Page content

article content

Lichte depressie als overgangsklacht?

Wanneer je in de overgang komt, kun je last krijgen van een lichte depressie. Veel vrouwen krijgen hier mee te maken tussen de 45 en de 60 jaar. Zij hebben last van verschillende depressieve klachten. Deze depressie verschilt niet van de depressieve stoornis zoals die zich in andere levensfasen, op elke leeftijd, voor kan doen.

Maar in deze periode van het leven zijn veel vrouwen er extra gevoelig voor. Dit kan samen gaan met overdreven schuldgedachten en met wanen. Vaak zijn vrouwen ook erg angstig en voelen zij zich schuldig. Dit heeft allemaal met de overgang te maken, omdat de hormonen voor veranderingen en schommelingen zorgen.

Download hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Hoe kom je aan een lichte depressie?

Praten met anderen tijdens lichte depressie

Hoe kom je aan een lichte depressie?

Je kunt met een lichte depressie te maken krijgen als je in de overgang komt. Je krijgt dan vaak ook te maken met stemmingswisselingen. Dit komt mede omdat er veel veranderingen in je lichaam plaatsvinden en dat kan erg lastig zijn om te accepteren. Je kunt namelijk door de overgang geen kinderen meer krijgen.

Het is ook een periode waarin (als je kinderen hebt) de kinderen uit huis gaan en dat is voor veel moeders een lastige periode (het lege nest syndroom). Lichamelijk kun je ook klachten krijgen en die kunnen zich uiten in bijvoorbeeld opvliegers en zweetaanvallen. Veel vrouwen die met een lichte depressie te maken krijgen beseffen tijdens de overgang dat het prestatieniveau afneemt. Een groot deel van de klachten wordt veroorzaakt door de afgenomen productie van oestrogene hormonen in de eierstokken.

Er zijn ook vrouwen die angst hebben voor bepaalde ziekten en ook dan kunnen de klachten van een lichte depressie toenemen. Het is dan ook erg ingrijpend als je dit meemaakt, maar je dient het wel te accepteren. Je komt als vrouw niet onder deze fase uit, het hoort bij het ouder worden en is een nieuwe fase in je leven waar je wat van moet maken. Dit kan met bepaalde symptomen samengaan, maar dat hoeft niet eens. Niet alle vrouwen die in de overgang komen hebben te maken met een lichte depressie, maar houd er rekening mee dat het wel kan.

Praten met anderen tijdens lichte depressie

Als je te maken krijgt met een lichte depressie is het goed om er met anderen over te praten. Je kunt alles voor jezelf houden maar het is beter dat je jouw gevoelens deelt met andere vrouwen. Zij kunnen je helpen, inzicht geven in wat er gebeurt en zo kun je het vaak ook beter verwerken, beter accepteren. Deze lichte depressie wordt net zo behandeld als een depressie die je op elke leeftijd kunt krijgen. Maar nu heeft het een andere oorzaak.

Gesprekken zijn daarom altijd een goed idee en of dat nu met een beste vriendin is of met een psycholoog, je kunt zelf bekijken bij wie je de meeste steun vindt. Soms is praten met vriendinnen een goede optie en kun je beter accepteren wat er gaande is. Het gaat er om dat je kunt zien wat er met je gebeurt en hoe bepaalde dingen tot stand komen en dan kun je er ook aan werken.

Een lichte depressie hoort bij de overgang en je komt er wel doorheen als je je er maar aan over geeft en ook met anderen er over praat. Dit kan af en toe een gesprek zijn of gesprekken op vaste tijden, zodat je er naar uit kunt kijken om je verhaal weer even te doen bij anderen. Dit lucht op en daardoor kun je jezelf fijner voelen en de fase beter accepteren en doorkomen. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar werk aan je lichte depressie.

Heb je last van een lichte depressie? Deel je ervaring door hieronder een reactie te plaatsen en vergeet niet dit bericht te delen. Direct wat doen aan je lichte depressie? Bekijk dan eens ons programma: Overwin je Overgang:

Comment Section

11 reacties op “Lichte depressie als overgangsklacht?


Door anne-marie op 5 mei 2015

Wat is nu een ” lichte” depressie….en wanneer een ” zware” depressie? Ik vind dat je beter kan zeggen depressieve klachten die bij de overgang horen.en ja ook ik heb hier mee te maken, en de stemmingswisselingen….


Door Ria Kamelle op 5 mei 2015

Beste Anne-marie,

Dank je wel voor je reactie!

Het is inderdaad niet altijd duidelijk of je een lichte, matige of zware depressie hebt. Bij een lichte depressie kun je nog wel de dagelijkse bezigheden doen en vaak is de depressie van korte duur (3 maanden). Iemand heeft genoeg kracht om uiteindelijk het leven weer op te pakken.

Bij een matige depressie krijgt men meer klachten. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet meer goed voor hun kinderen zorgen of zijn niet in staat om naar hun werk te gaan…

Als de klachten maanden duren dan spreek je vaak van een ernstige depressie. Bij sommige vrouwen is het zo erg dat ze geen zin meer in het leven hebben. Mensen met een ernstige depressie hebben hulp nodig van ervaren en professionele hulpverleners.

De overgang is natuurlijk een vreemde situatie, omdat de klachten soms jaren kunnen aanhouden als je er niets aan doet. Veel vrouwen (waaronder ikzelf) komen tijdens de overgang in een lichte depressie. Dit begint vaak met stemmingswisselingen wat weer kan omslaan in een lichte depressie, wat weer vervolgens uitgroeit tot een matige of zelfs ernstige depressie.

Ik hoop dat ik zo je vraag heb kunnen beantwoorden.


Door Dilleke op 7 mei 2015

Ik loop al jaren bij psycholoog ,dan gaat het weer even goed en dan heb je weer depressie. De laatste was erg heftig wou ook eind aan me leven maken. Het leven is helemaal niet meer fijn zo. Als het weer een poosje goed gaat ben je zo blij dat je weer van alles ga doen, en dan ja hoor weer te hard van stapel gelopen, dan baal je zo vreselijk. Soms denk je we gaan verder en soms nou het hoeft van mij niet zo meer. De kinderen willen komen, je man wil weg of iets leuks doen. Maar ik ben zo moe dat ik niks kan. Als ik het wel doe, dan lig ik daarna plat en slaap een paar dagen. En zo gaat het al 15 jaar. Nu heb ik een neuro psycholoog en nu gaat het redelijk.


Door Ria Kamelle op 7 mei 2015

Beste Dilleke wat erg om te horen. Ik hoop dat je mensen om je heen hebt die je ondersteunen. Heel veel sterkte gewenst, ook tijdens de overgang!


Door Monique op 25 juli 2015

Ik heb sinds twee jaar last van dwanggedachten. Angst dat ik mezelf wat aandoe.
Heel vervelend en nooit eerder gehad. Gelukkig heb ik het niet constant en sinds ik mindfulness en meditatie doe kan ik het de meeste dagen wel aan.
Maar wel heel vermoeiend. Weten jullie wat ik het ergste vind, je omgeving snapt er niks van.
De vrouwen die ik ken hebben er geen last van en ik hoor ook heel vaak, heb je nu nog steeds klachten. Of ga eens goede hulp zoeken.
Ze moesten eens weten. Kapitalen heb ik al uitgegeven aan hulpverlening. Maar we zullen het zelf moeten doorstaan.
Veel liefs medelotgenoten.


Door Margriet op 26 juli 2015

Heb al twee jaar last van op vliegers. Ook kan ik niet tegen drukte. Vaak ineens zweten en pijn. Ik ben vaak moe. Wel heb ik twee maanden geleden medicijnen gekregen van de arts. Echt helpen doen ze niet en kwam er van aan nu ben ik daar mee gestopt. De zweet aanvallen komen nog steeds. Andere vrouwen hebben er geen last van maar kan je zeggen het is niet leuk zo. Ik kan vaak ook niks aan mijn hoofd hebben. Hoop dat het snel over gaat. Ben nu 51 jaar het is echt niet leuk meer zo. Je staat gewoon letterlijk in brand.


Door mayris op 5 november 2016

Ik woon in Curacao, ik ben elke morgen down van de overgang ik weet niet meer wat ik kan doen met de overgang en ik voel me erg onrustig ik weet niet meer wat ik kan doen en ik voel veel angst ook kun je me helpen met de overgang. Dat ik weer beter in mijn vel voel. Ik voel me elke keer ook verdrietig. Dank u wel.


Door mayris op 5 november 2016

Ik woon in curacao ik ben elke morgen down van de overgang ik weet niet meer wat il kan doen met de overgang en ik voel me erg onrustig ik weet niet meer wat ik kan doen en ik voel veel angst ook kun je me helpen met de overgang . Dat ik weer in mijn vel voelt.ik voel me elke keer ook verdrietig . Dank u wel


Door Sjan op 17 december 2017

Een zware depressie van gekregen van de overgan g pfff en zo moe Il weet gewoon niet meer hoe het er mee om moet gaan Ik probeer wel op men benen te staan maar die klachten ervan snap ik niet dan voel je je zo en dan weer zo pfff😢😢😢ik slik volop pillen pfff


Door Sonja op 22 december 2017

ik schijn al uit de overgang te zijn volgens bloedonderzoek en dat ik nog lang klachten kan houden. Maar ondanks dat ik al uit de overgang ben voel ik mij nog steeds vreselijk…last van depressies, angsten over de toekomst, gewrichtspijn de ene keer wel de andere keer nergens last van, slecht slapen en ontzettend onzeker geworden voor alles…pff weet soms niet wat ik met mezelf aan moet. Slik magnesium, calcium en vitamine C 1000 en dat helpt wel wat. Sinds kor drink ik St Janskruidenthee met honing om rustiger te slapen. ook eet ik elke ochtend griekse yoghurt met noten en fruit en dat helpt erg goed. Alleen die angsten en onzekerheid is vreselijk…


Door Inge op 22 april 2018

Ik ben al sinds mijn 42e in de menopauze, 10 jr te vroeg. Heb 5 jr hormonen geslikt omdat ik het niet kon handelen. Heel veel opvliegers en nachtzweten waardoor ik slecht sliep. Ben nu 48 en accepteer dat het nu eenmaal zo is. Ben nog wel emotioneel soms, depressief af en toe, en erg moe. De overgang is voor mij een en al ellende. Dochter van 19 gaat op haarzelf. Ik steun haar wel maar heb heel erg last van het lege nest sydroom.
Ik kijk uit naar de tijd dat het ergste achter de rug is. Dan kan je weer genieten schijnt het. Ik hoop het.
Tot het zo ver is zoek ik afleiding en blijf bezig, let op mijn voeding want ja die taille…

Plaats een reactie


*


Ria Kamelle
Mijn naam is Ria Kamelle en ik ben auteur en overgangsconsulente.Jarenlang heb ik last gehad van de menopauze. Elke dag had ik last van lichamelijke en geestelijke overgangsklachten. Ik begrijp dat de overgang voor veel vrouwen moeilijk kan zijn. Vooral als je te maken hebt met opvliegers, overgewicht, depressies, vermoeidheid of een ander symptoom.Ik heb voor mezelf ontdekt dat je hormoonhuishouding van grote invloed is op je gezondheid. Een mix van kruiden, voeding, beweging en meditatie zorgen ervoor dat ik mijn klachten weer onder controle heb.Momenteel help ik dagelijks honderden vrouwen met hun menopauze klachten. Mijn visie is om: "Vrouwen van 40 plus te laten bloeien van mentale, fysieke en sociale gezondheid".Ik ben auteur van diverse boeken, zoals: Overwin je Overgang, Slank door de Overgang, 20 Dagen Suikervrij en 50 Recepten in 30 Minuten.Daarnaast ben ik oprichter van Clubovergang.info een community voor vrouwen met overgangsklachten.Via dit blog deel ik nieuwe tips en inzichten op het gebied van een gezonde levensstijl voor vrouwen. Dit doe ik door middel van mijn nieuwsbrief, e-boeken, video's en blogs.