Angststoornissen tijdens de overgang

Angststoornissen tijdens de overgang

Wanneer je in de overgang komt, kun je te maken krijgen met angststoornissen. Je hormoonhuishouding gaat veranderen en dan kom je in de overgang. Dit kan een heftige en lastige periode zijn. Er zijn vrouwen die er nauwelijks iets van merken, maar er zijn ook genoeg vrouwen die het er erg moeilijk mee hebben en waarbij de angststoornissen soms de overhand krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de angststoornissen kunt herkennen en er wat aan kunt doen. Mocht je in de overgang aan zijn gekomen en je merkt dat je vaak meer bang bent of onzeker bent, dan zou dat te maken kunnen hebben met de angststoornissen.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan het gratis rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Wat doet angst met je?

Omgaan met de angststoornissen

Wat doet angst met je?

Als je angstig bent dan heb je jezelf niet meer goed in de hand. Het kan zijn dat je last hebt van minder draagkracht, overgevoeligheid. Je kunt veel minder hebben en je bent al snel bang dat het fout gaat bijvoorbeeld dat je relatie stuk loopt. Je ziet overal de vervelende dingen waardoor je steeds negatiever wordt. Het maakt je bang, je wilt de deur niet uit of je wordt heel beschermend.

Het is belangrijk dat je de angststoornissen aanpakt, dat is niet eenvoudig. Erkenning is daarbij van belang. Je zit niet goed in je vel en je bent de controle kwijt. Je voelt je onzeker en je ziet overal tegenop. Je bent meer gespannen en gevoelig voor stress. Je denkt dat je niets meer aan kunt en je hebt geen idee wat je met jezelf aan moet. Dit zijn allemaal kenmerken die binnen de angststoornissen passen. Je kunt ook last krijgen van lichamelijke ongemakken en onzekerheden.

Je denkt misschien dat mensen je continu nakijken, omdat je in de overgang bent. Je bent bang voor reacties van anderen en dat hoeft niet. Alle vrouwen krijgen vroeg of laat met de overgang te maken en daarbij kunnen de angststoornissen een rol spelen, maar dat hoeft niet altijd.

Omgaan met de angststoornissen

Door allerlei verschillende gevoelens, die je ervaart tijdens de overgang, kun jij erg onzeker zijn. Je kunt bang en angstig worden en misschien ben je ook wel gevoeliger voor wat er allemaal op je af gaat komen. Je kunt het allemaal niet plaatsen en bent bang voor wat er komen gaat. Het beste is het om met iemand te kunnen praten over je angststoornissen. Daardoor leer je namelijk te zien dat je er niet alleen voor staat en dat deze gevoelens te maken hebben met de overgang.

Tijdens de overgang kunnen de angststoornissen de baas spelen over je, ook al wil je dat niet. Je lichaam verandert zonder dat jij daar enig grip op hebt. Je hebt er geen vat op en dat kan vervelend zijn en zo ook voelen. Toch is het een periode waar je doorheen moet en dat kan lastig zijn.

Zorg daarom dat je mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen en waar je goed mee kunt praten. Dat zorgt er namelijk voor dat je je weer fijner kunt voelen en alles kunt bespreken. Zij kunnen je gerust stellen en zullen de angststoornissen misschien wel de kop in kunnen drukken, zodat je je weer beter gaat voelen. Het gaat er om dat je lekker in je vel zit en daar kunnen de angststoornissen een stokje voor steken. Laat dat daarom niet gebeuren en pak de angststoornissen aan met hulp van je omgeving.

Heb je last van angststoornissen? Waar ben je bang voor? Laat een reactie achter en ik zal erop reageren. Vergeet niet dit bericht te delen met je vrienden, misschien zitten zij in dezelfde positie. Direct op zoek naar een oplossing? Kijk dan eens naar ons Overgangstransformatie.

Over de schrijver
Rita
Door

Rita

op 14 May 2015

Hallo Ria, Een herkenbaar artikel. Ik ben nu 61en nog bezig met de postmenopauze. Vaak angstig gevoel en betrek veel dingen op mijzelf.Enige tijd geleden overleed iemand van ongeveer mijn leeftijd. Daar schrok ik erg van. Het houdt mij bezig en geeft mij een onrustig gevoel. Had ik ook in de puberteit. Dit zijn dingen in het leven waar men geen controle op heeft. Maar ja....., je piekert er wel over. Ik heb geen depressie, want ik heb veel zin om iets te ondernemen. Heb je een tip? Groet

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 14 May 2015

Hoi Rita, dank je wel voor je reactie.Wat vervelend om te horen. Het overlijden van een persoon kan soms een hele confrontatie zijn. Vooral voor jezelf misschien... wat als ik die persoon was geweest? Haal ik wel alles uit het leven wat er in zit? Of kan het zijn dat je in de puberteit iets hebt meegemaakt wat je nog niet helemaal een plaats hebt kunnen geven?Je geeft inderdaad al aan dat het zaken zijn waar je geen controle over hebt...Wat vooral helpt is om je te concentreren op het positieve. En in het hier en het nu te leven.Ademhalingsoefeningen en meditatie zijn zaken die je direct kunt toepassen om meer rust te krijgen en je minder angstig te voelen.Heel veel sterkte Rita!

Therese
Door

Therese

op 17 Jun 2017

Hallo Ria, Ik ben een vrouw van 55. Ben al jaren geleden in de overgang gekomen, toen zonder veel klachten. Anderhalf jaar geleden gescheiden en sindsdien steeds minder goed in mijn vel komen te zitten. angstgevoelens nemen toe, hartkloppingen, gespannen spieren in bovenbenen, soms klam zweet, dan weer warm aanvoelen en weinig energie, slecht of niet slapen en overal tegenop zien. Mijn klachten kunnen puur psychisch zijn, maar kan het ook komen dat deze klachten alsnog overgangsklachten zijn, opgewekt door de stress van de scheiding? Ik ben deze week gestart met Femoston om de kijken of dit mijn helpt me weer beter te voelen. Het is nog te vroeg om te beoordelen of het middel helpt. Kun jij aangeven of mijn klachten mogelijk door de overgang worden veroorzaakt? Tevens ben ik gestart met een behandeling bij een psychotherapeut, maar dat zijn trajecten die veel tijd kosten. Alvast bedankt.

Ria
Door

Ria

op 05 Dec 2017

Hallo ik ben een vrouw van 51 en sinds 2012 in de overgang. Ook dinsdag 2012 last van paniek aanvallen met hyperventilatie. Heel vervelend.

Bernadette
Door

Bernadette

op 05 Dec 2017

Mijn angst is nu op de weg, vooral op de snelweg als het donker is. Alles raast om me heen en ik ben het overzicht kwijt.

Mootje
Door

Mootje

op 11 Jul 2018

Ik ben door weghalen van eierstokken plotsklaps in de overgang gekomen en ben bij tijd en wijle erg angstig, denk bij elk pijntje dat ik de ergste ziekte heb, vooral als ik zoiets hoor in mijn nabije omgeving

Diana
Door

Diana

op 24 Oct 2018

Ik heb vroeger een angststoornis gehad en altijd goed gefunctioneerd nu sinds 3 weken is het helemaal terug ondanks de ad die ben ik aan het ophogen nu vreselijk die paniek en angst pfff

peet
Door

peet

op 05 Sep 2020

heb veel angstgedachten vaak dezelfde maar ook weer nieuwe ..dat ik ongeneeslijk ziek ben .alles voor de laatste keer mee maak zie ook beelden voor me ..enge over de dood... me kids me niks meer vinden . me man weg gaat omdat er nu niks meer aan mij is want zit in een angst dip bubbel twijfels of ik soms depressief ben of angstoornis heb .. ik nooit meer mezelf ga voelen .vele beelden van mooie herinderingen die nu pijn doen want has t toen zo naar me zin .. voel me hele dag angstig onrustig en wil vaak vluchten of ijsberen alles maakt me wel wat bang

Reactie plaatsen