Eetbuien stoppen? 15 tips tegen ongezond en overmatig eten!
En… maakt dat gedrag je wanhopig? Wil je graag grip krijgen op je eetaanvallen? De lekkere verleidingen weerstaan als je stress hebt, je eenzaam voelt, gefrustreerd enzovoort bent? Lees in dit blog hoe je je eetbuien kunt stoppen.
Klik hier om mijn 12 gezonde recepten gratis te downloaden, inclusief een e-boek over je overgangshormonen.
Inhoudsopgave:
Hoe je eetbuiten stoppen? 15 tips
Hoe je eetbuien stoppen? 15 tips
1. Achterhaal de oorzaak
Eetbuien stoppen? Het helpt dan te weten waarom je je heil zoekt in eten. Schrijf op wanneer je een eetaanval hebt¹. Wat was de aanleiding? Had je écht honger óf speelden emoties je parten. Hoe voelde toen je at? Proefde je wat je at? Kon je stoppen met eten? Weet je wat de diepere oorzaken zijn? Je eettriggers? Dan kun je die doorbreken door passende oplossingen te zoeken.
2. Bedenk gezonde alternatieven
Spelen eetaanvallen je parten? Bedenk dan vooraf een aantal gezonde en lekkere alternatieven. Krijg je plots onweerstaanbare trek? Neem dan een voedingsmiddel van je lijst met alternatieven. Een gekookt ei, bleekselderij, komkommer, snoeptomaatjes, noten et cetera. Leer je dat jezelf aan? Dan wordt na verloop van tijd de kans een stuk kleiner dat je je overeet. Boven beperk je je schuldgevoelens. En… haal ook geen ongezonde voeding in huis. Dat kan eveneens bijdragen aan je eetbuien stoppen.
3. Eet meerdere kleine porties per dag
Ook om de 3 à 4 uur eten helpt je eetaanvallen verminderen. Omdat je op die wijze je bloedsuikerniveau op peil houdt. Want, bekend is dat een lage bloedsuikerspiegel ook bijdraagt aan een eetbui. Je krijgt dan een dip. Voelt je moe en futloos. Dat wakkert je lekkere trek aan. Voor je het weet prop je een pak koekjes, zak chips, bak ijs enzovoort naar binnen. Dus? Eet met regelmaat!
4. Stop met crashdiëten
Heus. Rigoureus lijnen, werkt lekkere trek en vreetbuien in de hand. Eenvoudigweg omdat je gaat van alles kan én mag naar helemaal niets meer. Inderdaad je ontzegt jezelf dan alles! Gevolg? Op een gegeven moment kun je je niet meer bedwingen en plunder je de voorraad- en/of koelkast. Want, de focus leggen op wat niet mag heeft meestal een averechts effect. Juist geleidelijk aan kleine en subtiele veranderingen doorvoeren in je voedingspatroon bevordert gewichtsverlies en voorkomt dat die onbedwingbare trek in zoet, zout en vet eten.
5. Denk het om
Dreig je ten prooi te vallen aan een van je eetbuien? Stoppen kan volgens onderzoek door te gaan ‘omdenken’. Ofwel: doe je ogen even dicht en denk aan iets dat je heel fijn vindt en wat je blij maakt. Dat leidt af en helpt je zo cravings tegen te gaan. Maak een denkbeeldige strandwandeling, zoen in gedachten met je geliefde of dompel je onder in een imaginair – weldadig – bad².
6. Stop met bankhangen
Wil je je eetbuien stoppen? Beweeg dan regelmatig 15 minuten. Want, bijvoorbeeld een stukje wandelen zorgt dat je minder last van vreetaanvallen hebt dan wanneer je passief op de bank voor de buis hangt³. Overigens? Bewegen is sowieso goed om vervelende gebeurtenissen, nare gevoelens en stress te reduceren. Omdat lichamelijke inspanning de aanmaak van allerlei feelgood hormonen stimuleert.
7. Speel Tetris
Nog een opmerkelijke manier om je plotseling cravings te stoppen, is door een potje Tertis te spelen. Uit onderzoek⁴ blijkt namelijk dat het spelletje zo’n beslag op je brein legt dat je je snacktrek à la minute vergeet. Lijkt mij de moeite waard om te proberen.
8. Eetbuien stoppen? Snaai met je ogen dicht!
Voel je een vreetaanval opkomen? Doe dan een blinddoek om als je gaat snaaien. Want, door een van je zintuigen uit te schakelen heeft een positief effect op je cravings. Volgens een recente studie⁵ eet je geblinddoekt beduidend minder. Maar dat niet alleen. Daarbij zorgt in het donker eten er eveneens voor dat je minder plezier hebt in wat je eet.
9. Verzet je zinnen!
Voel je een eetaanval opkomen? Geef er dan niet aan toe, maar leid jezelf af. Dus loop niet naar de voorraadkast, maar ga iets doen. Neem een douche, geef je tuinplanten water, knoop een praatje met de buurvrouw aan of bel je beste vriendin…. Want, door je zinnen te verzetten bouw je zelfcontrole op en dat bevordert je eetbuien stoppen.
10. Snoer dat knagende stemmetje de mond!
Bied weerstand aan dat nare en vervelende stemmetje in je hoofd dat je telkens weer in verleiding brengt. Zeg hardop: ‘Stop!’ of ‘Houd je stil’ als het snaai-duiveltje plots opduikt. Ook kan het helpen een positieve gedachte of inspirerende quote te herhalen. Immers? Lekkere en heftige trek duurt gemiddeld zo’n 10 tot 15 minuten. Daarna ebt het weer weg. Ben je sterk genoeg om de verleiding te weerstaan? Dan zul je ontdekken dat de intensiteit afneemt, waardoor geleidelijk aan je eetbuien stoppen.
11. Visualiseer je eindstreven
Ook kun je visualisatie toepassen om je eetneigingen te weerstaan. Neem er elke dag even 10 minuten de tijd voor. Focus je op je op je einddoel. Bijvoorbeeld de voordelen van geen eetaanvallen meer hebben. Zie je gezondere versie in gedachten voor je. Hoe fit je je voelt. Hoeveel energie je hebt. Je herwonnen slanke lijn en kijk eens hoe je straalt. Geniet van de positieve kracht die visualisatie je biedt en hoe het je helpt om je vreetbuiten te overwinnen.
12. Snaai niet uit een verpakking
Lukt het je niet om een eetbui te weerstaan? Eet dan bijvoorbeeld de chips niet rechtstreeks uit de zak. Volgens onderzoek⁶ eet je zo al gauw 50% meer. Je ziet immers niet hoeveel je in een rap tempo naar binnen werkt. Doe de chips liever in een bakje. En eet je een reep chocolade? Haal die dan ook uit de verpakking. Die kleine inspanning zorgt ervoor dat je er zeker 30% minder van eet, aldus onderzoekers⁷.
13. Werk aan een positieve mindset
Sta je positief in het leven? Dan hebben allerlei vervelende gebeurtenissen, stress en tegenslagen minder vat op je. Dat is een gegeven. Train jezelf daarom in positief denken en voelen. Benader het leven van de positieve kant en tel je zegeningen. Dat voorkomt dat je in negativiteit blijft hangen en helpt eetbuien stoppen! En ga je een keer over de schreef? Vergeef jezelf, want dat helpt om de negatieve – vicieuze – cirkel te doorbreken.
14. Lach je eetbui weg!
Het is al langer bekend dat lachen helpt om onder meer te ontstressen. Ja, zelfs doen alsof. Omdat wanneer je jezelf dwingt te lachen dan wordt je lach vanzelf spontaan. Dus, probeer het eens. Lees een humorvol boek, bekijk een comedy of lachwekkende (katten)filmpjes online. Laat je meeslepen en voel de lach opborrelen. Of doe zoals de proefpersonen uit een onderzoek. Klem een pen horizontaal tussen je lippen. Ook dit schijnt de lachspieren te triggeren waardoor je je happier voelt⁸.
15. Zoek professionele hulp
Je eetbuien stoppen, lukt dat niet? Ondanks alle adviezen en tips? Zoek dan hulp van een professional. Immers, jezelf telkens overeten is niet het medicijn tegen problemen. Na het kleine momentje van geluk voel je je vaak veel ellendiger en schuldiger dan ervoor. Of misschien kamp je met het zogenaamde Binge Eating Disorder⁹ (BED). Een niet te controleren drang naar eten zonder daarna over te geven, zoals bij bouliama het geval is.
Wil je ook je eetbuien stoppen? En kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Neem dan een kijkje bij mijn programma Slank door de Overgang. Heb je ervaring met eetaanvallen? Wil je je ervaringen en/of tips hieronder delen?
Bronnen:
1. https://psychcentral.com/lib/the-health-benefits-of-journaling/
2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666311001425
3. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0119278
4. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666314000828
5. http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/12170702/Eat-in-the-dark-to-lose-weight-say-scientists.html
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22309882
7. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666313003437
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3379579
9. http://weet.info/hulp-voor-jou/welke-eetstoornissen/binge-eating-disorder-bed