Kokosbloesemsuiker: een gezonde suikervervanger?

Kokosbloesemsuiker: een gezonde suikervervanger?

In allerlei recepten duikt tegenwoordig kokosbloesemsuiker op. Het wordt omschreven als een natuurlijke en gezondere suiker die je prima kunt gebruiken als alternatief voor gewone tafelsuiker. In Aziatische landen wordt deze suikervariant al honderden jaren gebruikt. Zo schijnt het dat Gandhi er dagelijks 40 tot 50 gram van at. En het zal je dan ook niet verbazen dat die tropische zoetstof uit Azië inmiddels bezig is aan een enorme opmars in het Westen. Dat is niet zo vreemd. Want, gezonder leven en dus minder suiker nuttigen staat volop in de belangstelling en kokospalmsuiker past in die trend. Maar, wat is het voor suikersoort? Een aantal belangrijke vragen over kokosbloesemsuiker op een rij!

Overigens ben je bekend met verborgen suikers? Ontdek 10 verborgen suikers die je dik maken en download direct mijn 12 recepten als extra cadeau.

Inhoudsopgave:

Wat is kokosbloesemsuiker?

Waarom is kokospalmsuiker gezonder?

Zijn er ook nadelen?

Is kokossuiker hetzelfde als palmsuiker?

Smaakt het lekker?

Hoe gebruik je kokosbloesemsuiker?

Waarop letten als je kokosbloesemsuiker koopt?

Wat is kokosbloesemsuiker?

Dit is een suikersoort die ook de naam kokossuiker of kokospalmsuiker draagt. Het wordt gewonnen uit de bloesem van kokospalmbomen. De werkwijze¹ is als volgt: nadat er een snede in de kop van de bloem wordt gemaakt gaat het sap stromen dat vervolgens wordt opgevangen. Een bloeiende bloem van een kokospalmboom levert gemiddeld zo’n 2 liter sap op. Dit sap wordt in ketels – op een matige temperatuur – verhit en ingekookt tot er een soort stroperige substantie. Daarna wordt de stroop in mallen gegoten, afgekoeld en gedroogd. Het eindproduct is vervolgens per blok te koop of als fijngemalen suiker.

Waarom is kokospalmsuiker gezonder?

Gezien het productieproces is kokosbloesemsuiker volgens mij minder bewerkt dan de bekende tafelsuiker, waardoor het meer nuttige voedingstoffen bevat. Bijgaande de belangrijkste voordelen van kokospalmsuiker, namelijk:

– Bevat mineralen en vitamines

Volgens gegevens tref je in kokossuiker onder andere mineralen als ijzer, zink, calcium en kalium aan. Zo bevat het 10 maal zoveel zink en 2 keer zoveel ijzer als bijvoorbeeld rietsuiker. Daarnaast zitten er belangrijke aminozuren voor het menselijke lichaam in evenals een aantal B-vitamines².

– Minder fructose

Vervolgens bevat kokosbloesemsuiker minder fructose dan onder andere tafelsuiker. Fructose is een zoetstof die je in allerlei fabrieksmatige vervaardigde voedingsmiddelen aantreft, maar ook in groenten en fruit. Deze vruchtensuiker zet je lever om in glucose, laat je bloedsuiker stijgen en zet vervolgens je alvleesklier aan tot aanmaak insuline om het te verwerken. Fructose die je niet verbruikt slaat je lichaam op als vet. Kies je voor kokospalmsuiker? Dan is de kans dat je dikker wordt dus kleiner. Trouwens? Kokossuiker bevat wel sucrose dat weer bestaat uit fructose en glucose.

– Lage GI

Een ander belangrijk voordeel dat kokosbloesemsuiker kent, is een lage glychemische index (GI), aldus onderzoek³. Die zou rond de 35 liggen. Ter vergelijking: witte suiker heeft een GI van gemiddeld 100. Een lage GI houdt onder meer in dat die suikers geleidelijker in je bloed worden opgenomen. Daardoor ondervind je vervolgens minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel dan met bijvoorbeeld witte suiker. Gevolg? Je hebt langer genoeg energie en kent minder dipjes waardoor je tussentijdse behoefte aan zoet ook minder is.

 – Bevat inuline

Daarnaast bevat de kokospalmsuiker een prebiotische vezel inuline⁴ genaamd. Die zorgt dat je lichaam de suiker minder snel opneemt en draagt zo bij aan een lagere glychemische index lager.

Dit zijn voor mij allemaal belangrijke redenen om voor kokospalmsuiker te kiezen en als alternatief toe te passen in diverse gerechten en drankjes. Overigens wil dat niet zeggen dat je het ongebreideld kunt gebruiken. Kokosbloesemsuiker is namelijk geen caloriearme zoetmaker. Ter vergelijking: 100 gram kokossuiker telt 379 calorieën en gewone witte suiker 406. Okay, dat is minder qua aantal, maar het blijft zaak gewoon goed te letten op je suikerinname. Eenvoudigweg omdat een overdaad aan suiker diverse welvaartsziekten bevordert als diabetes 2, obesitas⁷, bepaalde kankervormen⁶ en hart- plus vaataandoeningen⁵.

Zijn er ook nadelen?

Ja. Helaas kent de toegenomen populariteit van kokosbloesemsuiker ook een keerzijde. Door de enorme belangstelling voor kokossuiker maken nogal wat plantages de overstap naar de productie van kokossuiker. De reden is dat het momenteel winstgevender is. Het gevolg is dat de kokosnotenproductie daalt en dus ook het aanbod kokosolie, -water, -melk enzovoort. Want, een kokosboom kan niet tegelijkertijd sap (gehaald uit de bloesem) leveren en kokosnoten.

Is kokossuiker hetzelfde als palmsuiker?

Overweeg je kokosbloesemsuiker te gaan gebruiken? Dan is het goed te weten dat het iets anders is dan palmsuiker. Palmsuiker is afkomstig van bijvoorbeeld de dadelpalm of de arengapalm. Daarbij wordt deze suikersoort gewonnen uit een ander deel van de plant, namelijk uit de palm dan wel stengel, zoals de naam al aangeeft. Door de toegenomen vraag naar palmsuiker schijnt er tegenwoordig ook uit de kokosboom palmsuiker vervaardigd te worden.

Smaakt het lekker?

Misschien denk je: kokosbloesemsuiker? Dat zal wel naar kokos smaken. Nou ik kan je geruststellen. Qua smaak heeft de suiker – naar mijn mening – weinig weg van kokos. Dus, houd je daar niet van? Dan kun je het gerust eens proberen. Ik vind het eerder wat karamelachtig. Zeker wanneer je het door bijvoorbeeld een kom warme havermout roert en smelt. Jammie! En ben je bang dat het mierzoet is? Dan kan ik je eveneens geruststellen. Dat valt reuze mee.

Hoe gebruik je kokosbloesemsuiker?

Kokosbloesemsuiker lijkt veel op bruine suiker vanwege de kleur en structuur. Je gebruikt het eigenlijk net als de gewone witte suiker. Dus je kunt het in je dagelijkse kopje koffie doen of door je thee roeren. Maar, ook in een beker warme chocolademelk smaakt het top. Verder combineert het gemakkelijk met bijvoorbeeld ontbijtgranen als havermout, maar kun je er je toetje van amandel- of sojayoghurt een zoetere smaak mee geven. En je kunt het ook prima verwerken in pannenkoeken, cakes, koekjes enzovoort. Kortom: het is gewoon een fijn suikeralternatief die in diverse gerechten heerlijk smaakt.

Waarop letten als je kokosbloesemsuiker koopt?

Door de enorme populariteit van kokossuiker is het tegenwoordig ook in de supermarkt om de hoek te koop en niet alleen meer bij de zogenaamde natuurvoedingswinkels of reformzaken. Koop je kokossuiker? Check dan in elk geval even het ingrediëntenlijstje op de verpakking. Zorg dat het suikerproduct dat je koopt voor 100% uit kokospalmbloesemsuiker bestaat. Want, het schijnt dat er fabrikanten zijn die het product vermengen met onder andere rietsuiker. En dat is een minder gezonde geraffineerde suiker. Ook de prijs kan een indicatie zijn. Normaalgesproken is kokosbloesemsuiker flink duurder dan gewone tafelsuiker. Trouwens? Dat is ook een reden om er zuinig mee om te gaan. Daarbij is je suikerinname matigen sowieso beter voor je lijn en gezondheid!

Gebruik je al kokosbloesemsuiker? En wat zijn je ervaringen? Geef je reactie hieronder. Wil je minder suiker eten? Suikervrij leven? Mijn programma 20 Dagen Suikervrij helpt je daarbij! Neem nu vrijblijvend een kijkje!

button-20-dagen-suikervrij

Bronnen:
1.


2. http://www.pca.da.gov.ph/coconutrde/images/sugarpdfs/
TPTrinidad_FNRI.pdf
3. http://www.coconutsugarphilippines.com/coconutsugarhealthinfo.php
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8814212
5. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/
Nutrition/Added-Sugars-Add-to-Your-Risk-of-Dying-from-Heart-Disease_UCM_460319_Article.jsp#.WCh5NPnhBPZ
6. http://beatcancer.org/blog-posts/5-reasons-cancer-and-sugar-are-best-friends/
7. http://www.bmj.com/content/346/bmj.e7492
8. http://www.tropicaltraditions.com/faq/coconut-palm-sugar

Over de schrijver
Ira Kuiper
Door

Ira Kuiper

op 14 Nov 2016

Ik gebruik het sinds kort. Heb het zojuist nog in m'n havermout gedaan en het smaakt heerlijk. Het smaakt, zoals u ook zegt, naar karamel. Ik ben er zeer tevreden over en weet nu dankzij dit bericht meer over deze suiker. Ik zeg: Super!!

Miranda pronk
Door

Miranda pronk

op 14 Nov 2016

Hallo Ria, ik wil het graag geloven dat het gezonder is dan kristalsuiker, echter heb daar toch twijfels over. Het blijft toch suiker en altijd letten op de aan te bevelen hoeveelheid. Groetjes Miranda Pronk

Larisa Hengeveld
Door

Larisa Hengeveld

op 14 Nov 2016

waar kun je het kopen?

christl
Door

christl

op 14 Nov 2016

Hoi, Hoi waar is dit verkrijgbaar?

Reactie plaatsen