Hormonale disbalans na stoppen pil

Hormonale disbalans na stoppen pil

Voordat we de hormonale disbalans na het stoppen van de pil bespreken, is het goed om te weten wat onze hormonen doen. Hormonen zijn eigenlijk chemische stoffen en deze sturen signalen tussen de cellen in het lichaam door. Ze spelen eigenlijk bij alles wat we doen een rol. Ze bepalen je bloeddruk en bepalen ook of je goed kunt slapen of niet. Bij veel processen spelen de hormonen een rol, zo ook bij de groei, eetlust en de stofwisseling.

Er kan wel eens sprake zijn van een hormonale disbalans. Dit is dan een verstoorde balans van de hormonen. Deze kunnen bij mannen en vrouwen optreden. Maar het vaakst kom je het tegen bij volwassenen van middelbare leeftijd en ouder. Als je ouder wordt gaat het lichaam volop veranderen en dat is ook wanneer je in de overgang komt of wanneer je met de pil gaat stoppen. Je lichaam was er eerst op ingesteld dat je de pil slikte en ineens stopt dit. Je lichaam zal er ook aan moeten wennen en dan kan de menstruatie in het begin dus erg onregelmatig zijn.

Krijg je hormonen in balans door het e-boek Overgangshormonen in Balans te lezen.

Inhoudsopgave:

Oorzaken hormonale disbalans

Praat over de hormonale disbalans

Oorzaken hormonale disbalans

De oorzaken van de hormonale disbalans kunnen soms in de genen zijn vastgelegd. Sommige mensen hebben er namelijk eerder last van. Maar hierin speelt je leefwijze ook een rol. Wanneer vrouwen de pil slikken kunnen zij onbedoeld last krijgen van een hormonale disbalans. Je lichaam wordt namelijk gedwongen een extern voorgeschreven hormoon cyclus te volgen. Het is dus anders dan de natuurlijke cyclus van je lichaam.

Ook de zwangerschap kan zorgen voor een hormonale disbalans. Maar ook wanneer mensen ouder worden kan er sneller een hormonale disbalans optreden. Dit kan even erg vervelend zijn, want je hebt geen idee wat er gaat gebeuren. Maar toch zijn er vrouwen die met de pil willen stoppen als zij wat ouder worden. Het is dan wel goed dat je weet dat je hierdoor te maken kunt krijgen met een hormonale disbalans. Dit hoeft niet altijd, maar sommige vrouwen zijn er extra gevoelig voor en zullen het zeker wel merken.

Praat over de hormonale disbalans

Vrouwen kunnen sneller te maken krijgen met de hormonale disbalans. Ze slikken vaak de pil, zodat zij zelf de menstruatie kunnen regelen, maar er zal altijd een moment komen dat je gaat stoppen met de pil. Dit kan zorgen voor een hormonale disbalans. Je hormonen zijn allemaal van streek, want het gaat nu allemaal heel anders. Je hebt een hele periode het natuurlijke proces uitgeschakeld en het is allemaal via een fysieke cyclus geregeld, omdat je de pil hebt geslikt.

Je kunt een maand de pil doorslikken, omdat je misschien op vakantie gaat en niet wilt menstrueren tijdens je vakantie. Dit is op dat moment fijn, maar voor je lichaam is dat niet natuurlijk en zorgt dat voor veel veranderingen en dit kan ook klachten geven. Veel vrouwen hebben tientallen jaren de pil geslikt, tot ze zwanger wilden worden en soms zijn ze daarna ook weer met de pil begonnen.

Als je in de overgangsperiode aan komt kan dat ook een reden zijn om te stoppen met de pil. Dan kun je last krijgen van de hormonale disbalans. Je lichaam moet weer veranderen en hier ook weer aan wennen. Zorg er daarom voor dat je hier ook op bent voorbereid. De een zal er meer klachten van hebben dan de ander, maar als je stopt met de pil moet je er dus rekening mee houden dat je met een hormonale disbalans te maken kunt krijgen.

Wat vind jij van mijn artikel: “Hormonale disbalans na stoppen pil?” Laat hieronder een reactie achter en ik zal er persoonlijk op reageren. Vergeet niet dit bericht te delen via social media.

Ben je op zoek naar meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar het programma hieronder.

button-4

Over de schrijver
heleen daaleman
Door

heleen daaleman

op 08 Jul 2015

Mijn dochter van 23 jaar heeft PCOS en gebruikt de pil om haar menstruatie te regelen. Nu is ze pas gestopt met de pil. Vlak daarna kreeg ze een hoge hartslag vooral bij staan. Haar bloeddruk bleef daarbij goed. Ze is nu onder behandeling bij de cardioloog en die kan niks vinden. Hij noemt het het POT syndroom maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Zou die hoge hartslag kunnen komen door het stoppen vd pil?Groetjes van Heleen Daaleman

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 08 Jul 2015

Hoi Heleen,Om eerlijk te zijn weet ik niet wat er op zo'n jonge leeftijd met je dochter speelt. Het is zeer zeker niet gerelateerd met de overgang. Het is overigens nooit verkeerd om een tweede cardioloog er naar te kijken. Heeft ze na het stoppen met de pil geen andere medicijnen gebruikt die ze ervoor niet had gebruikt? Ik zou deze vragen even stellen op dit forum bij hart- en vaatziekten, misschien dat er mensen zijn die je daar kunnen helpen: http://www.medischforum.nl/

Anne-Mieke
Door

Anne-Mieke

op 01 Feb 2016

Ik ben net gestart met de pil, omdat ik hele nachten niet sliep. 3 jaar behandeling bij een functioneel arts gaf ook niet het gewenste resultaat. Toen ik weer 1 menstruatie cyclus had, sliep ik de laatste 2 weken wel, waarna ik een pil met een kleine hoeveelheid progesteron heb gevraagd aan de huisarts. Sindsdien heb ik iedere nacht minimaal 1 cyclus van meer dan 3 uur. Zo kan ik in ieder geval werken...

jose mutsaers
Door

jose mutsaers

op 04 Mar 2016

Heb 20 jaar Climen geslikt en voelde me prima. Alleen begin van artrose, lichte hoge bloeddruk en bronchitis. Onlangs na een ontsteking op de luchtwegen doorverwezen naar cardioloog en longarts, omdat mijn huisarts de thorax die gemaakt werd,'onduidelijk' vond. Ben van schrik maar vlug met Climen gestopt. Resultaat: niks loos met mijn hart, wel astma in plaats van bronchitis. Dit terwijl ik nauwelijks klachten had zoals hoesten en benauwdheid. Het onderzoek naar astma viel me heel zwaar en heb sindsdien echt de puffer nodig. Ook mijn artrose wordt met de dag erger. Voorheen een knie, in een tijdsbestek van 3 maanden klachten met andere knie en schoudergewricht. Kortom een hoop ellende. Ik vermoed dat Climen me al die jaren heeft behoed voor de klachten die ik sinds kort heb. Zou het liefst morgen weer beginnen. Ben bang dat het onverstandig is. Dank voor uw reactie. Met lieve groet uit Spanje.

Marjan
Door

Marjan

op 11 Oct 2016

Ik heb ook veel jaren de pil geslikt en ben nu in de post menopauze(al 2 jaar). Bij mij is ook een burn out/bijnieruitputting geconstateerd.(door het beantwoorden van vele vragen uit een beroemd boek over bijnieruitputting, mbv overgangsconsulente) Hoe los je een hormonale disbalans op? Eigenlijk wil ik geen hormonentherapie. Ik eet nu meer groente en fruit, beweeg me meer en slik vit b, c, d en rhodiola en Overgang Totaal van A Vogel. Is dat genoeg om de hormonale disbalans weer in orde te krijgen? Alvast bedankt voor het antwoord.

wilma
Door

wilma

op 10 Dec 2016

Hallo Ria, Ik ben 51 en 8 weken geleden gestopt met de pil... nu voelt het alsof alle klachten die je kan krijgen in de overgang in een emmer zijn gestopt en die in 1x over mijn hoofd zijn gegoten. Mijn hemel ik heb vreselijke opvliegers, nachtelijk transpireren, ben zo moe als een hond, heb een kort lontje en ben al 3 kilo gegroeid. Een voordeel is dat mijn menstruatie tot nu toe weggebleven is. Hoe kom ik er achter hoelang dit nog gaat duren?

Janneke
Door

Janneke

op 08 Jan 2020

@Wilma, gaat er niet om hoe lang het duurt maar wat je er zelf aan doet.; met voeding, voedingssupplementen en natuurlijke middelen. De pil zorgt ervoor dat je vitaminen en mineralen verlies en hij ontregelt je eigen hormoonhuishouding.

Reactie plaatsen