Nachtelijk zweten is echt een symptoom dat bij de overgang hoort. In totaal krijgt ruim 75% van de vrouwen hiermee te maken. Sommige vrouwen worden iedere ochtend nat in het zweet wakker, anderen hebben er maar af en toe last van. Het kan ook samen gaan met hoofdpijn, koud of warm hebben, misselijk zijn of hartkloppingen. Het is echt de overgang waar je dan mee te maken hebt en je hoeft er niet bang voor te zijn dat het een slaapprobleem is. Als je last krijgt van nachtelijk zweten, dan hoef je je daar niet voor te schamen, dit kan een teken zijn dat je in de overgang komt. De een pas op zijn 50ste de ander wat eerder of juist wat later. Over de periode wanneer je in de overgang raakt kan niet altijd wat gezegd worden, het is voor iedere vrouw anders net als de mate waarin je last kunt hebben van nachtelijk zweten. Het kan zijn dat je iedere nacht wakker wordt met een natte rug, andere slapen er doorheen of hebben er echt geen last van. Doordat we meer dan vijf miljoen zweetklieren hebben kunnen we op veel plekken gaan zweten, ook het nachtelijk zweten kan zich uiten op verschillende plaatsen op het lichaam. We zweten namelijk om onze lichaamstemperatuur te regelen en als de hormonen veranderen, dan kan dit ontregeld worden en kun je ineens veel nachtelijk zweten.
Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Temperatuurregelingen in ons lichaam
Factoren die de overgang kunnen beïnvloeden
De een kan meer nachtelijk zweten dan de ander
Temperatuurregelingen in ons lichaam
Het belangrijkste regelcentrum in het lichaam is de hypothalamus. Hier vindt onder andere de warmteregeling van ons lichaam plaats. Er wordt een seintje afgegeven aan de bijnieren, zodat er extra Epinephrine en Norepinephrine (de vecht of vlucht hormonen) vrij worden gemaakt. Daardoor krijgen vrouwen te maken met een verhoogde bloedstroom in het lichaam en dan neemt de hitte ook toe. Je lichaam gaat er tegenin en gaat flink zweten, zodat de warmte er uit komt. Dit uit zich dan in het nachtelijk zweten.
Factoren die de overgang kunnen beïnvloeden
De overgang heeft te maken met schommelende hormoonspiegels. Maar er zijn ook factoren die invloed kunnen hebben op de overgang, natuurlijke schommelingen. Als je last hebt van stress, omgevingswarmte, nare dromen of angst, dan kun je ook last krijgen van nachtelijk zweten. Het kan juist erger worden wanneer je in de overgang komt en je hebt al last van deze symptomen. Het is daarom altijd goed om te kijken of je goed in balans bent. Moet je teveel in je leven waardoor je snel te maken hebt met stress? Dan kun je bekijken hoe je hier vanaf kunt komen en welke oplossingen er eventueel mogelijk zijn, al dan niet tijdelijk om er weer voor te zorgen dat je weer jezelf wordt.
De een kan meer nachtelijk zweten dan de ander
Over het nachtelijk zweten kan gezegd worden dat het soms een vreemde ervaring kan zijn. Je kunt er van schrikken als je het nog nooit eerder hebt meegemaakt en misschien denk je wel dat je ziek wordt en koorts hebt. Maar wanneer je meerdere verschijnselen hebt die met de overgang te maken kunnen hebben, dan kun je het ook beter plaatsen en ben je wat meer gerustgesteld. Geef het daarom de tijd en ontdek wat je lichaam allemaal wil uiten. Als je last hebt van nachtelijk zweten dan heeft je lichaam het op dat moment te warm en probeert de warmte kwijt te raken door te zweten. Dit is een natuurlijke reactie, niet altijd even prettig, maar hierdoor raak je de warmte wel sneller kwijt.
Benieuwd wat andere vrouwen doen tegen nachtelijk zweten? Klik op onderstaande knop.