Symptomen overgang: waar heb jij last van?

Er zijn verschillende symptomen die ervaren worden door vrouwen die in de overgang raken. Veel symptomen zijn bij de meeste vrouwen wel bekend, maar er zijn ook symptomen die niet zo bekend zijn en die ook met veranderingen van de hormonen te maken hebben en dus met de overgang te maken hebben. Pijn tussen de schouderbladen is een van deze symptomen bij de overgang die veel vrouwen vaak niet kunnen plaatsen. Maar onze hersenen, de schildklier, de bijschildklier en de bijnieren en alvleesklier maken hormonen aan. Als je in de overgang terecht komt dan staat de aanmaak van je hormonen onder druk en dan kan er een verstoring plaatsvinden, waardoor je last hebt van pijn tussen je schouders.

Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Van welke overgangsklachten heb jij het meeste last?

Meer dan 40 overgangssymptomen op een rij

Van welke overgangsklachten heb jij het meeste last?

[poll id=”2″]

Meer dan 40 overgangssymptomen op een rij:

1. Opvliegers

Een van de bekendst symptomen overgang. Een plotselinge, hevige warmtegolf. Rood aanlopen. Van je borst en hals tot je gezicht. Alsof de kachel plots op 40 graden staat. Kan optreden in combi met transpireren, misselijkheid, tintelingen en onrust.

2. Nachtzweten

De nachtelijke versie van de opvliegers. Het kan gepaard gaan met flink zweten, hartkloppingen, misselijkheid en soms rillingen. Het verpest je nachtrust en maakt je oververmoeid.

3. Onregelmatige menstruatie

Een van de eerste symptomen overgang. Je voorraad eitjes neemt af en ook de oestrogeenproductie daalt. Gevolg? Onregelmatige cyclus; korter en minder ernstig menstrueren of juist langer en heviger.

4. Libidoverlies

Minder of geen zin in seks hebben. Daar hebben nogal wat vrouwen in de overgang last van. Vanwege hormonale schommelingen, opvliegers die de pret bederven, zich niet meer aantrekkelijk voelen of vaginale droogheid.

5. Vaginale droogheid

Tijdens de overgang kan de vagina droger, dunner en minder elastisch worden. De lagere oestrogeenproductie zorgt dat de slijmvliezen minder vochtig zijn. Dat kan een jeukerig en brandend gevoel geven en seks pijnlijk maken.

6. Stemmingswisselingen

Moodswings. Het ene moment ben je vrolijk en even later schiet je uit je slof. Om niets! Of je voelt je blij en in een split second later intens triest. Boosdoeners? Hormonale disbalans en oververmoeidheid.

7. Vermoeidheid

Een totaal gebrek aan energie. Geen puf of zin hebben om wat dan ook te doen. Je sleept je door de dag. Het drukt een negatief stempel op je dagelijkse leven; beïnvloedt je relatie, werk en sociale contacten.

8. Haaruitval

Een van de lichamelijke symptomen overgang. Door oestrogeentekort verlies je haar. Op je hoofd en ook in de schaamstreek. Omdat de haarzakjes dat hormoon nodig hebben voor de haargroei. Verder wordt je haar: dunner, droger en brozer.

9. Slapeloosheid

Woelen, draaien en telkens wakker worden. Dat zijn typische symptomen overgang. Doordat je minder oestrogeen aanmaakt, produceert je lichaam ook minder melatonine. Tja… en daardoor slaap je moeilijker en minder. Ook als je doodmoe bent.

10. Concentratieverlies

Je minder goed en lang kunnen concentreren. Op je werk, het lezen van een boek of een gesprek dat je voert. Dat is niet ongewoon tijdens de overgang. Onder andere slecht slapen en stress verminderen je concentratie.

11. Geheugenverlies

Vergeten wat je wilde doen, hebt afgesproken, gelezen, gehoord  enzovoort. Een van de veelvoorkomende symptomen overgang. Doordat de samenwerking tussen je hormonen en het centrale zenuwstelsel tijdelijk niet optimaal is. Slecht slapen, stress en moe maakt het erger.

12. Duizelig

Moeite hebben om je evenwicht te bewaren. Of: de wereld lijkt om je heen te tollen. Kort of gedurende een langere tijd. Behoort tot de bekende symptomen overgang.

13. Gewichtstoename

Een tragere stofwisseling, ongewijzigd eetpatroon, toename vetcellen om de oestrogeenproductie deels opvangen en herverdeling van vet. Daardoor kan je buik dikker worden en je taille minder slank.

14. Prikkelbaar

Van snel op je teentjes getrapt zijn tot plotsklaps in woede uitbarsten. Zonder reden of aanleiding. Ook dat is een van de symptomen overgang waar flink wat vrouwen mee kampen.

15. Dromen

In de overgang kun je meer en levensechter gaan dromen. Misschien niet zo vreemd als je bedenkt in wat voor rollercoaster je je op zo’n moment bevindt met alle hormonen die een nieuw evenwicht zoeken.

16. Urineverlies

De bekkenbodemspieren en de banden van de blaas plus baarmoeder worden slapper en de slijmvliezen dunner. Hierdoor werkt de sluitspier soms minder goed wat tot ongewenst urineverlies kan leiden. Ook kun je vaker last van blaasontstekingen hebben

17. Opgeblazen gevoel

Spijsverteringsproblemen zorgen in de overgang nogal eens voor opgeblazen gevoel. Dit kan komen door overtollige darmgassen, Candida in de darmen, darmbacteriën of een voedselintolerantie; gluten of lactose.

18. Allergieën

De hormonale disbalans tijdens de overgang mist ook z’n uitwerking niet op je immuunsysteem. Daardoor kun je allergisch worden, een eerdere allergie kan opspelen of verergeren. Denk aan: astma, hooikoorts, eczeem en huiduitslag.

19. Broze nagels

De daling van de oestrogenen hebben een negatief effect op je vochthuishouding. Dit mist z’n weerslag op je nagels niet. Die worden droger, dunner en brozer. Evenals je haar en je huid.

20. Veranderende lichaamsgeur

Door de hormonale schommelingen kan je lichaamsgeur anders worden dan eerst. Ook kun je geuren in de overgang anders beleven.

21. Droge ogen

De hoeveelheid traanvocht neemt af tijdens de menopauze. Het gevolg? Geïrriteerde en droge ogen.

22. Migraine

Een tekort of overvloed aan oestrogeen schijnt de kans op migraine te verhogen. Dus, in de overgang kun je er last van krijgen. Overigens? Ben je migrainepatiënt? Dan kan je migraine sterk afnemen na de menopauze.

23. Haargroei

Nog een van de veelgehoorde symptomen overgang: extra haargroei. In je gezicht, op je benen, buik en armen.

24. Depressie

De overgang kan je behoorlijk parten spelen en uit balans brengen. Des te heftiger het verloopt, des te groter de impact op je emoties. Dat kan je somber en depressief maken.

25. Hartkloppingen

Deze treden nogal eens samen met opvliegers op. Je voelt je hart echt bewust kloppen. Dat valt op. Immers? Normaalgesproken merkt je niet dat je hart klopt.

26. Stem

Ook je stem kan lager worden. Door de hormoonveranderingen worden de stembanden namelijk minder soepel en haal je hoge tonen minder makkelijk.

27. Tintelingen

In je handen, voeten en/of ledematen. Van elektrische schokjes, prikkelingen tot nare kriebels en een branderig gevoel. Niet veelvoorkomend en meestal tijdelijk, maar wel verontrustend.

28. Jeuk

Je huid wordt dunner en droger in de overgang door hormoonveranderingen. Dat kan jeuk of een kriebelende huid veroorzaken.

29. Pijnlijke borsten

Gezwollen, pijnlijk, gespannen, gevoelig… zo kunnen je borsten in de overgang aanvoelen. Dit komt doordat je progesteronproductie afneemt.

30. Osteoporose

Oestrogeen stimuleert de opbouw van je botten. Echter, tijdens de menopauze vermindert de botdichtheid en -sterkte, omdat de oestrogeenproductie daalt. Dat maakt je gevoeliger voor botbreuken.

31. Gewrichtspijn

Een van de pijnlijke lichamelijk symptomen overgang, die gepaard gaat met spierpijn en stijve gewrichten. Van handen en vingers tot polsen, knieën en schouders. Je voelt je soms hoogbejaard.

32. Cholesterol

Ben je in de overgang? Dan kan je cholesterol stijgen en vooral je slechte LDL cholesterol. Daardoor neemt de kans op vaataandoeningen na de menopauze onder vrouwen toe.

33. Minder stevige borsten

Ook je borsten veranderen in de overgang. Zo wordt het bindweefsel slapper, verandert het melkklier- en vetweefsel en dat maakt je borsten minder stevig.

34. Lusteloos

Geen atypische overgangsklacht. Toch kun je opeens lusteloos voelen en nergens meer zin in hebben. Verjaardagen, bezoekjes, werk, zorg gezin enzovoort. Alles is je te veel. Je wilt alleen maar rust!

35. Tandvleesproblemen

De hormonale schommelingen kunnen zorgen dat je tandvlees gevoeliger wordt en terugtrekt. Het oogt rood, is gezwollen en bloedt sneller.

36. Mond en gebit

De speekselproductie in je mond kan afnemen. Dat maakt je infectiegevoeliger. Ook smaakverandering en een branderige mond of tong kan opspelen. Verder bestaat de kans dat je tanden gevoeliger worden voor warme en koude drankjes.

37. Oorsuizen

Continu een piep, brom, zoem et cetera in je oren hebben. Dat is oorsuizen of tinnitus. Kan optreden in de overgang en tijdens stressvolle situaties. Ook kunnen vermoeidheid en slecht slapen het verergeren.

38. Innerlijke onrust

Eigenlijk is dit een teken van uit balans zijn. En dat is exact wat er in de overgang speelt. Lichamelijk en geestelijk krijg je het voor je kiezen. Dat roept allerlei emoties op: onrust, angst en/of gejaagdheid.

39. Pijn tussen de schouderbladen

Een van de symptomen overgang die vrij onbekend is. Wordt veroorzaakt doordat de aanmaak van hormonen onder druk staat. In je hersenen en schildklier tot je bijnieren en alvleesklier. Dat kan een verstoring geven en pijn tussen je schouders geven.

40. Migraine of hoofdpijn

Veel mensen hebben te maken met migraine, waaronder veel vrouwen. Waarschijnlijk hebben vrouwen er vaker last van dan mannen door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Wanneer je als vrouw in de overgang komt, kan het zijn dat je last krijgt van migraine. Het kan zijn dat je hier voorheen nooit last van hebt gehad, maar het kan ook zijn dat je er voorheen al last van had en dat de klachten nu tijdens de overgang juist erger worden.

41. Overgevoeligheid

Als je al eens eerder last hebt gehad van een allergie, dan kan het zijn dat de klachten tijdens de overgang terugkeren of juist erger worden. Het kan ook zijn dat je er tijdens de overgang voor de eerste keer mee te maken krijgt. Daardoor kun je een piepende ademhaling krijgen, maar je kunt ook moeten hoesten. Wanneer je hier voor de eerste keer mee te maken krijgt zal het even schrikken zijn, maar ook dit gaat weer over. Sommige vrouwen zijn nou eenmaal gevoeliger dan anderen en hebben meer last van bepaalde symptomen tijdens de overgang. Het is belangrijk dat je je lichaam kent en de symptomen kunt herkennen. Geef er soms aan toe, je kunt doordat je overgevoelig en moe bent ook anders reageren. Soms moet je dan even een moment van rust pakken, zodat je er aan toe kunt geven. Je lichaam geeft het niet voor niets aan.

42. Obstipatie en diarree symptoom van de overgang

Als je in de overgang terecht komt kun je te maken hebben met obstipatie. Dit wordt veroorzaakt door het verhoogde hormoon progesteron. De darmen worden dan wat slapper en ze gaan ook wat langzamer werken. De ontlasting blijft langer in je darmen en blijft extra vocht onttrekken. Je hebt vaak ook te maken met harde ontlasting en dit kan wel eens pijnlijk zijn. Ook diarree kan daardoor veroorzaakt worden, omdat de darmen slapper worden en langzamer werken. Ook dit hoort bij de overgang.

43. Diverse symptomen overgang

Naast alle hierboven beschreven menopauzeklachten kun je ook te maken krijgen met ‘watten in je hoofd’, angst- en paniekaanvallen, kouwelijk zijn en je minderwaardig voelen.

En… van welke symptomen overgang heb jij last? Ontbreken er nog klachten in het rijtje? Laat het mij weten. Natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe je omgaat met je overgangsverschijnselen. Geef hieronder je reactie. Wil je weten wat je tegen je overgangssymptomen kunt doen? Bekijk dan eens ons programma.

Bronnen:

1. http://www.34-menopause-symptoms.com/