Kenmerken depressie: zijn het de hormonen?

Kenmerken depressie: zijn het de hormonen?

Een depressie is erg vervelend en ongrijpbaar. Veel vrouwen die in de overgang terecht komen krijgen te maken met een depressie. Het is een van de meest voorkomende psychische stoornissen. Het is niet zomaar een gewone somberheid. Om van een stoornis als een depressie te kunnen spreken moeten minimaal vijf van de negen symptomen, die bij een depressie horen, voorkomen.

Daarbij horen onder andere somberheid en/of verlies van interesse of plezier. Bij vrouwen komt een depressie twee keer vaker voor dan bij mannen. Ook de kans op herhaling bij vrouwen op een depressie is veel groter. Er zijn diverse onderzoeken gedaan en daaruit blijkt dat van de volwassen Nederlanders ongeveer 6% een depressie heeft. Dit zouden in totaal 750.000 Nederlanders zijn.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan het gratis rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Het is niet altijd een depressie

Overgang en depressie”

Symptomen depressie

Het is niet altijd een depressie

Let wel goed op dat je niet altijd hoeft te denken aan een depressie als je somber of verdrietig bent. Je kunt ook wel eens verdrietig of somber zijn en dan zit je niet meteen in een depressie. Bij een depressie gaat het over een negatieve stemming en daar kom je niet zomaar uit. Je kunt er erg veel last van hebben en het kan ook zorgen dat je je werk niet meer kunt doen en dat sociale contacten er onder lijden.

Er kan bijvoorbeeld over een klinische depressie gesproken worden als het gaat over een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar sombere stemming. Als je een depressie niet op de juiste manier behandelt dan zal deze verergeren. Dit is voor jezelf niet fijn maar ook je omgeving kan er veel last van ondervinden.

Overgang en depressie

Tijdens de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met een depressie. Je lichaam gaat veranderen en door alle schommelingen in je lichaam kan dat erg verwarrend zijn. Je was misschien zeker van jezelf en nu schaam je je snel en ben je erg onzeker. Dit kan erg lastig zijn voor jou en je omgeving. Je begrijpt zelf niet wat er met je aan de hand is en waarom dat zo is.

Zorg in ieder geval dat je er niet mee rond blijft lopen. Zorg ervoor dat je hulp krijgt en er met anderen over kunt praten. Een depressie moet je niet onderschatten. Als je de diagnose depressie krijgt, is het belangrijk meteen te bekijken wat je er aan kunt doen en wat je omgeving voor jou hierin kan betekenen.

Symptomen depressie

Bij een depressie horen verschillende kenmerken. Je kunt namelijk last krijgen van sombere buien en je kunt je helemaal hopeloos voelen. Je kunt ook angst voelen en alleen maar negatief denken. In het begin zul je dat zelf nog niet door hebben maar je omgeving kan het goed opmerken. Misschien vragen ze wel aan je wat er gaande is of dat er problemen zijn. Bij een depressie kun je je ook schuldig voelen en geen vertrouwen meer hebben.

Herken daarom de kenmerken van een depressie en laat je helpen wanneer anderen het aanbieden. Het is ook goed om zelf aan de slag te gaan om te bekijken wat je er aan kunt doen. Vrouwen die in de overgang zijn, zijn erg gevoelig en kunnen met een depressie te maken krijgen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit is voor alle vrouwen weer anders, het ligt er ook aan hoe je met een situatie als deze om kunt gaan.

Heb je last van een depressie? Laat een berichtje achter dan geef ik er persoonlijk antwoord op. Heb jij last van een overgangsdepressie? Wil je jezelf weer goed voelen? Neem dan eens een kijkje naar ons programma Overgangstransformatie.

knop overgangstransformatie

Over de schrijver
Joanna
Door

Joanna

op 05 Aug 2017

Ik ben een vrouw van 49 jaar en inmiddels in de overgang sinds ongeveer 2 jaar. Een maand terug mijn hormoon waardes laten testen waaruit blijkt dat mijn progesteron extreem hoog is. Wat nogal vreemd is. Estrogeen laag, en ook Testosteron en DHEA erg laag. Ik ben in een depressieve crisis beland. Voel vooral hoe mijn gezicht/ uiterlijk drastisch is veranderd in het laatste jaar. En voel me intens onzeker en waardeloos. Ben in een diep dal gevallen en reik bij deze uit.

Sjoukje nauta
Door

Sjoukje nauta

op 05 Nov 2017

Hallo, ik ben sinds 2 jaar in de fase van de overgang.Ben 53 jaar en had zoveel klachten dat ik niet wist wat er met me was.Heb inmiddels een hormonale depressie en artsen wisten niet wat te doen.Heb zelf 2 jaar gevochten voor mijn gezondheid...van het kastje naar de muur gestuurd.Loop nu bij overgangpoli die me wel serieus nemen.Heb ptss en ben hsp.er...Loop bij traumatherapeut en bij psychiater.Slik nu a.d om mijn angst en paniek onder controle te houden.Mijn lichaam verandert en ik voel me eenzaam en onzeker.Heb zelf alles uitgezocht om achter de problematiek van hormonale disbalans te komen.Elke dag is een gevecht en een lijden.Acceptatie is moeilijk omdat ik iemand anders was.Alles wat je schrijft herken ik...Zal mijn levestijl en mijn voeding moeten aanpassen om enigsinds de balans weer te mogen ervaren.Wist niet dat de overgang zo heftig kon zijn.Ben alles kwijt..zelfs mijn werk.Leef nu van een uitkering.Als ik ooit financieel beter zit zou ik graag je boek willen.Hoop dat ik ooit een ander leven mag hervatten.En dat mijn hormoontherapie mag aanslaan.Gebruik nu femoston 1.5 omdat het ondraagelijk lijden is.Dankje voor je verhelderende kijk in dit proces.Vr gr..Sjoukje Nauta.xx

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 05 Nov 2017

Dank je wel Sjoukje, dat je jouw verhaal wilt delen. Ik wens je heel erg veel sterkte in deze periode.

Elf
Door

Elf

op 28 Jun 2018

Sjouke Kan ik joumailen ofzo Zit ook zo Erin

Thea
Door

Thea

op 19 Sep 2018

Is het vast te stellen of een depressie hormonaal is? En zo ja?

Thea
Door

Thea

op 19 Sep 2018

en zo ja hoe is dat vast te stellen is mijn vraag?

kaja
Door

kaja

op 10 Jan 2019

ben 69jaar en krijg vaak opvliegers ben ook depressief zie het nut van leven niet meer ,kun je op deze leeftijd nog cq weer last van hormonen krijgen ?

Reactie plaatsen