Prikkelbaarheid en woede tijdens de overgang

Prikkelbaarheid en woede tijdens de overgang

Tijdens de overgang zijn sommige vrouwen erg prikkelbaar. Deze prikkelbaarheid is echt een van de kenmerken van de overgang. Je kunt er dus niet onderuit als je er mee te maken krijgt, helaas het hoort er bij. Je kunt er misschien wel mee om leren gaan. Dit kan ook lastig zijn, want je humeur kan ineens omslaan. Voorheen kon je misschien veel hebben van de mensen om je heen, maar nu ineens niet meer. Dit kan met de overgang te maken hebben.

Geef daarom ook aan anderen aan dat je last hebt van de overgang, zodat zij weten wat er gaande is en het niet op zichzelf gaan betrekken. Sommige mensen zijn erg gevoelig en denken dat wanneer je prikkelbaar bent dat het dan door hen komt. Dit kun je voorkomen door uit te leggen dat je prikkelbaarheid met de overgang te maken heeft. Misschien hebben andere vrouwen nog wel tips voor je, hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Daarom is het goed om daar nu even bij stil te staan.

Wil je tips met betrekking tot je overgangsklachten? Lees dan gratis “Overgangshormonen in Balans“.

Inhoudsopgave:

Prikkelbaar in de overgang?

Praat over gevoelens en reacties tijdens de overgang

Prikkelbaar in de overgang?

Het kan zijn dat je in de overgang bent en daardoor erg prikkelbaar. Je wordt ineens snel boos om kleine dingen waarbij je voorheen dacht, ik laat het gaan. Helaas ben je in de overgang wellicht minder flexibel. Je wilt het wel negeren, maar op de een of andere manier reageer je meteen voordat je er over na kunt denken. Soms kun je daarmee andere mensen raken, ook mensen waar je normaal altijd aardig tegen bent en veel van kunt hebben. Daarom is het belangrijk dat je juist open bent over het feit dat je in de overgang bent. Misschien weet je het nog niet zeker, maar je kunt ook aangeven dat je denkt dat je in de overgang bent en dat het daarmee te maken zal hebben.

Zeker wanneer er verder niets aan de hand is dien je dit met anderen te bespreken. Anderen kunnen ook ineens heel anders op jou gaan reageren wanneer je je anders gaat gedragen dat zij van je gewend zijn. Ontdek daarom nu zelf of je al in de overgang bent en of je ook last hebt van prikkelbaarheid. Misschien zeggen mensen in je omgeving wel dat je niet zoveel kunt hebben dan anders. Dit zou een teken kunnen zijn van prikkelbaarheid. Als je rond de 50 jaar bent kun je in de overgang raken. Bekijk daarom het totaalplaatje en dan kun je vaststellen of je in de overgang bent. Zo ja, dan kun je de prikkelbaarheid daaraan te ‘danken’ hebben.

Praat over gevoelens en reacties tijdens de overgang

Praten is een van de belangrijkste dingen in de overgang. Je kunt met andere vrouwen praten, maar ook met je huisarts. Het zal er aan liggen wat je wilt bespreken of wat je wilt weten. Maar anderen kunnen je goed helpen en inzicht geven in deze fase van je leven. Het kan namelijk moeilijk voor je zijn als je bijvoorbeeld al vroeg in de overgang bent gekomen, je bent niet meer vruchtbaar en je kinderwens kan niet meer worden vervuld. Het kan ook zijn dat je pas laat in de overgang komt, maar ook dan kan het lastig zijn.

Je wilt er niet aan toe geven dat je wat ouder wordt en krijgt last van opvliegers. Praat met anderen over je klachten, want de kans is groot dat zij je tips kunnen geven hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Je kunt ook zelf het een en ander proberen. Bekijk wat jij kunt doen aan je prikkelbaarheid tijdens de overgang. Lukt dat niet meteen zoals jij dat wilt, geen paniek, deze periode gaat voorbij. Probeer het een beetje luchtig te bekijken en lach er samen met vriendinnen om als de situatie dat toelaat.

Ben je benieuwd hoe ik  ben omgegaan met mijn prikkelbaarheid? Lees er meer over in mijn e-boek: Overwin je Overgang. Hoe ga jij om met je prikkelbaarheid? Laat een reactie achter en vergeet dit bericht niet te delen met je vrienden.

Over de schrijver
Christine
Door

Christine

op 13 Apr 2017

Mijn 12-jarige dochter noemt het mijn gemene pauze...

Ella Wetstaar
Door

Ella Wetstaar

op 01 Sep 2017

Bij mij had praten een tegengesteld effect. Ik werd steeds depressiever. Totdat ik besloot er geen aandacht meer aan te besteden, maar me te richten op de dingen die ik wel goed gaan. Ik heb al mijn boeken over de overgang weggegooid en voel me al maanden helemaal opgelucht en ontspannen. Wellicht hebben ook andere vrouwen hier baat bij.

Reactie plaatsen