Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Tijdens de overgang kunnen vrouwen te maken hebben met stemmingswisselingen. Sommige vrouwen kunnen erg prikkelbaar zijn, dit wil zeggen licht geïrriteerd zijn en soms kun je ineens een uitbarsting krijgen. Tijdens de overgang kun je er zomaar mee te maken krijgen en dit kan een vreemde ervaring zijn. De ene vrouw krijgt er mee te maken, de ander misschien helemaal niet. Maar als je weet dat het je kan overkomen, dan schrik je er misschien wat minder van. Van het ene op het andere moment kun je ineens heel vrolijk zijn en dan ineens heel emotioneel of heel boos. Het zijn de stemmingswisselingen die worden beïnvloed door de hormonen die aan het veranderen zijn. De hormonen zorgen er voor dat het lichaam ontregeld is en dat kan zorgen voor een overbelasting van de bijnierschors. De bijnieren zijn van groot belang bij de aanmaak van oestrogeen. Wanneer je in de overgang komt dan maken de eierstokken geen oestrogeen meer aan. Dit is een periode waarin de rol van de bijnieren belangrijker gaat worden. Bijnieren doen echter veel meer. Ze maken ook adrenaline aan. Als je lichaam is ontregeld, geeft dat innerlijke stress. Daardoor worden de bijnieren ook zwaarder belast. Het kan daarom gebeuren dat de bijnieren overmatig adrenaline aan gaan maken.

Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Stemmingswisselingen en je omgeving

Praat over je stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen en je omgeving

Wanneer je last krijgt van stemmingswisselingen kun je nerveus zijn, het kan zijn dat je geen rust vindt en dat je je gejaagd voelt. Je hebt snel last van irritaties en misschien ook wel van woede uitbarstingen. Het zou ook kunnen gebeuren dat je jezelf door de stemmingswisselingen niet meer herkent of dat je met rust gelaten wilt worden. Je hebt het gevoel dat je jezelf kwijt bent en je verlangt er misschien wel naar om op een onbewoond eiland te zijn waar je volledig met rust wordt gelaten. De gevoelens overkomen je zomaar. Je kunt je ook schuldig voelen als je zo ineens boos wordt op mensen, die nergens wat aan kunnen doen. Daarom is het goed dat je je omgeving aangeeft dat je last hebt van stemmingswisselingen door de overgang. Dit is geen schande om bespreekbaar te maken. Het is beter dat zij weten waardoor het komt, zodat zij het accepteren en er rekening mee kunnen houden.

Praat over je stemmingswisselingen

Sommige vrouwen praten liever niet over de overgang, maar wanneer je dit wel doet krijg je een beter beeld van wat je meemaakt en ook wat anderen overkomt of is overkomen. Geef er aan toe, deel je ervaringen met anderen en zorg dat je je stemmingswisselingen met hen kunt uitwisselen. Misschien kunnen zij je tips geven en geven ze ook aan wat zij aan jou merken. Daardoor krijg je ook inzicht in je eigen gedrag tijdens de overgang. Ook dit kan het geheel weer wat gemakkelijker maken voor jezelf. Je kunt het beter plaatsen, je leert jezelf kennen en daardoor kan de periode wat meer inzicht geven in je leven. Het is geven en nemen in deze periode en je moet er aan toegeven dat je niet alles in de hand hebt. Het is een fase waar vrouwen nou eenmaal mee te maken krijgen, hoe leuk of vervelend je dit ook vindt. Stemmingswisselingen horen er ook echt bij en achteraf kun je er vaak om lachen dat je soms zo hebt gereageerd, maar op het moment zelf kan het erg vervelend zijn. Deel je ervaringen daarom met anderen, zodat je er wat van kunt leren en ervaar ook hoe het voor anderen is.

Heb je last van stemmingswisselingen? Bekijk dan eens onze cursus.

knop overgangstransformatie

Over de schrijver
Petra
Door

Petra

op 29 Jul 2019

Beste Ria, Ik ben een vrouw van 43 jaar en heb sinds een aantal maanden last van een opgejaagd gevoel. Het lijkt alsof ik constant aan het rennen ben en voel mijn hart in mijn keel kloppen. Daarbij heb ik het gevoel of ik elke x diep moet adem halen of gapen. Soms denk ik dat ik aan het hyperventileren ben. Ook heb ik soms spierpijn bij mijn schouderbladen. Zijn dit ook symptomen van de overgang? Ik drink nog de pil en kan dus geen bloedonderzoek aanvragen waarin te zien is of ik in het begin stadium van de overgang zit. Graag zie ik een reactie tegemoet. B.v.d.

Angela
Door

Angela

op 08 Oct 2019

Sommige huisartsen doen geen bloeeonderziek meer om te kijken of je in de overgang bent. Het is namelijk een tijdsopname en dus niet betrouwbaar.

S. Van den Berg
Door

S. Van den Berg

op 18 Jun 2020

Je kan ook een algemeen bloedonderzoek aanvragen. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je opgejaagd voelt en hartkloppingen hebt.

Reactie plaatsen