Overgang en de pil

Wanneer je in de overgang komt, kan het anders voelen wanneer je aan de pil bent en wanneer niet. Door de pil kun je namelijk zelf je menstruatie sturen. Als je dichter bij de overgang in de buurt komt, ga je onregelmatig menstrueren en is er nog steeds een kans om zwanger te raken. Als je dit risico niet wilt lopen, dan is het verstandig om tot na je laatste menstruatie een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Veel vrouwen kunnen rond hun 52ste met de anticonceptie stoppen. Ook dan is de kans op een zwangerschap nog aanwezig, maar wel erg klein.

Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Gebruik je de pil?

Pil stelt overgang niet uit

Wanneer stop je met de pil?

Gebruik je de pil?

Het kan zijn dat je de pil gebruikt en dan zou je daarmee door kunnen gaan. Maar je kunt ook op tijd stoppen, want rond deze leeftijd is het voor vrouwen niet altijd aan te raden om de pil te slikken. Dit heeft weer te maken met het toenemende risico op hart- en vaatziekten. Maar ook de kans op borstkanker is daardoor groter op deze leeftijd.

Pil stelt overgang niet uit

Er zijn mensen die denken dat je door de pil te blijven slikken de overgang uit kunt stellen, maar dat is niet zo. De pil houdt wel de maandelijkse bloedingen kunstmatig in stand. Daardoor merk je minder goed en minder snel wanneer je in de overgang bent aangekomen, en wanneer je de menopauze bereikt. Er is geen vaste datum waarop je moet stoppen met anticonceptie. Dit is een keuze die jezelf kunt maken. Je weet namelijk pas wanneer je de menopauze hebt bereikt als je na het stoppen met de pil een jaar lang niet hebt gemenstrueerd. Tijdens dit jaar is het wel aan te raden om een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken. In de pil bevinden zich de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze helpen ook tegen overgangsklachten. Daarbij kun je denken aan heftige of onregelmatige menstruaties, opvliegers en (nachtelijke) zweetaanvallen. Dit zou je op kunnen merken in de week dat je de pil niet slikt, wat we ook wel de stop week noemen. Dan kun je namelijk last krijgen van opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. Dit wordt door veel vrouwen ook als erg vervelend ervaren. Zij zouden het liefst de pil gewoon door blijven slikken, omdat de klachten dan ook niet of minder aanwezig zijn. Helaas wordt dat niet aangeraden en is het verstandig om op tijd een keuze te maken om te stoppen met de pil.

Wanneer stop je met de pil?

Het stoppen met de pil kan eigenlijk wanneer je wilt. Het kan zijn dat je als je 30 bent wilt stoppen omdat je graag kinderen wilt en daarna de pil ook niet meer gaat gebruiken. Het kan ook zijn dat je juist daarna de pil wel weer gaat gebruiken en pas rond je 50ste gaat stoppen. De keuze is heel persoonlijk, maar zorg er wel voor dat je weet wat de mogelijkheden zijn. Er kan altijd een gesprek met de huisarts plaatsvinden om te bekijken wat de beste optie is. Je kunt samen bekijken of je al klachten hebt van de overgang en mocht dat zo zijn dan is dat misschien wel het moment om te stoppen. Maar anderen kunnen deze beslissing niet voor je maken. Wanneer je veel last hebt van de klachten kan dat voor jou een reden zijn om nog even door te gaan met de pil. Anderen kijken meer naar de risico’s en nemen de klachten dan maar voor lief om de gezondheidsrisico’s zo laag mogelijk te houden, dat is een persoonlijke keuze. Je laten informeren kan in ieder geval geen kwaad!

Klik op onderstaande knop voor meer informatie over de overgang.