Koude handen en voeten ontmaskerd: waarom je hormonen de sleutel zijn

Koude handen en voeten ontmaskerd: waarom je hormonen de sleutel zijn

Doordat je in de overgang te maken hebt met schommelingen van je hormonen, kan het zijn dat je het ineens heel koud hebt en dan weer heel warm. Vrouwen hebben vaak last van koude handen en voeten als zij in de overgang zijn. De temperatuur in je lichaam kan heel snel wisselen, je hormonen regelen dit namelijk. Je kunt het ineens heel warm krijgen bijvoorbeeld met opvliegers en nachtelijk zweten, maar heel koud krijgen kan dus ook.

Vrouwen die in de overgang zijn, zijn ook veel gevoeliger. Dit komt omdat de hormonen het zenuwstelsel prikkelen. Ook heeft dat weer invloed op de bloedvaten. Door alle veranderingen is alles in het lichaam ontregeld tijdens de overgang. Dit kan ineens zorgen voor een kortdurende verwijding van de bloedvaatjes aan de oppervlakte van je huid. Hierbij gaat het dan met name over het gezicht, de hals en de borst. Er komt dan voor een bepaalde periode wat meer bloed in dan anders. Je kunt het dan ineens erg warm krijgen. Dit kan even aanhouden maar ook wel eens een half uur. Maar van binnenuit kun je het ineens ook erg koud krijgen tijdens de overgang.

Koude handen en voeten hoor je minder vaak tijdens de overgang dan vrouwen die het warm hebben. Warmte komt vaker voor en dan met name in de vorm van opvliegers. Maar ook koude handen en voeten hebben met de overgang te maken. Je hebt te maken met een verhoogde gevoeligheid van veranderingen van de temperatuur in je lichaam. Als de opvliegers voorbij zijn, hebben veel vrouwen in de overgang wel last van koude rillingen. Ook dit zou je kunnen omschrijven als koude voeten en handen.

Wil je wat doen aan de schommelingen van je hormonen? Bekijk dan het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Momentopname koude handen en voeten

Koud en warm wisselen elkaar af

Momentopname koude handen en voeten

Als je je in de overgang bevindt, dan kan het zijn dat je het warm hebt en dan weer koud. Dit zijn vaak momentopnamen. Voordat je het weet kan het alweer over zijn. Toch kan het soms ook wat langer duren en dan kun je toch wel snel het idee krijgen dat je in de overgang bent. Als je last krijgt van opvliegers of je hebt last van nachtelijk zweten, dan kan dat er op wijzen dat je in de overgang bent gekomen.

Merk je ook wel eens dat je last hebt van koude handen en voeten, zomaar, zonder aanwijsbare reden? Dit kan namelijk zomaar optreden en dat kan erg vervelend zijn. Daarom is het goed dat je weet dat het bij de overgang kan horen en dat je je daar dus geen zorgen over hoeft te maken. Soms denk je misschien dat je doorbloeding niet goed genoeg is. Maar wanneer je de leeftijd van de overgang hebt bereikt, hoef je je daar eigenlijk geen zorgen over te maken. Negen van de tien keer horen de koude handen en voeten namelijk bij deze fase in je leven, de overgang.

Koud en warm wisselen elkaar af

Koud en warm kunnen elkaar tijdens de overgang afwisselen. Op het ene moment breekt het zweet je uit en heb je last van opvliegers en vervolgens heb je ineens koude rillingen. Je hebt last van koude handen en voeten en begrijpt niet waar dat het vandaan komt. Maar doordat je hormonen uit balans zijn, heeft dat ook invloed op je bloedvaten en kan de temperatuur heel snel wisselen. Gelukkig gaat het ook snel weer over en wanneer je uit de overgang bent, hoef je je er ook geen zorgen meer over te maken, want dan zal ook dit symptoom van de overgang weer verdwijnen.

Heb je zelf last van koude handen en voeten? Ontdek hier voor een methode om je overgangsklachten te verminderen. Heb je vragen? Laat dan een reactie achter op mijn blog en vergeet niet dit bericht te delen met anderen. 

button-4

Over de schrijver
Wilma
Door

Wilma

op 06 Apr 2019

Ja heel herkenbaar deze klachten, ik zit 4 jaar in de overgang en ik vind het de ergste periode in mijn leven, ik heb al een aantal keren bij de huisarts gevraagd wat ik er toch mee moet, maar er wordt gewoon niet naar me geluisterd. Dat vind ik nog het ergste. Ik slik af en toe valeriaan extra sterk om van mijn innerlijke onrust af te komen, masr dat helpt ook niet echt. Ik zou graag eens dat de huisartsen hier ook iets meer aandacht aan kunnen besteden, maar je word gewoon weer weg gestuurd. Erg frustrerend.

Reactie plaatsen