Onzekerheid overwinnen ontrafeld: de beste tips voor meer zelfvertrouwen tijdens de overgang

Zit je in de overgang en word je door alle veranderingen en klachten erg onzeker? Dan is het belangrijk dat je gaat proberen om de onzekerheid te overwinnen. Dit zal niet altijd heel gemakkelijk zijn, maar het ligt ook een beetje aan je instelling en je omgeving (de omgeving kan je tot steun zijn als zij op de hoogte is). Je kunt heel negatief over de overgang en jezelf denken. Je wordt een paar kilo zwaarder en misschien denk je wel dat iedereen dat aan je kan zien. Je wordt sneller moe en je hebt last van stemmingswisselingen.

Dit kan komen door een slaaptekort vanwege opvliegers en nachtelijk zweten. Dit is ook erg lastig, maar het hoort wel echt bij de overgang en daarom kun je het ook anders zien. Het is een nieuwe fase in je leven waar je vroeg of laat als vrouw nou eenmaal mee te maken krijgt, daar ontkom je niet aan.

Daarom kun je nu maar beter toegeven aan deze fase, de overgang. Je kunt bekijken wat je er aan kunt doen, maar soms moet je gewoon accepteren dat de situatie nu eenmaal zo is. Onzekerheid overwinnen is wellicht een punt dat je kunt overwinnen door in gesprek te gaan met andere vrouwen. Begrip en herkenning kunnen voor opluchting zorgen, wellicht ben je daarna minder onzeker over jezelf. Hoe denk je over mindfulness? Zou dit je kunnen helpen?

Overwin je onzekerheid door je hormonen te begrijpen. Lees daarom hier gratis het e-boek Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Onzekerheid overwinnen tips

Stel jezelf niet kwetsbaar op

Onzekerheid overwinnen tips

Onzeker zijn geldt voor veel vrouwen tijdens de overgang. Maar kijk eens in de spiegel, ga eens na wat je in je leven al hebt bereikt. Leer positief denken over jezelf en zorg dat je praat met anderen over waar je je druk om maakt. Anderen kunnen je vaak ook geruststellen en dat is wat je tijdens de overgang net even nodig hebt. Je hebt een complimentje nodig, of je moet even horen dat je niet te dik bent of dat je er goed uit ziet.

Hierdoor ga je zelf ook in leren zien dat het soms gewoon even tussen de oren zit en dat je je zorgen maakt om niets. Je kunt er ook zelf aan werken als je merkt dat je wat aan bent gekomen. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten en last krijgen van vreetbuien, maar dan wordt het alleen maar erger en zal de onzekerheid tijdens de overgang ook niet weggaan. Daarom is het belangrijk dat je denkt aan wat je eet en drinkt. Gezond en gevarieerd eten speelt hierin een grote rol en als je dat vol kunt houden tijdens de overgang, dan mag je trots zijn op jezelf. Dat kan ervoor zorgen dat je over de onzekerheid heen kunt stappen. Onzeker zijn hoeft niet, maar veel vrouwen hebben er tijdens de overgang mee te maken.

Stel jezelf niet kwetsbaar op

Als je in de overgang bent kun je onzeker zijn en dan is het belangrijk dat je daar over kunt praten met anderen. Hierdoor krijg je inzicht in wat er met je gebeurt. Anderen merken misschien wel aan je dat je moe bent of dat je een ander humeur hebt. Daarom is het goed dat zij nu weten waarom, want dan kunnen zij hier ook naar handelen. Je kunt denken dat je dikker wordt of ook echt een paar kilo aankomen.

Zorg ervoor dat je alles met anderen kunt bespreken. Let goed op je voeding, zodat je je daar niet onzeker over hoeft te voelen. Wanneer je een paar kilo’s zwaarder wordt zal niemand dat aan je zien. Probeer het aantal kilo’s wel te beperken door gezond en gevarieerd te eten. Vrouwen krijgen nou eenmaal met de overgang te maken en daar hoort een paar kilo aankomen ook bij. Daar kun je niets aan doen, maar je kunt wel op je voeding letten en je gewicht in de gaten houden. Gezond en gevarieerd eten is erg belangrijk en daar kun je zelf veel invloed op uitoefenen.

Ben jij onzeker tijdens de overgang? Laat wat van je horen! Geef een reactie op mijn artikel en deel dit bericht met je vrienden.

Op zoek naar een methode om meer zelfvertrouwen te krijgen tijdens de overgang? Wil je jouw onzekerheid overwinnen? Bekijk dan eens het programma Overwin je Overgang.