Hartklachten tijdens overgang

Hartklachten tijdens overgang

Vrouwen die in de overgang komen kunnen last krijgen van hartklachten. Je hoeft er niet standaard vanuit te gaan dat wanneer je in de overgang komt je hier mee te maken krijgt, maar het zou kunnen. Meestal gaat het over hartkloppingen waar vrouwen tijdens de overgang mee te maken krijgen. Je voelt dan je eigen hart kloppen. Als je normaal bezig bent dan voel je dat niet opvallend goed. Als je in de overgang bent dan kan het zijn dat je dit wel voelt en dan voel je eigenlijk continu je hart kloppen (bewust).

Meestal gaat het samen met opvliegers en dan voel je je hart dus echt goed kloppen. De eerste keer dat je dat merkt kun je je erg ongerust maken, omdat je het nog niet vaker hebt gehad. Je vraagt je af wat er nu gaat gebeuren en wanneer je niet weet dat je in de overgang bent kan dat zorgen voor stress. Stress is voor je hart niet goed en klachten kunnen daardoor erger worden. Daarom is het belangrijk om de klachten die bij de overgang horen te herkennen, zodat je het kunt plaatsen wanneer je last krijgt van hartkloppingen. Bij twijfel dien je in ieder geval naar een arts te gaan om na te gaan wat er gaande kan zijn. De huisarts kan je dan waarschijnlijk gerust stellen.

Yoga ontspant en vermindert stress. Download daarom hier gratis 7 yoga oefeningen die in het rapport Overgangshormonen in Balans staan.

Inhoudsopgave:

Hartoverslagen tijdens de overgang

Rusten met hartklachten

Bij twijfel raadpleeg de huisarts

Hartoverslagen tijdens de overgang

Het kan zijn dat je wel eens last hebt van een overslaand hart. Dit noemen ze ook wel een extra systolie. Dit zijn extra hartslagen. Dan komt je hartslag iets te vroeg en daarom wordt deze dan gevolgd door een langere pauze. Het kan ook zijn dat je last hebt van een versnelde hartslag. Ook dit kan weer komen door je hormonen. Je bent in de overgang en dan is er zoveel in je lichaam aan het veranderen.

Maar het is goed om te weten dat je bij de overgang dus last zou kunnen hebben van hartklachten. Let er wel goed op dat wanneer je het niet vertrouwt dat je naar de arts gaat. Deze zal je dan eerst goed onderzoeken en dan weet je ook of er wat gaande is of niet. Als je rond de 50 bent houdt de arts er ook rekening mee dat het met de overgang te maken kan hebben, maar je wordt toch altijd goed onderzocht. Dan ben je ook weer wat meer gerust gesteld als je weet dat er niets gaande is.

Rusten met hartklachten

Heb je last van een overslaand hart, hartkloppingen en/of een versnelde hartslag dan is het belangrijk dat je voldoende pauzes inlast op een dag, neem voldoende rust. Je moet uiteraard niet de hele dag op bed gaan liggen, want ook tijdens de overgang is het belangrijk dat je voldoende beweegt. Maak wel regelmatig een pas op de plaats als je last hebt van hartklachten tijdens de overgang. Neem jezelf in acht, deze fase is een lastige, er gebeurt erg veel met je. Luister naar je lichaam.

Bij twijfel raadpleeg de huisarts

Ben jij ongerust over het feit dat je regelmatig last hebt van een overslaand hart, hartkloppingen en/of een versnelde hartslag maak dan een afspraak met je huisarts. Wanneer je in de overgang zit, kunnen deze klachten daarmee te maken hebben. Om hierover echter zekerheid te krijgen dien jij een arts te raadplegen. Het is prettig om te weten waar de klachten vandaan komen en het zal je meteen ook wat meer rust geven.

Heb je last van hartklachten tijdens de overgang? Laat hieronder een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen met je vrienden. Wil je meer informatie over hartklachten en de overgang? Kijk dan eens hieronder voor meer informatie.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen