Blaasontsteking vrouw: 8 veel gestelde vragen over urineweginfecties
Een blaasontsteking is eigenlijk een urineweginfectie waar je plots mee te maken kunt krijgen. Het slijmvlies van de blaas is dan ontstoken door bacteriën die via de plasbuis in je blaas zijn terechtgekomen. Boosdoener is in zo’n 80% van de gevallen de E-colibacterie⁵. Ongeveer zo’n 3 tot 5% van de volwassen vrouwen heeft jaarlijks volgens schattingen drie of meer van dergelijke urineweginfecties. En word je ouder? Dan neemt de kans erop toe. Daarbij schijnt dat slechts de helft van de vrouwen ermee naar de huisarts gaat. Heb je ooit eens een blaasinfectie gehad? Dan kan het vaker terugkomen. En laat je het niet behandelen? Je loopt dan het risico op een nierbekkenontsteking. Overigens? Tijdens de menopauze kun je er als vrouw vaker mee te maken krijgen. Hieronder de meest gestelde vragen van vrouwen in de overgang met de klacht blaasontsteking vrouw.
Heb je last van blaasontstekingen en andere overgangsklachten? Download gratis mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans”.
Inhoudsopgave:
1. Is blaasontsteking een typische vrouwenkwaal?
2. Lopen alle vrouwen eenzelfde risico op urineweginfecties?
3. Waarom hebben vrouwen blaasproblemen na de overgang?
4. Wat zijn de klachten c.q. symptomen bij blaasontsteking vrouw?
5. Hoe worden blaasontstekingen behandeld?
6. Maar wat als de blaasinfecties telkens terugkeren?
7. Heeft urineverlies ook te maken met blaasontsteking?
8. Wat kan ik doen om een blaasontsteking te voorkomen?
1. Is blaasontsteking een typische vrouwenkwaal?
Ja! Het komt vooral veel voor bij vrouwen van 15 tot 24 jaar en wanneer vrouwen tussen de 50 en 75 jaar zijn. Oorzaak? De anatomie van de vrouw. Dat komt doordat de vagina en de anus dicht bij elkaar liggen. Hierdoor kunnen darmbacteriën het vaginaslijmvlies binnendringen en besmetten. Daarnaast speelt mee dat de plasbuis van vrouwen maar zo’n 3 centimeter lang is. Ter vergelijking: bij mannen is de urinebuis gemiddeld zo 14 centimeter. De kans dat een man een blaasinfectie krijgt, is dan ook veel kleiner. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven wel een keer te maken met een urineweginfectie. En heb je er ooit een keer last van gehad? De kans dat je er vaker last van krijgt, is groot¹.
2. Lopen alle vrouwen eenzelfde risico op urineweginfecties?
Op bepaalde momenten in hun leven hebben vrouwen meer kans op blaasinfecties. Wanneer een vrouw seksueel actief wordt, neemt de kans op blaasinfecties toe. Vermoedelijk komen tijdens het vrijen mogelijk bacteriën vanuit de vagina in de plasbuis terecht. Voorts hebben ook zwangere vrouwen, zonder dat in de gaten te hebben, vaker last van blaasproblemen. En tot slot kampen nogal wat vrouwen tijdens de menopauze met een (terugkerende) blaasontsteking.
3. Waarom hebben vrouwen blaasproblemen na de overgang?
Na de menopauze daalt de hormoonproductie van een vrouw dramatisch. Niet alleen de aanmaak van progesteron is gering, maar ook de oestrogeenproductie keldert flink. Vooral de verminderde aanmaak van dit laatste hormoon kan een blaasontsteking in de hand werken. De vaginale afscheiding neemt immers af waardoor de vagina droger wordt en minder zuur. Daardoor ben je vatbaarder voor bacteriële infecties. Verder verdwijnen door de dalende hormoonspiegels bij veel vrouwen in de menopauze de zogenaamde lactobacillen. Dit zijn melkzuurbacteriën die normaal gesproken in je mond, vagina, dunne en dikke darm leven en een beschermende werking hebben. Zijn er minder van deze ‘goede’ lactobacillen in de vagina aanwezig? Dan kunnen bacteriën die blaasproblemen veroorzaken de overhand krijgen. Daarnaast speelt mee dat het slijmvlies van de urinebuis dunner wordt en de wand meer ontspant en dus meer open gaat staan En ook hierdoor kunnen vervolgens schadelijke bacteriën gemakkelijker binnendringen. Vandaar dat na de overgang de kans op blaasinfecties stijgt.
4. Wat zijn de klachten c.q. symptomen bij blaasontsteking vrouw?
In hoeverre je klachten hebt tijdens een blaasontsteking verschilt van vrouw tot vrouw. Wel zijn er een aantal herkenbare klachten die wijzen op een infectie, namelijk:
– vaak aandrang en telkens kleine hoeveelheden moeten plassen;
– branderig en pijnlijk gevoel tijdens het plassen;
– troebele plas met soms met wat sporen bloed;
– sterk ruikende of stinkende plas;
– mogelijk pijn in de rug en onderbuik;
– eventueel wat lichte verhoging.
Omdat je niet altijd merkt dat je een blaasinfectie hebt, kan het erger worden en uitmonden in een zogenaamde nierbekkenontsteking. Is daar sprake van? Dan heb je koorts, bent rillerig en/of zweet, kampt met misselijkheid, hebt pijn in je onderrug en lenden plus er zit bloed in je urine.
5. Hoe worden blaasontstekingen behandeld?
Normaalgesproken hoef je met een blaasontsteking niet meteen naar je huisarts. In veel gevallen geneest het spontaan binnen een week. Is dat niet zo? Maak dan een afspraak met je huisarts en laat je urine checken. Een korte antibioticakuur³ helpt dan om de ontsteking te bestrijden. Ook de kans dat de bacteriële infectie zich uitbreidt naar het nierbekken wordt zo aangepakt.
6. Maar wat als de blaasinfecties telkens terugkeren?
In de menopauze kan een blaasontsteking geregeld terugkeren. Dat is vervelend. Zeker wanneer het met diverse pijnklachten gepaard gaat. In dergelijke gevallen kan je huisarts het volgende doen:
– Een onderhoudskuur antibiotica. Dit is zeg maar een dagelijkse, lage dosis antibiotica om nieuwe blaasproblemen te voorkomen. Ideaal is dat mogelijk niet. Immers op den duur kunnen de bacteriën die de urineweginfecties veroorzaken, immuun worden voor deze medicijnen.
– Een vaginale crème of –tabletten met oestrogeen. Hierbij gaat de voorkeur uit naar de crème. Omdat het minder bijwerkingen kent en het vaginaslijmvlies herstelt. Bijkomend voordeel is dat dit ook diverse andere vaginale overgangsklachten aanpakt, zoals droogheid, pijn bij vrijen en branderig gevoel.
– Capsules met lactobacillen. Volgens een Nederlands onderzoek² helpen deze tabletten verrassend goed bij het voorkomen van blaasontstekingen. En hoewel ze minder effectief zijn dan antibiotica is het verschil niet erg groot. Bovendien treedt er bij lactobacillen geen resistentie op, terwijl dat bij antibiotica een groot probleem is.
– Dagelijks cranberry tabletten of -drank nemen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek⁴ blijkt dat cranberry’s een stof bevatten die voorkomt dat de E-colibacteriën zich aan de blaaswand hechten. Hierdoor neemt de kans op een blaasontsteking af.
– Ook van vitamine C wordt gezegd dat je het preventief kunt innemen of ter genezing van blaasinfecties. Echter, wetenschappelijk is dat niet aangetoond.
7. Heeft urineverlies ook te maken met blaasontsteking?
Doordat er na de overgang minder oestrogeen aanmaakt, sluit de uitgang van de urinebuis minder goed. Eigenlijk doordat het weefsel slapper wordt. Daardoor kun je minder goed je plas ophouden. Verder is het ook moeilijker om de blaas helemaal leef te plassen. Gevolg? Je wordt vatbaarder voor een blaasinfectie. Daarnaast kan ook een verzakking van de blaas de oorzaak zijn van een terugkerende blaasinfectie. Er blijft dan urine in de blaas achter na het plassen en dat kan tot infecties leiden.
8. Wat kan ik doen om een blaasontsteking te voorkomen?
Dienen de eerste verschijnselen van een blaasontsteking zich aan? Drink dan zeker 1 liter extra vocht per dag. Dat zorgt ervoor dat je geregeld moet plassen en daardoor hebben bacteriën geen of minder kans om zich aan de blaaswand te hechten. Eigenlijk zorg je zo dus voor een natuurlijke doorspoeling.
Plas regelmatig. Dus voel je aandrang? Ga dan naar de wc en houd het niet op. Zo krijgen bacteriën minder kans om zich in de blaas te nestelen. En plas daarom ook altijd direct na het vrijen.
Zorg voor een goede hygiëne. Het voorkomt dat bacteriën in je urinebuis terechtkomen. Dit doe je door je onderlichaam van voor naar achteren te wassen. Gebruik daarbij liever geen zeep, want dat ontregelt de zuurgraad van je vagina. Ook vaginale sprays en douches worden daarom afgeraden. De vagina is namelijk zelfreinigend⁶.
Ik hoop dat ik je goed heb kunnen helpen met dit artikel: “blaasontsteking vrouw: 8 veel gestelde vragen over urineweginfecties”. Heb je nog vragen na aanleiding van dit artikel? Laat het me gerust weten, door hieronder een reactie te plaatsen.
Heb je sinds de menopauze geregeld een blaasontsteking? Hoe pak je dat aan? Gebruik je medicijnen of pas je natuurlijke middeltjes toe. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en tips. Wil je hulp bij omgaan met de overgang? Neem dan eens een kijkje bij mijn programma: Overwin je Overgang
Bronnen:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21674026
2. http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/
1151418?atab=7
3. https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/urineweginfecties
4. https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2014/jan-jun/140113114521222/
5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli
6. http://www.metronieuws.nl/lifestyle/life/2016/06/zes-vaginavragen-beantwoord