Vrouwen in de overgang: de menopauze ontmaskerd
Vrouwen die in de overgang komen kunnen het als erg vervelend en lastig ervaren. De een heeft meer klachten dan de ander en ook de mate waarin de klachten voorkomen kan wisselend zijn, net als het aantal en de duur van de klachten. De overgang wordt gekenmerkt door drie fasen. Gemiddeld genomen krijgen vrouwen rond de 50 jaar te maken met een menstruatie die gaat stoppen en dit is een moment wat in de genen vast ligt. Het is niet zo dat de menstruatie zomaar ineens gaat stoppen. Dit duurt een paar jaar, want je lichaam is echt naar het moment toe aan het werken en dit kun je beetje bij beetje merken. Lichamelijke en geestelijke klachten kunnen dan optreden wat soms erg vervelend kan zijn, maar dit is per vrouw verschillend. De een heeft er veel last van en de ander merkt het nauwelijks. Ook de middenweg is mogelijk.
Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Natuurlijk proces voor vrouwen in de overgang
De fasen van de overgang
De eerste fase waarmee je als vrouw te maken krijgt als je in de overgang komt, noemen we ook wel de pre menopauze. De naam doet het al vermoeden, pre is voor en dit is dus de periode voor je laatste menstruatie. In deze fase schommelen de hormonen heel erg en gaan de eierstokken langzaam stoppen met de aanmaak van je hormonen. Het kost je lichaam veel moeite en energie om eitjes te rijpen en sommige vrouwen merken in deze fase nog niets. Er zijn ook vrouwen die het al heel goed merken en schommelingen ervaren. In deze fase kan de menstruatie nog heel regelmatig zijn en hoeft er geen sprake te zijn van opvliegers. Welke verschijnselen je tijdens deze fase wel kunt ervaren, is ook per vrouw weer heel verschillend. Over het algemeen ervaren veel vrouwen in de overgang overgangsklachten.
De tweede fase waar je mee te maken krijgt is de menopauze. Meno staat voor maand en pausis wil zeggen ophouden. Dit is dus de periode, één dag, van je laatste menstruatie. Als je menstruatie een jaar is weggebleven dan kun je vaak wel met zekerheid zeggen dat je een menopauze hebt gehad.
De laatste fase waar je in terecht komt is de post menopauze. Veel vrouwen in de overgang zijn blij als deze fase is aangebroken. Toch kunnen er nog veel klachten optreden. Post staat voor na. De eierstokken zijn in deze fase gestopt met het aanmaken van hormonen. Je lichaam en geest hebben in deze fase nog veel te doen. Andere organen dienen namelijk veel over te nemen en daar gaat je lichaam voor zorgen. Je lichaam en je geest gaan zich aanpassen en de nieuwe situatie wordt in beeld gebracht en daarin wordt gezocht naar evenwicht. Hiervoor kan je lichaam even wat tijd nodig hebben. Je lichaam dient namelijk nieuw evenwicht te vinden en je lichaam moet weer aan al dat nieuwe gewend raken. Tot deze periode voorbij is kunnen de overgangsverschijnselen optreden.
Natuurlijk proces voor vrouwen in de overgang
Wat je niet moet vergeten is dat de overgang een heel natuurlijk proces is. Het is heel normaal dat je hier mee te maken krijgt, de een vroeg, de ander wat later. Of je nu wilt of niet, je kunt er niet omheen en daarom is het belangrijk dat je voor jezelf goed in de gaten blijft houden waar je last van hebt en wanneer deze periode voor jou is aangebroken. Het kan zijn dat je er nu mee te maken krijgt, of dat het pas over een paar jaar is. Je kunt altijd in de familie eens vragen of bij vriendinnen informeren over hoe zij het ervaren hebben wanneer zij er mee te maken hebben gehad. Hierdoor leer je het een en ander te herkennen en kun je het ook beter plaatsen en weet je vaak ook beter wat je kunt verwachten tijdens de overgang.
Wil je meer weten over vrouwen in de overgang? Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie over het programma Overwin je Overgang.