Tandvleesproblemen ontmaskerd: waarom je hormonen de oorzaak kunnen zijn van je problemen

Kamp je sinds je in de overgang bent ook met tandvleesproblemen? Ondanks dat je je gebit dagelijks tot in de puntjes verzorgt? De verlaagde oestrogeenlevels – die zo kenmerkend zijn voor de menopauze – kunnen de oorzaak zijn van die tandvleesaandoeningen. Het vervelende ervan is dat het niet alleen schadelijk voor je gebit kan zijn, maar ook tot andere gezondheidsproblemen kan leiden. Om dat het hoofd te bieden is het zaak tijdens de menopauze niet alleen te letten op een goede mondhygiëne, maar ook je eetpatroon en leefstijl onder de loep te nemen. Hoe je tandvleesaandoeningen herkent, mogelijke gevolgen voor je gezondheid en wat je zoal kunt doen om tandvleesproblemen aan te pakken.

Wil je meer weten over hormonen die verantwoordelijk zijn voor tandvleesproblemen? Download dan hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Waarom tandvleesproblemen?

Hoe tandvleesaandoeningen herkennen?

Gevolgen van tandvleesaandoeningen voor de gezondheid

Behandeling tandvleesproblemen tijdens de menopauze

Waarom tandvleesproblemen?

Wanneer de vrouwelijke hormonenoestrogeen en progesteron – gaan schommelen, kun je last krijgen van mondproblemen. Gevolg? Onder andere de bloedtoevoer naar je tandvlees stijgt. Misschien herken je het wel. Je tandvlees oogt rood, is opgezwollen, geïrriteerd en bloed snel. Dergelijke problemen kun je ervaren in de overgang, maar ook op andere momenten in je leven. Tijdens de pubertijd, als je menstrueert en als je zwanger bent.

De veranderingen in je mond kunnen ervoor zorgen dat je smaak verandert, je mond en/of tong branderig aanvoelt, je tanden gevoeliger voor warm en koud zijn en je last hebt van een droge mond. Dit door de verminderde aanmaak van speeksel. En dat maakt je weer gevoeliger voor infecties, omdat het speeksel niet goed in staat is je mond voldoende vochtig te houden en te reinigen dan wel te beschermen tegen de bacteriën uit tandplak, de veroorzaker van ontstoken tandvlees¹. Normaal bestrijden namelijk de enzymen in je speeksel de schadelijke bacteriën in je mond. 

Verder is – door de daling van oestrogeen – tijdens de overgang de kans groter dat de botdichtheid in je kaak vermindert. Daardoor kunnen je tanden en kiezen los gaan zitten. Terugtrekkend tandvlees kan een teken van botverlies in de kaak zijn. Een bijkomend risico is dat je kans op tandbederf toeneemt.

Overigens ook ouderdom en bepaalde medicijnen, zoals pilgebruik, kunnen tandvleesproblemen in de hand werken. Dat geldt eveneens voor stress en bijvoorbeeld roken.

Hoe tandvleesaandoeningen herkennen?

Zit je in de overgang? Dan zijn er diverse symptomen die kenmerkend zijn voor tandvleesproblemen. Bijgaand een beknopt overzicht met de meest voorkomende klachten, namelijk:

– je tandvlees kleurt rood, is opgezwollen en voelt geïrriteerd aan;

– je tandvlees bloed bij de minste aanraking. Bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen;

– je tandvlees trekt zich terug en tandhalzen kunnen bloot komen te liggen;

– je tandvlees doet pijn en is supergevoelig als je het aanraakt;

– je tandvlees ziet er ongezond en beschadigd uit;

– je tandvlees jeukt en kan los zitten.

Andere symptomen van tandvleesproblemen zijn onder meer: een slechte adem, vieze smaak in je mond en last van aften hebben.

De verschijnselen die je ervaart kunnen duiden op gingivitis ofwel tandvleesontsteking. Laat je dat niet behandelen? Dan kan het erger worden en leiden tot parodontitis⁶. Hierbij wordt het tandvlees verder aangetast en uiteindelijk ook het kaakbot waardoor tanden en kiezen los gaan zitten.

Gevolgen van tandvleesaandoeningen voor de gezondheid

Heb je last van je tandvlees of gebit? Dan is het verstandig om even een afspraak met je tandarts te maken. Die kan dan nagaan of er daadwerkelijk sprake is van tandvleesproblemen. Immers, blijf je met je klachten rondlopen en is er daadwerkelijk sprake van een tandvleesaandoening? Dan heeft dat niet alleen gevolgen voor je tanden en kiezen, maar het kan ook je gezondheid schaden. Omdat de bacteriën via je mond in je bloedsomloop terechtkomen en daar allerlei schade kunnen aanrichten.

Zo wordt er steeds vaker een verband gelegd tussen tandvleesaandoeningen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten². Variërend van een grotere kans op een hartaanval, aderverkalking tot een beroerte. Verder schijnt het dat tandvleesontstekingen zelfs bij gezonde mensen een risicofactor is voor diabetes type 2³. Ook is er onderzoek waaruit blijkt dat postmenopauzale vrouwen met tandvleesaandoeningen een verhoogd risico op borstkanker hebben. Met name bij vrouwen die roken – of hebben gerookt – is de kans groter⁴.

Behandeling tandvleesproblemen tijdens de menopauze

Wanneer je in de overgangsleeftijd bent is het dus belangrijk om ruim aandacht aan je mondhygiëne te besteden. Dat draagt niet alleen bij aan een gezond gebit, maar komt je welzijn ten goede. Bijgaand in willekeurige volgorde een aantal praktische tips ter voorkoming van tandvleesproblemen en behandelingsopties als je mondproblemen hebt.

– Poets je gebit in elk geval twee keer per dag. Na het ontbijt en voor je gaat slapen. Neem daar de tijd voor. Dit betekent minimaal twee minuten per keer poetsen⁵. Op een rustige manier en met aandacht.

– Neem na het poetsen van je gebit ook de tijd om te flossen, te ragen en te stoken. Op die manier verwijder je tandplakbacteriën tussen je tanden en kiezen en ga je de vorming van tandsteen tegen.

– Schraap bij voorkeur ook je tong dagelijks. Want, daarop zitten allerlei bacteriën die je tandweefsel kunnen irriteren en problemen in de hand werken. Er zijn speciale tongschrapers verkrijgbaar, maar je kunt er ook je tandenborstel voor gebruiken.

– Masseer je tandvlees geregeld. Dat zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor geneest een eventuele ontsteking van tandweefsel sneller.

– Drink vervolgens regelmatig op een dag wat water dat stimuleert de speekselproductie en gaat een droge mond tegen. Ook op een ijsblokje zuigen helpt.

– Breng vervolgens regelmatig een bezoek aan je tandarts. Mocht je tandvleesproblemen hebben dan wordt het zo tijdig ontdekt. Overigens? Vermoed je gebitsproblemen? Aarzel niet en maak direct een afspraak met je tandarts.

– Heb je last van veel tandsteen of andere mondproblemen? Ga dan naar een mondhygiënist(e). Die reinigt je gebit en kan je adviseren wat je verder kunt doen aan je klachten.

– Vervolgens is het goed om stress zo veel mogelijk te vermijden. Hoe moeilijk het ook is. Want, spanningen hebben een negatief effect bij tandvleesaandoeningen.

– Rook je nog? Stop dan meteen. In sigaretten zitten allerlei schadelijke stoffen die je tandvlees irriteren en mondontstekingen bevorderen. Daarnaast is roken sowieso slecht voor je algehele gezondheid. Trouwens heb je tandvleesproblemen? Dan vertraagt roken de genezing ervan!

– Gebruik je bepaalde medicijnen? Onder andere de pil, maar ook antidepressiva en antihistaminica kunnen je mond droger maken en zo je tandvlees verzwakken. Infomeer bij je huisarts naar eventuele alternatieven.

– Ook gezond en gevarieerd eten met voldoende vitaminen, mineralen en dergelijke draagt bij aan het tegengaan van mondproblemen. Vermijd het eten van suikers, alcohol en koolzuurhoudende dranken, die belasten je gebit extra.

Heb je ook last van tandvleesproblemen door de menopauze? Hoe ga je daarmee om? Je tips en ervaringen lees ik graag. Wil je meer informatie over de Overgang? Lees dan mijn boek: Overwin je Overgang

Bronnen:
1. http://www.mondhygienisten.nl/consument/tandsteen/
2. http://www.parool.nl/binnenland/tandvleesprobleem-kan-ook-hart-schaden~a4360068/
3. http://www.rug.nl/news/2011/05/promotienesseumcg
4. http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2015/12/12/1055-9965.EPI-15-0750.abstract
5. https://www.gezondheidsnet.nl/mondverzorging/poetstips-voor-een-gezond-gebit
6. https://nl.wikipedia.org/wiki/Parodontitis