Incontinent mysterie ontrafeld: waarom de overgang de oorzaak kan zijn

Tijdens de overgang krijgen vrouwen met verschillende symptomen te maken. Niet elke vrouw krijgt in dezelfde mate last van bepaalde symptomen. Last van opvliegers is een van de meest bekende. Maar je kunt ook te maken krijgen met incontinentie door de overgang. Rond het 50ste levensjaar komt een vrouw in de overgang terecht, de een wat eerder en de ander wat later. Bij de overgang gaat het over het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Er zijn verschillende fasen in de overgang en daarbij horen ook verschillende klachten, lichamelijk, maar ook geestelijk. Je kunt te maken krijgen met ongewild urineverlies. De vraag die veel vrouwen hebben is of de overgang met incontinentie gepaard kan gaan. Hoe word je incontinent door de overgang? In dit artikel wordt dit onderwerp verder toegelicht. Het is namelijk erg vervelend wanneer je daarmee te maken hebt, maar het is ook goed om te weten hoe het komt en waarom het kan gebeuren. Lees het artikel daarom rustig door, zodat de vragen voor jou ook beantwoord worden.

Verslapping van de bekkenbodemspieren kan veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen in de overgang. Lees hier meer over hormonen tijdens de overgang.

Inhoudsopgave:

Incontinentie en overgang

Incontinent wat nu?

Urineverlies opvangen

Oorzaken incontinentie

Incontinent door overgang herkennen

Incontinentie en overgang

Een vrouw kan incontinent worden door de overgang. Hoe zit dat dan precies? Om te beginnen worden de eierstokken beetje bij beetje kleiner tijdens de overgangsjaren. Daarbij worden de bekkenbodemspieren slapper en ze rekken verder uit. Daardoor komt ook de baarmoeder wat lager te liggen en deze oefent hierdoor ook meer druk uit op de blaas. Hierdoor kan er ongewenst urineverlies optreden, wat voor veel vrouwen erg vervelend is en ook zo ervaren wordt. Je krijgt vaak met incontinentie te maken wanneer je gaat lachen, gaat niezen of moet hoesten. De hoeveelheid urine die je verliest is vaak niet schrikbarend veel. Het zijn vaak maar een paar kleine druppeltjes. Maar vrouwen vinden het vaak hinderlijk en schamen zich er voor. Maar je kunt gelukkig wel wat aan dat ongewilde urineverlies doen.

Incontinent wat nu?

Wanneer je last hebt van urineverlies tijdens de overgang, is er gelukkig iets wat je kunt doen. Je kunt namelijk naar de fysiotherapeut gaat. Je vraagt je misschien af wat die voor je kan doen. Maar als je last hebt van urineverlies, dan zal de behandeling je zeker kunnen helpen. Je gaat hier namelijk leren hoe je je bekkenbodemspieren kunt trainen en weer kunt versterken. Hierdoor kun je ongewenst urineverlies voorkomen. Het kan zijn dat de fysiotherapeut na een tijdje merkt dat het weinig effect heeft en dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een operatie. Dat wordt vaak gedaan wanneer de baarmoeder is verzakt. Het kan ook nog een optie zijn om medicatie te krijgen die urineverlies moeten voorkomen. Wat er aan gedaan wordt, hangt af van hoeveel hinder je ervaart.

Urineverlies opvangen

Omdat veel vrouwen zich schamen voor het incontinent zijn door de overgang en bang zijn dat er luchtjes optreden, willen ze er wat aan doen. Je zou bijvoorbeeld een inlegkruisje kunnen gebruiken, want dan kunnen de druppeltjes op worden gevangen. Soms denken vrouwen dat maandverband ook goed is, maar dat is toch minder geschikt. Op het moment dat je last hebt van grotere ongelukjes, dan ben je beter af bij speciaal incontinentiemateriaal. Het lijkt vaak wel op een inlegkruisje of maandverband. Het wordt met een plakstrip in het ondergoed gelegd. Er is ook incontinentiemateriaal wat je aan kunt trekken als een broekje. Het is dan maar even bekijken wat je zelf fijn vindt. Even bekijken welke opties er zijn en dan oordelen wat jij als het meest prettig ervaart.

Oorzaken incontinentie

Bij incontinentie denken veel mensen niet meteen aan de overgang als oorzaak. Je kunt er namelijk ook last van hebben wanneer je last hebt van stress. Je moet dan per ongeluk plassen als je lacht, moet niezen of gaat hoesten. Daarbij kunnen de spieren door een verschuiving van de blaashals geen goede interne druk uitoefenen door de leeftijd, door een operatie of een bevalling. Het kan ook zijn dat de blaas een eigen wil heeft en heel bewust weerstand blijft bieden. Dit kan daarbij dus erg vermoeiend zijn wanneer dat de oorzaak is. Het kan ook zijn dat je last hebt van verlies van het gevoel van aandrang om op het juiste moment te plassen. Je zult in dat geval regelmatig moeten gaan plassen, want je voelt niet wanneer je blaas vol is. Het is dan ook erg vervelend, maar het hoort er wel bij. Je lichaam gaat in de overgang veranderen. Het kan zijn dat de baarmoeder lager komt te liggen en daardoor kun je dus incontinent worden tijdens de overgang.

Incontinent door overgang herkennen

Het is al heel fijn wanneer je het incontinent zijn door de overgang kunt herkennen. Veel vrouwen schamen zich er voor, willen er niet over praten en negeren het. Maar het is beter om er wel over te praten, want daardoor hoor je wat andere vrouwen ervaren, wat zij er aan doen en dan leer je ook hoe je er mee om kunt gaan en wat jij er aan kunt doen. Fysio kan een goede optie zijn, of medicatie en soms is een operatie noodzakelijk. Er zijn veel vrouwen die er mee te maken hebben, meer dan je weet! Het is belangrijk dat je daarom je ervaringen deelt, zodat je weet dat je er niet alleen voor staat en van elkaar kunt leren. Schaam je daarom niet, het hoort bij de overgang en het is vervelend wanneer je er mee te maken krijgt. Houd het daarom draaglijk voor jezelf, praat er over en zorg dat het een bespreekbaar onderwerp is. Er kan veel aan gedaan worden en dan kom je vaak ook van de klachten af of ze worden in elk geval minder, maar dan moet je er wel over praten. Haal incontinentie uit de taboesfeer.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Laat dan een reactie achter. Of doorbreek de taboesfeer en deel dit artikel met je vrienden. Wil je meer weten over de overgang en incontinent zijn? Neem dan eens een kijkje naar mijn programma Overwin je Overgang: