokken.

Er zijn ook vrouwen die angst hebben voor bepaalde ziekten en ook dan kunnen de klachten van een lichte depressie toenemen. Het is dan ook erg ingrijpend als je dit meemaakt, maar je dient het wel te accepteren. Je komt als vrouw niet onder deze fase uit, het hoort bij het ouder worden en is een nieuwe fase in je leven waar je wat van moet maken. Dit kan met bepaalde symptomen samengaan, maar dat hoeft niet eens. Niet alle vrouwen die in de overgang komen hebben te maken met een lichte depressie, maar houd er rekening mee dat het wel kan.

Praten met anderen tijdens lichte depressie

Als je te maken krijgt met een lichte depressie is het goed om er met anderen over te praten. Je kunt alles voor jezelf houden maar het is beter dat je jouw gevoelens deelt met andere vrouwen. Zij kunnen je helpen, inzicht geven in wat er gebeurt en zo kun je het vaak ook beter verwerken, beter accepteren. Deze lichte depressie wordt net zo behandeld als een depressie die je op elke leeftijd kunt krijgen. Maar nu heeft het een andere oorzaak.

Gesprekken zijn daarom altijd een goed idee en of dat nu met een beste vriendin is of met een psycholoog, je kunt zelf bekijken bij wie je de meeste steun vindt. Soms is praten met vriendinnen een goede optie en kun je beter accepteren wat er gaande is. Het gaat er om dat je kunt zien wat er met je gebeurt en hoe bepaalde dingen tot stand komen en dan kun je er ook aan werken.

Een lichte depressie hoort bij de overgang en je komt er wel doorheen als je je er maar aan over geeft en ook met anderen er over praat. Dit kan af en toe een gesprek zijn of gesprekken op vaste tijden, zodat je er naar uit kunt kijken om je verhaal weer even te doen bij anderen. Dit lucht op en daardoor kun je jezelf fijner voelen en de fase beter accepteren en doorkomen. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar werk aan je lichte depressie.

Heb je last van een lichte depressie? Deel je ervaring door hieronder een reactie te plaatsen en vergeet niet dit bericht te delen. Direct wat doen aan je lichte depressie? Bekijk dan eens ons programma: Overwin je Overgang:

Reacties
Categorieën