Niet jezelf kunnen zijn?

Niet jezelf kunnen zijn?

Niet jezelf kunnen zijn, kan op de lange termijn vervelende consequenties hebben. Als je in de overgang terecht komt, kan het zijn dat je niet jezelf bent. Je hormonen spelen hier een grote rol in. Je lichaam is aan het veranderen en dit heeft zowel invloed op je lichamelijke gesteldheid als op je gevoelens (geestelijk). Je wilt veel dingen doen, maar komt er niet toe, je hebt misschien last van stemmingswisselingen en hebt weinig zin om iets te ondernemen. Het kan ook zijn dat je erg moe bent en dat je daardoor snel de neiging hebt om te gaan liggen en te blijven liggen.

Anderen kennen je zo misschien niet en vragen zich af waarom je niet jezelf kunt zijn. Als je zelf weet dat je in de overgang bent, dan is het goed om dat bespreekbaar te maken, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Het kan zijn dat je het lastig vindt om er over te praten. Maar in je omgeving zijn genoeg vrouwen die ook wat ouder zijn en het al wel mee hebben gemaakt. Zij weten hoe het is als je jezelf niet kunt zijn. Ook zij kunnen wat aan je merken, maar zij zullen het eerder kunnen plaatsen waar dat het aan ligt.

Merk je dat je niet jezelf kunt zijn? Ga dan eens na of dat je in de overgang kunt zijn. Niet jezelf kunnen zijn voelt erg vreemd, weet echter dat dit een fase is waar je doorheen moet. Natuurlijk is het niet eenvoudig, maar probeer er wat luchtiger tegen aan te kijken, praat erover. Je krijgt dan begrip en herkenning en dat maakt alles een stuk draaglijker.

De overgang is een uitnodiging om balans te geven aan je leven. Download daarom hier gratis het e-boek Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Niet jezelf kunnen zijn door de overgang?

Wat kun je doen om weer jezelf te worden?

Niet jezelf kunnen zijn door de overgang?

Het kan zijn dat je rond de 50 jaar bent en het idee hebt dat je in de overgang bent. Je voelt je moe, je hebt last van opvliegers, je zweet in de nacht en wie weet ben je ook wel niet helemaal jezelf. Daarom is het goed dat je nu gaat bekijken wat je er aan kunt doen. Is het de overgang of speelt er iets anders een rol? Het kan namelijk allemaal van invloed zijn op elkaar en als je weet dat het de overgang is, dan weet je dat het ook weer over gaat.

Het is een fase waar je in zit en daar kun je ook weer uit komen. Geef er daarom aan toe en bespreek het met anderen, zodat zij ook weten waarom je zo reageert. Daar kun je ook vervelende reacties uit de omgeving mee voorkomen. Sommige mensen denken dat het meteen door hen komt wanneer je geprikkeld reageert. Leg daarom duidelijk uit wat er gaande is en dat het niet aan hen ligt, maar dat je in de overgang bent.

Wat kun je doen om weer jezelf te worden?

Als je merkt dat je in de overgang bent, dan is het goed dat je gaat kijken wat je er aan gaat doen. Wat je kunt doen hangt een beetje af van je situatie en wat je voelt. Als je heel moe bent is het goed dat je er aan toe gaat geven, want je lichaam heeft het nodig. Het kan ook zijn dat je juist veel last hebt van stemmingswisselingen. Dan is het goed dat je gaat kijken of je daarin wat meer jezelf kunt zijn.

Probeer leuke dingen te doen, zorg voor voldoende ontspannen en probeer te voorkomen dat je anderen met woorden aanvalt. Gebeurt het toch, praat erover en leg uit dat je jezelf niet helemaal in hand had op dat moment. Maak het bespreekbaar! Hierdoor is het voor anderen fijner om bij je te zijn. Wees niet te hard en te streng voor jezelf dit werkt averechts. Het helpt wellicht als jij ervoor zorgt dat voldoende rust krijgt om weer jezelf te worden. Na veel slapeloze nachten is het niet vreemd dat je uit je slof schiet als het even niet loopt zoals jij wilt.

Wil je weer jezelf kunnen zijn? Lees dan mijn e-boek: Overwin je Overgang. Kijk hieronder voor meer informatie en vergeet niet dit bericht te delen en een reactie te plaatsen.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen