overgangsklachten
Ria Kamelle
overgangsklachten
05/01/2015
2 min
8

Angststoornissen tijdens de overgang

05/01/2015
2 min
8

Wanneer je in de overgang komt, kun je te maken krijgen met angststoornissen. Je hormoonhuishouding gaat veranderen en dan kom je in de overgang. Dit kan een heftige en lastige periode zijn. Er zijn vrouwen die er nauwelijks iets van merken, maar er zijn ook genoeg vrouwen die het er erg moeilijk mee hebben en waarbij de angststoornissen soms de overhand krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de angststoornissen kunt herkennen en er wat aan kunt doen. Mocht je in de overgang aan zijn gekomen en je merkt dat je vaak meer bang bent of onzeker bent, dan zou dat te maken kunnen hebben met de angststoornissen.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan het gratis rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Wat doet angst met je?

Omgaan met de angststoornissen

Wat doet angst met je?

Als je angstig bent dan heb je jezelf niet meer goed in de hand. Het kan zijn dat je last hebt van minder draagkracht, overgevoeligheid. Je kunt veel minder hebben en je bent al snel bang dat het fout gaat bijvoorbeeld dat je relatie stuk loopt. Je ziet overal de vervelende dingen waardoor je steeds negatiever wordt. Het maakt je bang, je wilt de deur niet uit of je wordt heel beschermend.

Het is belangrijk dat je de angststoornissen aanpakt, dat is niet eenvoudig. Erkenning is daarbij van belang. Je zit niet goed in je vel en je bent de controle kwijt. Je voelt je onzeker en je ziet overal tegenop. Je bent meer gespannen en gevoelig voor stress. Je denkt dat je niets meer aan kunt en je hebt geen idee wat je met jezelf aan moet. Dit zijn allemaal kenmerken die binnen de angststoornissen passen. Je kunt ook last krijgen van lichamelijke ongemakken en onzekerheden.

Je denkt misschien dat mensen je continu nakijken, omdat je in de overgang bent. Je bent bang voor reacties van anderen en dat hoeft niet. Alle vrouwen krijgen vroeg of laat met de overgang te maken en daarbij kunnen de angststoornissen een rol spelen, maar dat hoeft niet altijd.

Omgaan met de angststoornissen

Door allerlei verschillende gevoelens, die je ervaart tijdens de overgang, kun jij erg onzeker zijn. Je kunt bang en angstig worden en misschien ben je ook wel gevoeliger voor wat er allemaal op je af gaat komen. Je kunt het allemaal niet plaatsen en bent bang voor wat er komen gaat. Het beste is het om met iemand te kunnen praten over je angststoornissen. Daardoor leer je namelijk te zien dat je er niet alleen voor staat en dat deze gevoelens te maken hebben met de overgang.

Tijdens de overgang kunnen de angststoornissen de baas spelen over je, ook al wil je dat niet. Je lichaam verandert zonder dat jij daar enig grip op hebt. Je hebt er geen vat op en dat kan vervelend zijn en zo ook voelen. Toch is het een periode waar je doorheen moet en dat kan lastig zijn.

Zorg daarom dat je mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen en waar je goed mee kunt praten. Dat zorgt er namelijk voor dat je je weer fijner kunt voelen en alles kunt bespreken. Zij kunnen je gerust stellen en zullen de angststoornissen misschien wel de kop in kunnen drukken, zodat je je weer beter gaat voelen. Het gaat er om dat je lekker in je vel zit en daar kunnen de angststoornissen een stokje voor steken. Laat dat daarom niet gebeuren en pak de angststoornissen aan met hulp van je omgeving.

Heb je last van angststoornissen? Waar ben je bang voor? Laat een reactie achter en ik zal erop reageren. Vergeet niet dit bericht te delen met je vrienden, misschien zitten zij in dezelfde positie. Direct op zoek naar een oplossing? Kijk dan eens naar ons Overgangstransformatie.

Reacties
Categorieën