Overgang en depressie: hoe je deze moeilijke periode overwint

Overgang en depressie: hoe je deze moeilijke periode overwint

Als je in de overgang komt, kun je te maken krijgen met een depressie. Dit is een moeilijke periode. Je voelt je schuldig, bent onzeker, denkt vaak erg negatief en ziet geen uitweg. Dit kan allemaal komen door de hormonen die opspelen, want je lichaam is aan het veranderen. Je hebt er geen invloed op en dat kan erg lastig zijn. Daarom is het goed dat je gaat bekijken hoe je een depressie kunt herkennen, aan kunt pakken en ermee verder kunt. Zoals gezegd is het een periode, deze gaat voorbij en straks zul jij je een stuk fijner voelen.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan het gratis rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Herken een depressie

Praten met anderen

Een fase waar je doorheen moet…

Herken een depressie

Een depressie kunnen veel mensen in je omgeving herkennen. Ze hebben het al eens vaker meegemaakt of ze herkennen het en merken dat je ineens heel negatief bent of somber. Misschien hebben ze je wel eens gevraagd wat er met je aan de hand is of wat ze voor je kunnen doen om je op te vrolijken. Dit zijn al tekenen dat mensen aan je merken dat je anders in je vel zit of dat het niet allemaal goed gaat. Zorg er daarom voor dat je hier wat mee gaat doen en geef aan wat er gaande is.

Ben je net in de overgang? Geef dit dan aan en zorg dat je dit kunt bespreken met anderen. Er zijn genoeg vrouwen die het met je willen bespreken en je misschien wel tips kunnen geven om er doorheen te komen. Je hoeft niet altijd depressief te worden als je in de overgang komt, maar de overgang en depressie gaan vaak wel samen.

Praten met anderen

Het enige advies wat veel mensen je kunnen geven bij een overgang en depressie is: praat er over. Je kunt in je schulp kruipen je overal van terugtrekken en negatief blijven denken, maar wat heb je er aan? Je lichaam verandert door alle hormonen en er breekt een nieuwe fase aan. Hoe moeilijk dat ook voor je kan zijn, is het toch verstandig om er met anderen over te praten. Je geeft hierdoor jezelf wat meer bloot, maar daardoor kunnen anderen je wel helpen.

Zij zullen je tijdens de overgang en depressie willen steunen en met je willen kijken wat zij er aan kunnen doen om het draaglijker voor je te maken. Ook binnen je eigen gezin is het goed te praten over de overgang en depressie. Gezinsleden kunnen wat dingen van je overnemen en er voor zorgen dat het voor jou wat gemakkelijker wordt. Misschien is dat net even wat je nodig hebt om uit je depressie te komen.

Een fase waar je doorheen moet…

De overgang is een fase waar je als vrouw doorheen moet. Het overkomt je hoe dan ook vroeg of laat en de een zal er meer last van hebben dan de ander, maar het gaat er om dat je weet dat het ook weer voorbij gaat. Er komt een nieuwe fijne tijd aan en om daar te komen kun je tijdens de overgang helaas ook te maken krijgen met een depressie. Veel dingen kun je nu niet plaatsen, maar ook dat valt na een tijdje op zijn plek.

Je zult je snel beter voelen als je er maar over blijft praten met anderen en dan kun je jezelf weer in de spiegel aankijken en lachen naar jezelf en denken:”Waarom heb ik me zo druk gemaakt?”. Onzekerheid is niet nodig, je bent wie je bent en tijdens de overgang kun je gevoeliger zijn en daarom is het goed om dat bespreekbaar te maken met anderen. De overgang is een fase waar je doorheen moet. Zorg dat je weet wat je kunt verwachten. De een komt wat meer hobbels tegen dan de ander. Weet dat het er allemaal bijhoort, dan wordt deze fase wat draaglijker.

Heb je last van een depressie en zit je in de overgang? Laat een berichtje achter en deel dit bericht op social media. Op zoek naar meer informatie over de overgang? Neem dan eens een kijkje bij ons programma Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Elle Jeths ten Katen
Door

Elle Jeths ten Katen

op 29 Mar 2018

Geen enkele steun ervaren......met 48 jaar mijn allerliefste vader verloren ,geen band met mn moeder en dan i d overgang komen was 'de hel' niet kunnen functioneren...geen reguliere midd wel homeopathie rhodiola en st Janskruid.....dat was t......nu 12 jaar later..vrij van de hom.middelen...sterker door gluten en lactose vrij eten!!!

Caroline
Door

Caroline

op 20 May 2019

ik heb door de overgang al 6 of 7 depressies gehad. De laatste duurde 16 maanden, maar was niet heftig. Vorig jaar weer begonnen met hardlopen, dat is niet voor iedereen weggelegd, maar bij mij werkt het. Ook let ik op mijn voeding, dat is zeer belangrijk voor vrouwen in de overgang. Ik probeer zo natuurlijk mogelijk te eten, dus geen pakjes en zakjes, maar verse groenten en fruit. Ik eet wel vlees maar met mate en 1x in de week vette vis. Verder vul ik het aan met walnoten en pecannoten (ongezouten). Probeer als je niet lekker in je vel zit toch een wandelingetje te maken en eventjes van de zon te genieten als deze schijnt. Tuinieren werkt ook heel rustgevend en je doet nuttig werk. Je wordt er blij van en je tuin staat er weer netjes bij. Ik wens alle vrouwen veel succes in de overgang. Ik hoop er bijna door heen te zijn, maar dat zal de tijd leren. Neem tijd voor jezelf : boek lezen en leuke film kijken. Kortom het leven is leuk geniet ervan.

Reactie plaatsen