Hormoontherapie overgang ontmaskerd: waarom er ook voldoende alternatieven zijn
Hormoontherapie overgang: weet wat de risico’s zijn. Als je in de overgang bent kun je kiezen voor hormoontherapie. De juiste medische term is hiervoor hormoonsubstitutietherapie (HST). Bij een hormoontherapie overgang worden er altijd natuurlijke hormonen gebruikt. Het ligt een beetje aan welk hormoonpreparaat er wordt gebruikt, maar normaal gaat het de eerste 11-14 dagen over oestrogenen die je krijgt toegediend. Dit wordt vervolgens gevolgd door 11-14 dagen een combinatie van oestrogenen en progestagenen. Zonder pauze ga je door naar de laatste dosis. Als je voor de hormoontherapie kiest voor de overgang dan brengt dit het lichaam kunstmatig in de fase van voor de menopauze.
Dit houdt wel in dat je maandelijkse bloedingen terug gaan keren. Maar de aanpassingen die je lichaam nu normaal zou moeten maken, zullen niet doorgaan. Het wordt namelijk opgevangen met de hormoontherapie voor de overgang. Als je in de overgang komt, dan kan het zijn dat je het daar moeilijk mee hebt, maar je moet geen hormoontherapie kiezen om te verstoppen dat je met de overgang te maken krijgt. Andere vrouwen weten wat het kan zijn en het is belangrijk om er met hen over te praten, voordat je kiest voor hormoontherapie.
Lees hier meer over je hormoonveranderingen tijdens de overgang en breng je hormonen in balans zonder hormoontherapie.
Inhoudsopgave:
Stoppen met hormonen dan weer klachten?
Praat met anderen over hormoontherapie overgang
Stoppen met hormonen dan weer klachten?
Wanneer je hormonen gebruikt blijven er gewoon schommelingen aanwezig. Daardoor kun je gewoon overgangsklachten ervaren. De hormoontherapie heeft vaak invloed op de opvliegers en de hormonale spierpijnen en de gewrichtspijnen. Als je daar nou last van hebt, dan zou je eens kunnen kijken of dat hormoontherapie bij de overgang wat voor je is.
Het is heel persoonlijk of dat het je gaat helpen en of dat je het wilt doen. Op het moment dat je de keuze hebt gemaakt om te starten met hormoontherapie komt er ook een moment waarop je weer gaat stoppen. Er zijn vrouwen die dan weer volop de klachten terug krijgen. Dit hoeft bij jou natuurlijk niet zo te zijn, maar ben er wel op voorbereid dat dit kan wanneer je met de hormoontherapie gaat stoppen.
Welke keuze maak je?
Of je nu wel of geen hormoontherapie gaat volgen, dit is iets wat je zelf moet beslissen. Het zal er aan liggen waar je last van hebt, wat je er aan kunt doen en wat de invloed van hormoontherapie kan zijn op deze klachten. Soms kan hormoontherapie veel voor je betekenen, maar soms voegt het weinig toe. Het kan het proberen waard zijn, maar dat is ook voor iedereen anders dus beslis zelf of het je wel of niet aanspreekt. Vraag naar de ervaring van anderen.
Praat met anderen over hormoontherapie overgang
Hormoontherapie overgang: laat je eerst goed informeren. Misschien heb je vriendinnen of vrouwen in je omgeving die je hoort praten over de hormoontherapie. Je vraagt je af wat het is en wat het met je kan doen. Deze vragen zullen je bezig blijven houden, totdat je er met anderen over in gesprek bent geweest. Daarom is het goed dat je daar nu wat mee gaat doen.
Stel de vragen die in je opkomen of schrijf deze op en plan een keer een gesprek met een andere vrouw die hormoontherapie heeft gevolgd. Misschien is het wel wat voor je, misschien ook niet. Maar je zult er pas achter komen als je er ook meer over weet. Het zal er ook echt wel aan liggen wie je spreekt. De een zal positief zijn over de hormoontherapie de ander niet of wat minder. Als je er een goed beeld over wilt krijgen dan kun je het beste met meer vrouwen over hormoontherapie spreken.
Wat zijn jouw gedachten over hormoontherapie? Laat een reactie achter. Ben je op zoek naar een natuurlijke oplossing, zonder bijwerkingen? Wil je meer weten over de overgang bekijk dan het programma Overwin je Overgang.