Uitblijven menstruatie: vrouwen in de overgang krijgen ermee te maken. De een heeft er vroeger last van dan de ander. Je eierstokken hebben de verantwoordelijkheid om vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron aan te maken. Deze zijn nodig om belangrijke processen in het lichaam aan te sturen. Wanneer je in de overgang komt dan verandert ook de hormoonaanmaak en dit heeft te maken met je eierstokken. Het proces begint vaak al na je 30ste/32ste jaar. Sommige vrouwen hebben er al snel last van en het kan ook zijn dat de menstruatie pijnlijker gaat worden. Het kan wel zijn dat de menstruatie dan nog regelmatig aanwezig is.
Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Uitblijven menstruatie en de verschijnselen
Uitblijven menstruatie? Ken je menstruatiepatroon!
Afname progesteron
Om te beginnen neemt eerst het progesteron af. Dit zorgt er mede voor dat de menstruatie een keer uit kan blijven. Het zal met pieken en dalen gaan, omdat de afname van hormonen niet geleidelijk aan gaat. Soms kun je daarom te maken hebben met een menstruatie waarbij je last hebt van hevig bloedverlies. Er kan ook een keer een menstruatie over worden geslagen en dit kan er weer voor zorgen dat het oestrogeen daardoor meer baarmoederslijmvlies laat groeien en het zal dan ook dikker worden.
Op het moment dat de oestrogeenaanmaak door de eierstokken echt definitief achterblijft, dan pas wordt er geen baarmoederslijmvlies meer opgebouwd. Het hoeft dat ook niet meer afgestoten te worden. Dit wil zeggen dat de menstruatie dan weg gaat blijven. Veel vrouwen krijgen hier mee te maken tussen de 45 en 55 jaar. De meeste vrouwen krijgen voor deze periode te maken met een periode waarin de cyclus onregelmatig wordt en vaak is deze erg onvoorspelbaar. De overgang is hier de oorzaak van.
Uitblijven menstruatie en de verschijnselen
Voordat de menstruatie volledig uit gaat blijven, kunnen er verschillende verschijnselen optreden. Daarbij kun je denken aan een menstruatie met kortere of juist langere tussenpozen. Het kan ook zijn dat je last hebt van langduriger menstrueren of van een kortere menstruatie. Ook een hevige, pijnlijke menstruatie komt vaker voor. Je kunt ook bepaalde klachten hebben voor je menstruatie of juist in de periode van het menstrueren.
Ook kun je last hebben van pijnlijke of gespannen borsten en kun je verschillende verschijnselen hebben die met elkaar samen gaan die zojuist zijn besproken. De een heeft er meer last van dan de ander, maar het gaat er om dat je het kunt herkennen, want dit kan duiden op een menstruatie die binnenkort uit gaat blijven. Hoelang dat proces gaat duren is per vrouw anders, bij de een kan het snel gaan en bij de ander gaan er jaren overheen.
Uitblijven menstruatie? Ken je menstruatiepatroon!
Wanneer je je eigen lichaam en je menstruatiepatroon goed kent, raak je niet zo snel van slag als je veranderingen opmerkt in de cyclus. Als je jarenlang de pil hebt gebruikt, dan is dat anders. Je hebt dan geen natuurlijke cyclus gehad en dan is het moeilijker om je patroon te herkennen.
Vrouwen kunnen hierdoor in paniek raken en geen flauw idee hebben wat hen te wachten staat. Als ze er meer over lezen of ontdekken dat het bij andere vrouwen zo gaat wanneer ze richting de overgang gaan, dan krijgen ze er meer grip op en kunnen ze het plaatsen. Het is een hele verandering, lichamelijk en ook geestelijk kun je het merken.
Veel vrouwen krijgen ook last van stemmingswisselingen en deze kunnen juist in deze periode veel heviger zijn. Het kan zelfs zijn dat je omgeving het op gaat merken wanneer je weer gaat menstrueren, omdat ze merken dat je bijvoorbeeld onrustiger bent of juist meer gespannen bent. Sommige vrouwen zijn ook meer prikkelbaar als het moment er weer aan komt.
Wil je meer controle over je menstruatie? Bekijk dan eens ons programma: Overwin je Overgang.
claudia
op 25 Jul 2016Agnes
op 24 Jun 2020