Vraag je jezelf wel eens af of je in de overgang bent? Het is namelijk niet altijd even duidelijk wanneer een vrouw in de overgang komt. Je kunt 50 jaar zijn, maar ook wat ouder of jonger. Het is heel wisselend wanneer een vrouw met de overgang te maken krijgt en daarom kun je jezelf de vraag “ben ik in de overgang?” ook wel eens stellen en dan wil je daar graag een antwoord op. Dan is het goed om te weten wat de symptomen zijn die bij de overgang horen.
Je gaat in deze periode over van de ene naar de andere levensfase. Er komt namelijk een einde aan de vruchtbare periode van de vrouw. Alle eitjes, die in de eierstokken hebben gezeten, gaan veranderen. Het kost het lichaam teveel energie en kracht om deze te rijpen. Je lichaam gaat niet alleen op lichamelijk maar ook op geestelijk vlak veranderen. Dit kun je ook echt merken, je kunt last krijgen van zogenoemde overgang symptomen.
Je kunt heel moe zijn, slecht slapen, humeurig zijn, last hebben van stemmingswisselingen en ook erg gevoelig worden. Opvliegers horen er ook bij. Maar er zijn nog tientallen overgangssymptomen meer en dat wil niet zeggen dat je daar allemaal mee te maken krijgt. De ene vrouw heeft alleen last van opvliegers en heeft af en toe hoofdpijn en anderen merken nauwelijks iets. Als je de klachten van de overgang herkent dan kun je het ook beter plaatsen of je nu in de overgang bent.
Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Herken de overgang
De overgang herkennen zorgt er voor dat je zelf kunt ontdekken of je in de overgang bent of niet. Er zijn een groot aantal symptomen die daarbij horen. Je hoeft ze niet allemaal te hebben om tot de conclusie te komen dat je in de overgang bent. Als je rond de 50 jaar bent dan kun je de verschijnselen van de overgang goed herkennen.
Je kunt daarbij denken aan de bekende opvliegers, maar je kunt het ook ineens heel koud of warm hebben. Je kunt ook last krijgen van gewrichtspijn, hoofdpijn of van slecht slapen. Het is echt heel wisselend waar je mee te maken krijgt. Wanneer je met genoemde of andere klachten naar de huisarts gaat rond je 50ste levensjaar, dan zal hij of zij al snel aangeven dat je in de periode van de overgang aan bent gekomen. Daar kun je dan meteen wat mee doen, je kunt het namelijk accepteren en dan weet je dat er een nieuwe periode gaat beginnen en je sluit de vruchtbare periode af.
Wat doe je met de overgang?
Je kunt er niets aan doen, je komt als vrouw in de overgang, vroeg of laat. Daarom kun je er maar beter aan toegeven. Het is vaak wel fijn om te weten dat je in de overgang bent aanbeland. Je kunt dan namelijk de klachten plaatsen en je weet waar het vandaan komt.
Je hoeft je niet druk te maken dat er wat anders gaande is. Je weet waar het door komt en daardoor kun je er ook meer rust bij vinden. Slecht slapen, moe zijn, het gaat echt weer over. Maar probeer er aan toe te geven, wanneer je lichaam moe is neem je rust! Je hebt er niets aan om er tegen in te gaan, want het is een fase waar je doorheen moet en bij de een gaat dat gemakkelijker dan bij de ander.
Wil je meer weten over de overgang? Vraag je jezelf nog steeds af: ben ik in de overgang? Klik op onderstaande knop voor het e-boek: overwin je overgang.