Page content

article content

Depressie symptomen tijdens de overgang

Wanneer je te maken krijgt met een depressie tijdens de overgang, is het goed dat je de depressie symptomen kunt herkennen. Hoe eerder je het opmerkt, of je omgeving, hoe eerder je er aan kunt werken. Bij de depressie symptomen kan er een verdeling worden gemaakt in psychologische, gedragsmatige en functionele symptomen.

Bij de psychologische symptomen kun je denken aan een depressieve stemming. Daarbinnen kun je weer denken aan neerslachtigheid, bedroefdheid, somberheid, hopeloosheid en gedeprimeerdheid. Het kan ook zijn dat je in de ochtend de meeste klachten hebt, je hebt moeite met opstarten en dat kan erg lastig zijn. Als je je er niet toe kunt zetten kan het lang duren voordat je aan de dag kunt beginnen. Je kunt ook last hebben van vermoeidheid, verlies van energie, initiatief en kracht. Je wilt wel graag wat doen, maar je hebt de energie er niet voor.

Dit hoort ook bij de depressie symptomen, je kunt je er niet toe zetten om bijvoorbeeld je bed uit te komen, ook al weet je wat er vandaag allemaal moet gebeuren. Je kunt ook last krijgen van je gevoel. Meestal gaat het over angst. Je bent bang dat het fout gaat en je bent bang wat de dag je gaat brengen. Je kunt ook last hebben van stoornissen in het denken.

Daarbij kun je denken aan problemen met concentreren en geheugen, denkremming en besluiteloosheid. Je laat anderen maar keuzes maken en je hebt even geen eigen mening. Ook kun je last hebben van gedachten over schuld, zelfverwijt, waardeloosheid en verlies van zelfrespect. Hierdoor voel je je machteloos, je voelt je een nul en kruipt in je schulp.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan het gratis rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Depressie gedragsmatige symptomen

Depressie en de functionele symptomen

Depressie gedragsmatige symptomen

Bij de depressie gedragsmatige symptomen kun je denken aan sociaal terugtrekgedrag, maar ook het verlies van interesse in de omgeving. Je bent eigenlijk nergens mee bezig, je sluit je af van anderen en je vergeet ook veel om je heen. Je kunt geen plezier maken. Je doet alles zonder het leuk te vinden en je hebt last van lichamelijke onrust. Dit kan ook erg frustrerend zijn voor je omgeving.

Het zijn echter wel hele duidelijke depressie symptomen. Je kunt ook last hebben van verminderde productiviteit, suïcidaliteit (zelfmoord gedachtes/neigingen) en huilbuien. Er zijn ook mensen die een depressie hebben en juist emoties niet kunnen uiten. Dit is erg lastig, omdat je hierdoor alleen blijft zitten met je probleem. Een flinke huilbui kan namelijk opluchten.

Depressie en de functionele symptomen

Bij de functionele symptomen, die we zien als depressie symptomen, gaat het over de vitale of biologische functies. Je kunt hierbij denken aan eetstoornissen, je gaat juist meer of minder eten. Je kunt last krijgen van slaapstoornissen, vroeg wakker worden of juist de hele dag in bed blijven liggen. Maar je kunt ook last krijgen van seksuele stoornissen waarbij je minder behoefte hebt en je kunt lichamelijke klachten krijgen waaronder diarree of obstipatie.

Tijdens de overgang kun je de depressie symptomen heel sterk voelen. Je lichaam is aan het veranderen en je werkt volop toe naar een nieuwe fase in je leven. Sommige vrouwen kunnen er niet zo goed mee overweg en hebben erg snel last van de depressie symptomen. Daar kun je niet altijd wat aan doen, het zit in de aard van het beestje. Maar zorg wel dat je er over kunt praten met anderen, zodat je het een plekje kunt geven en doe er dan wat mee zodat je de fase doorkomt. Als je de depressie symptomen herkent, dan kun je er beter over praten met anderen en er aan werken. Dan wordt de periode van de overgang ook wat draaglijker voor je.

Heb jij last van depressie symptomen? Stuur mij een berichte hieronder en ik zal erop reageren. Vergeet niet dit artikel te delen met je vrienden. Ben je op zoek naar een methode om uit je depressie te komen? Kijk dan eens hieronder naar ons programma overgangstransformatie.

knop overgangstransformatie

Comment Section

8 reacties op “Depressie symptomen tijdens de overgang


Door Yvonne op 17 juli 2016

Niet zo leuk allemaal maar wat kan je eraan doen om jezelf weer op te pakken mijn vriendin zit er nu al maanden in wil haar graag helpen maar weet niet hoe


Door Aline op 19 augustus 2017

Heel veel dingen zijn voor mij herkenbaar, ik ben sowieso vatbaar voor depressieve gevoelens tevens zit het in mijn family. wat kan ik eraan doen?


Door Brigit op 19 augustus 2017

Depressiever gevoelens. Negatief denken en angstgevoelens


Door Cindey op 11 september 2017

Erg depressief… Jezelf niet meer herkennen…angst ..onrust…. geen idee waarom…pijnlijke spieren


Door Manja Herstel op 22 september 2017

Heeft iemand ervaringen met een hormoonkuur tijdens een overgangsdepressie, verdwijnt die dan?


Door Connie op 6 mei 2018

Ik heb al 1 jaar angst en paniekklachten ,zelfs thuis en nachtelijk zweten. Ik loop bij een psycholoog en nu willen ze mij aan de ad doen,maar ik houd dit zelf tegen.Ik vraag mij af of dit door de overgang kan komen? Ik ben 55 jaar en vind mij nu door dit alles depressief worden,ook voel ik mij afwezig en het lijkt of ik niet meer leef,heeft u tips voor mij en hoelang gaat dit duren?Ik ben al 2 jaar in de menopauze,Help me alstublieft, ik ben radeloos


Door Ria Kamelle op 6 mei 2018

Beste Connie,

U kunt eens onderzoek laten doen. Denk bijvoorbeeld aan de Vrouwenpoli Boxmeer waar u zich kunt laten onderzoeken door een specialist. Heel veel sterkte gewenst!


Door Jémmé op 30 april 2019

Er is een medicijn verkrijgbaar via de huisarts…..TRANXÈNE!!

Plaats een reactie


*


Ria Kamelle
Mijn naam is Ria Kamelle en ik ben auteur en overgangsconsulente.Jarenlang heb ik last gehad van de menopauze. Elke dag had ik last van lichamelijke en geestelijke overgangsklachten. Ik begrijp dat de overgang voor veel vrouwen moeilijk kan zijn. Vooral als je te maken hebt met opvliegers, overgewicht, depressies, vermoeidheid of een ander symptoom.Ik heb voor mezelf ontdekt dat je hormoonhuishouding van grote invloed is op je gezondheid. Een mix van kruiden, voeding, beweging en meditatie zorgen ervoor dat ik mijn klachten weer onder controle heb.Momenteel help ik dagelijks honderden vrouwen met hun menopauze klachten. Mijn visie is om: "Vrouwen van 40 plus te laten bloeien van mentale, fysieke en sociale gezondheid".Ik ben auteur van diverse boeken, zoals: Overwin je Overgang, Slank door de Overgang, 20 Dagen Suikervrij en 50 Recepten in 30 Minuten.Daarnaast ben ik oprichter van Clubovergang.info een community voor vrouwen met overgangsklachten.Via dit blog deel ik nieuwe tips en inzichten op het gebied van een gezonde levensstijl voor vrouwen. Dit doe ik door middel van mijn nieuwsbrief, e-boeken, video's en blogs.