Bijnieruitputting: niet zomaar een overgangsklacht

Bijnieruitputting: niet zomaar een overgangsklacht

Naarmate we ouder worden, merken we dat we eerder moe zijn. Vrouwen die in de overgang komen zijn ook sneller moe. Soms kan het ook gaan over bijnieruitputting. Maar wat is dat? Bijnieruitputting is iets wat je niet zomaar van de een op de andere dag krijgt. Eerst gaat er een fase aan vooraf waarbij je bijnieren teveel cortisol produceren door een overdaad aan stress. Dit kan jaren, zelfs tientallen jaren duren. Dit zorgt ook weer voor ongewenste bijwerkingen.

Je hebt in het begin vaak behoefte aan koffie en opwekkende middelen. Je slaapt niet meer goed, je voelt je verward, je hebt moeite om je te concentreren en je bent sneller geïrriteerd. Later kun je ook last krijgen van een toename in gewicht, spiermassa verlies, een dunnere huid, een zwembandje rond je middel en ook de bloedsuikerspiegel kan wisselen. Dit kan ook allemaal aan de orde zijn bij de overgang. Je ziet het vaak over het hoofd, maar het heeft ook allemaal met stress te maken en dan is het tijd om een stapje terug te doen, maar doen we dat ook?

Wil je meer weten over het stresshormoon cortisol? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Pak de oorzaak aan van bijnieruitputting

Stress vermijden is lastig

Pak de oorzaak aan van bijnieruitputting

Als je een bijnieruitputting hebt, dan is er vaak ook een vitamine B of vitamine D tekort. Je moet echt op zoek gaan naar de oorzaak, waar komt het door dat je bijvoorbeeld veel stress hebt? Snel handelen is belangrijk, want op het moment dat je bijnieren teveel onder druk staan en te lang, dan kan de stofwisseling in je lichaam vertragen. Dit wordt zo gedaan, omdat zij dan je bijnieren kunnen beschermen. Let daarom goed op de signalen en zorg dat je weet wanneer je last hebt van stress. Misschien wil je er niet aan toegeven en denk je wel het gaat vanzelf weer over, maar je lichaam geeft het aan.

Het zijn geen signalen die het zomaar uitstraalt om je te plagen. Het zijn signalen om er voor te zorgen dat de bijnieruitputting niet erger wordt. Het zijn signalen om bijnieruitputting te voorkomen. Daarom moet je altijd goed naar je lichaam luisteren en ook weten wanneer het even genoeg is. Neem de tijd om af en toe wat voor jezelf te doen en te genieten van een warm bad, een goed boek of een bezoekje aan de sauna. Doe leuke dingen waarbij je ook kunt ontspannen en je kunt opladen.

Stress vermijden is lastig

Er wordt wel eens gezegd dat je stress moet proberen te vermijden, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je komt overal wel eens stress situaties tegen. Zowel thuis als op het werk, maar ook in de supermarkt. Je ergert je aan mensen die niet doorlopen of erg langzaam zijn. Hierbij begint het al. Je raakt gefrustreerd, eerst af en toe en later om alles. Probeer realistisch te zijn en op tijd even tot tien te tellen. Dit kan lastig zijn en ook als je echt moe bent en je hebt haast, maar je boos maken heeft geen nut.

Als je met een bijnieruitputting te maken hebt is dat erg vervelend. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen er mee te maken en hebben er vaak echt last van. Zorg daarom dat je het kunt herkennen en luister naar je lichaam wanneer het genoeg is, is het echt even genoeg. Je lichaam moet herstellen, zeker tijdens de overgang. Je hormoonhuishouding is dan helemaal uit balans, dus neem de tijd om te rusten, zodat je lichaam energie krijgt om weer alles in balans te brengen.

Heb je last van overgangsklachten? Neem dan eens kijkje naar mijn programma: Overwin je Overgang. Laat gerust een reactie achter op mijn blog. Ik zal er op reageren en vergeet bovendien niet dit bericht te delen met je vrienden.

button-4

Over de schrijver
Katrien
Door

Katrien

op 30 Oct 2017

Hallo Ik ben katrien 50 j het is nu toch een 2 jaar dat ik last heb van opvliegers , geen goeie nachtrust , vermoeid mij door de dagen sleuren en door alles depressief ook nog , ik wil mij beter voelen , gaan sporten maar gewoon zo vermoeid zelfs huishoudelijke taken zijn al lastig , wat moet ik doen

Reactie plaatsen